Ga naar hoofdinhoud

Nieuw smart office voor COPA-DATA in Salzburg

Tot nu toe is het nieuwe COPA-DATA gebouw ontworpen door architek bureau HALLE 1 slechts een 3D-model, hier waargenomen door Thomas Punzenberger (links) en architect Gerhard Sailer (foto: COPA-DATA)

COPA-DATA bouwt een extra kantoorgebouw op 250 meter afstand van het hoofdkantoor in Salzburg. Het project begon deze maand met een bijzondere ceremonie. Het softwarebedrijf investeert meer dan tien miljoen euro in de ontwikkeling, die nog eens 120 extra kantoorstoelen zal opleveren. Het milieuvriendelijke gebouw zal het grootste deel van de energie die het genereert zelf gebruiken en een Smart Building zijn met behulp van zenon Software Platform.

“Het is tijd voor ons om uit te breiden. We barsten uit bijna alle voegen,” zegt Thomas Punzenberger, CEO en oprichter van COPA-DATA, tijdens de ceremonie. Toen de oprichter in 2003 met 27 medewerkers naar het huidige hoofdkantoor verhuisde, werden twee verdiepingen gebruikt door onderhuurders. Sindsdien bleef de vraag van COPA-DATA naar extra ruimte groeien, ondanks een uitbreiding in 2011 en de overname van het hele gebouw in 2015.

Meer ruimte voor toekomstige groei

Het energiezuinige gebouw met zes verdiepingen, dat een ondergrondse parkeergarage omvat, wordt in een tijdsbestek van 14 maanden gebouwd. Er zullen nieuwe werkplekken worden gecreëerd over een oppervlak van totaal ca. 2.400 vierkante meter. Naast een dakterras is er een groot tuinterras gepland.

Het ontwerp omvat ruimte voor in totaal 30 parkeerplaatsen en bijna 90 fietsparkeerplaatsen. Er komen oplaadpunten voor elektrische auto’s en fietsen. Twee grote kleedruimtes met douches bevinden zich in de kelder. Dit vergemakkelijkt de sportieve activiteiten van werknemers tijdens de pauzes of tijdens het reizen van of naar het werk.

Functioneel en eenvoudig ontwerp

Plannen voor het nieuwe COPA-DATA kantoorgebouw werden opgesteld door Gerhard Sailer en Stephan Podbelsek van het architectenbureau HALLE 1. “Het nieuwe gebouw brengt in zijn uiterlijk de objectiviteit, precisie en intrinsieke waarde over die COPA-DATA-klanten van hun softwareontwikkelaar verwachten”, legt Gerhard Sailer uit.

Copa data new office 3D model

“Om wendbaar te blijven in de manier waarop we werken en in de manier waarop we het gebouw gebruiken, hebben we besloten om kantoorvloeren te specificeren die kunnen worden onderverdeeld in modules,” zegt Phillip Werr, Chief Marketing and Operations Officer bij COPA-DATA. De stroom voor de werkplekken wordt via het plafond aangesloten om het kantoorlandschap flexibel te houden. Elke verdieping zal zijn voorzien van moderne vergaderzalen en kitchenettes.

Energiezuinig en comfortabel

Een 60 KWp PV-systeem zal de elektriciteit voor het gebouw opwekken. zenon Software Platform zal het energieverbruik van het gebouw besturen en optimaliseren en zo wordt het nieuwe gebouw een Smart Building. Het eigen pekelwater warmtepompsysteem van het gebouw verwarmt en koelt de kamers – aangedreven door twaalf 150 meter diepe sondes. De verwarmings- en koelleidingen moeten direct in het beton worden geïnstalleerd.  

In combinatie met de centrale ventilatie via ventilatiekanalen op de kantoorplafonds, wordt de binnenkomende frisse lucht gefilterd en temperatuurregeling geregeld om een optimaal binnenklimaat te garanderen. Om zoveel mogelijk natuurlijk, niet-verblindend licht in de kantoren te krijgen, zal de meerderheid van de ramen worden gericht op het noordwesten.  

 De begane grond is ontworpen als een flexibele ruimte die kan worden gebruikt als een collegezaal of auditorium of als een open werk- en kantine met een gedeelde keuken en toegang tot het tuinterras. Op de bovenste verdieping bevinden zich twee vergaderzalen met een panoramisch uitzicht op Salzburg en de bergen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven