Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe Hägglunds innovaties en connectiviteit voor rubberindustrie

Innovaties van Bosch Rexroth Hägglunds zoals de nieuwe snelsluitklep en service-expertise creëren nieuwe mogelijkheden voor klanten uit de rubberindustie. (foto: Bosch Rexroth)

De Hägglunds hydraulische systemen met directe aandrijving van Bosch Rexroth bieden een hoge flexibiliteit bij de productie van rubber. Innovaties zoals de nieuwe snelsluitklep en service-expertise creëren nieuwe mogelijkheden voor klanten uit de rubberindustie om voorop te blijven.

De directe aandrijvingen van Hägglunds worden al decennialang gebruikt in de productie van rubber en worden nog steeds verder ontwikkeld. De afgelopen jaren is met name vooruitgang geboekt op het gebied van de connectiviteit van het Hägglunds Inside Intelligence-portfolio.

Voor rubberproducenten is er verdere ontwikkeling in enkele van de meest fundamentele functies. Voor deze sector zijn een nieuwe snelsluitklep en de roll-back-functie van essentieel belang.

Nieuwe snelsluitklep

De snelsluitklep van Hägglunds is onderdeel van een breed assortiment kleppen die functionaliteit toevoegen aan de aandrijvingen van Hägglunds. Hij biedt kritische veiligheid bij de productie van rubber, met name in de walserijen. Met de volgens Rexroth kortste reactietijd op de markt stopt de klep het walsen in slechts 3° tot 10° van rotatie; dat is slechts één of twee centimeter op een standaardfrees.

Energie efficientie

Maar een snelsluitklep maakt de werkplekken niet alleen veiliger, er is nu ook een nieuwe versie die nog meer voordelen heeft. Het nieuwe model van de snelsluitfunctie voor walserijen voldoet aan DIN EN 1417:2015-03 met prestatieniveau d, categorie 3. Daarnaast heeft het systeem enkele nieuwe functies zoals het potentieel om de energie-efficiëntie te verhogen. Verdere studies lopen nog, maar de eerste resultaten wijzen op een aanzienlijk potentieel voor efficiëntieverbetering.

Service-expertise

De snelsluitklep is slechts één van de vele mogelijkheden in een Hägglunds-systeem om de efficiëntie te verhogen en energie te besparen. Er kan meer worden gedaan door systeembreed te kijken. Bosch Rexroth werkt nauw samen met klanten om de juiste manier te vinden om een bestaande oplossing te optimaliseren.

De service-experts meten, verbeteren en verfijnen het systeem in het veld, met als doel het energieverbruik te verminderen en tegelijkertijd de productiviteit te verbeteren. Ze worden bijgestaan door experts van de R&D-afdeling in Zweden, die hen ondersteunen met gedetailleerde computergestuurde simulaties die de potentiële energiebesparingen van verschillende alternatieven laten zien.

De klant krijgt van Bosch Rexroth alle nodige informatie, van de investeringskosten tot de verwachte energiebesparingen en de terugverdientijd van de investering. De aandrijfspecialist heeft dit proces gebruikt om veel walserijen te moderniseren en ze klaar te maken voor nieuwe uitdagingen.

Datagestuurde veiligheid

Tegenwoordig kan data worden verzameld via real-time connectiviteit. Hägglunds CMP is een veilige connectiviteitsoplossing die een betrouwbare gezondheidsindex voor de -systemen creëert. Behalve voor voorspellend onderhoud laat ze de experts van Hägglunds zien wanneer een aandrijving te weinig of te veel wordt gebruikt.

Hägglunds CMP creëert inzicht in wat er binnen de aandrijving gebeurt, zodat service-experts – indien nodig – tijdig en efficiënt kunnen handelen om de gezondheid van het syteem te beschermen. Dat kan betekenen dat vroegtijdige tekenen van slijtage of andere problemen moeten worden aangepakt voordat ze kritiek worden.

Beschikbaarheid verhoogd

Het kan ook betekenen dat het modulaire ontwerp moet worden aangepast aan de werkelijke behoeften van het systeem. Behoeften, verbindingen en processen kunnen na verloop van tijd immers veranderen, maar een aandrijving van Hägglunds kan worden aangepast, opnieuw geconfigureerd of gemoderniseerd. Door het systeem binnen optimale parameters te laten werken, wordt de beschikbaarheid verhoogd en de levensduur verlengd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven