Ga naar hoofdinhoud

Nieuw tandwielontwerp voor AOD-converter

Het geavanceerde ontwerp van het tandwiel maakt een hogere krachtoverbrenging met dezelfde tandwielgrootte mogelijk (foto's: SMS-groep).

Sandvik Materials Technology heeft de SMS-groep in Düsseldorf de opdracht gegeven om een 75-tons AOD-converter te vernieuwen in zijn fabriek van roestvast staal in Sandviken (Zweden). De inbedrijfstelling is gepland voor augustus 2018. De leveringsomvang bestaat uit een nieuwe kantelaandrijving met nieuw tandwielontwerp voor de converter, een hydraulische reactiearm, uitvoering van de montagewerkzaamheden en supervisie van montage en inbedrijfstelling.

Argon oxygen decarburization (AOD) is een proces dat wordt gebruikt bij de productie van roestvast staal en andere hooggelegeerde legeringen met oxiderende elementen zoals chroom en aluminium. Na het smelten wordt het metaal overgebracht naar een AOD-converter waar het wordt onderworpen aan drie stappen van raffinage: verwijdering van koolstof, reductie en ontzwaveling.

Nieuw tandwielontwerp

De door de SMS-groep geleverde AOD-converter wordt voorzien van een nieuwe kantelaandrijving met een door de SMS-group ontwikkeld nieuw tandwielontwerp. Het geoptimaliseerde tand- en flankprofiel zorgt ervoor dat de druk gelijkmatig over het hele belastingsspectrum wordt verdeeld, terwijl de vlaktedruk zelf veel lager is dan bij conventionele tandwielen.

Het nieuwe ontwerp biedt de mogelijkheid het draaimoment van de aandrijving en daarmee de productiviteit van de converter te verhogen zonder dat extra ruimte nodig is.

Het competentiecentrum voor de productie van grote overbrengingen van de SMS-groep in Hilchenbach (in de buurt van Siegen) heeft het nieuwe tandwielontwerp ontwikkeld en produceert de grote overbrengingen voor toepassingen wereldwijd.

Reactiearm

Doel van het inbouwen van de hydraulische reactiearm  is het minimaliseren van verstorende krachten op tandwieloverbrenging, lagers en fundament tijdens het blazen van de AOD-converter. Door toepassing van de nieuwe elektrohydraulische reactiearm wordt een duidelijke vermindering van de tot nu toe oncontroleerbare dynamische belasting van de totale converter-apparatuur bereikt.

reactiearm AOD-omzetter
Ontwerp van de hydraulische reactiearm voor de AOD-converter.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven