Ga naar hoofdinhoud

Nieuw practicum Mikrocentrum

Docenten Arjan Hooftman (l) en Arnoud Thomasse bespreken een van de opstellingen voor het nieuwe practicum van het Mikrocentrum (foto: Mikrocentrum).

Mikrocentrum heeft geïnvesteerd in een nieuw en compleet practicum voor de vakgebieden Elektrotechniek, Industriële automatisering en Mechatronica. Eind oktober gaan de eerste vernieuwde cursussen van start en staat de officiële ingebruikname van het practicum gepland.

In een markt die vraagt om multidisciplinaire oplossingen ontstaat een grote behoefte aan brede basiskennis, aangevuld met specialistische kennis op systeemniveau. De vraag naar technische opleidingen, voor het verbreden, verdiepen en/of actualiseren van kennis, blijft daarom onveranderd hoog. Door de nieuwe opzet van de cursusprogramma’s, ondersteund door het practicum, biedt het Mikrocentrum een compleet aanbod van cursussen in de genoemde vakgebieden vanaf MBO- tot en met HBO-niveau.

Multidisciplinair

De opleidingsbehoefte verandert wel van karakter, reden voor Mikrocentrum om basiscursussen op verschillende vakgebieden te introduceren. Mensen met een technische opleiding moeten breder kunnen kijken dan hun eigen vakgebied. Daarom ontwikkelde het opleidingsinstituut brede basiscursussen en is geïnvesteerd in practica. Maar mensen die de theorie leren, willen deze ook meteen in de praktijk kunnen toepassen. Het nieuwe practicum biedt alle mogelijkheden om te experimenteren op zowel component- als systeemniveau.

Met de nieuwe cursusopzet (basistheorie, basispracticum, specialistische cursussen en practicum op systeemniveau) kan Mikrocentrum kennis tot leven brengen. Waar dat zinvol is, ondersteunt men dit met ‘blended learning’: cursisten krijgen via het digitale leerplatform leerstof, opdrachten, simulaties en feedback aangereikt.

Veilige omgeving

Vroeger gingen technici ook wel naar een cursus, maar leerde men vooral tijdens het werk. Dat wordt steeds moeilijker gezien de risico’s en de operationele druk. Een fabriek moet dag en nacht draaien, tussendoor het proces aanpassen kan niet meer. In een practicum kunnen geen grote ongelukken gebeuren en kan een student opnieuw beginnen als het fout gaat.

Bestaande cursussen voor industriële automatisering bestrijken deelgebieden. De basiscursus die Mikrocentrum nu opzet, strookt met het opleidingsplan: van A tot Z een leertraject aanbieden of kennishiaten opvullen. De ‘leek’ die in aanraking komt met het vakgebied, kan door deze cursus een betere gesprekspartner worden.

Nieuw practicum

Vorig jaar introduceerde Mikrocentrum de practicumkoffers, nu is er een nieuwe, vaste opstelling. Die komt vooral van pas voor de cursus Elektrisch storing zoeken. Het nieuwe prakticum telt zes installaties, met telkens een schakelkast plus bijvoorbeeld een motor voor een transportband.

In elke kast zitten storingen, die de cursisten door schemalezen en meten moeten achterhalen. De bedoeling is dat cursisten logisch nadenken over een installatie en hoe ze daarin een storing moeten gaan zoeken. Cursisten krijgen daardoor meer technisch gevoel bij de theorie en bij de eenheden.

De nieuwe practicumlokalen met realistische praktijkopstellingen worden opgesteld in het TechniekHuys te Veldhoven. Dankzij de uitbreiding van de mobiele practica (de ‘koffers’) kan ook op de cursuslocatie Utrecht en bij in-company opleidingen een volwaardig practicum worden aangeboden. Eind oktober gaan de eerste (ver)nieuwde cursussen van start en staat de officiële ingebruikname van het practicum gepland.

Het complete artikel vindt u in het september-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven