Ga naar hoofdinhoud

Nespresso test bezorging koffiecapsules met drone

Nespresso zal koffiecapsules leveren aan een gerichte groep klanten in Tel Aviv-Jaffa (foto's: Airwayz)

Eind augustus werd een belangrijke stap gezet richting commercialisering van bezorging met drones. De gemeente Tel Aviv-Jaffa opent een route langs haar kust voor een proefproject, mogelijk gemaakt door Airwayz, SkylinX en FlytechIL. Als onderdeel van het proefprogramma zal Nespresso koffiecapsules leveren aan een gerichte groep klanten langs de route.

Het proefproject promoot oplossingen voor een slimme stad. Het beschouwt bezorging met drones als een oplossing om het verkeer te verminderen en de ecologische voetafdruk van bezorging in Tel Aviv te verkleinen. Daarnaast wordt de consumentenervaring verbeterd. Tijdens het project zal de levering van drones in een stedelijke omgeving worden geëvalueerd op het gebied van veiligheid, geluid en privacy en andere uitdagingen met betrekking tot het vliegen met drones in bevolkte gebieden.

Juiste balans vinden

De burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldai: “De toekomst is er al. We beginnen een pilot in Tel Aviv-Jaffa die, op een afgemeten en correcte manier, de mogelijkheid zal testen om drones commercieel te gebruiken in een stedelijke omgeving. Dat doen we op een gecontroleerde manier om de mogelijkheden te beoordelen, maar ook om de juiste balans te vinden voor vrije en open stedelijke luchtroutes.”

De commerciële levensvatbaarheid van drone-bezorging wordt getest

Route

De route voor dronevluchten loopt langs de kustlijn van Tel Aviv-Jaffa. Hierdoor ontstaat een directe verbinding ontstaat tussen het noorden en de haven van Jaffa in het zuiden. Het proefproject, dat zich verplaatst over stedelijke gebieden, populaire stranden en een drukke haven, biedt een geschikte uitdagende route om de commerciële levensvatbaarheid van drone-bezorging aan te tonen.

Artificiële intelligentie

Met behulp van AI (Artificial Intelligence) speelt Airwayz UTM (Unmanned Traffic Management) een centrale rol in het programma. Meerdere vloten van drones van verschillende operators zullen tegelijkertijd in het luchtruim worden beheerd. Drones en andere laagvliegende vliegtuigen worden daarbij beschermd tegen botsingen. Het proces is geoptimaliseerd om drone-operators in staat te stellen de capaciteit van het luchtruim te maximaliseren. Hierdoor kunnen leveringen snel plaatsvinden zonder het luchtruim te vol te maken.

Voordelen

“Dit proefprogramma is weer een cruciale stap voorwaarts om te laten zien dat bezorging met drones niet alleen werkt, maar ook enorme voordelen biedt. Het zorgt voor het verlichten van onze overvolle wegen, het biedt een bijdrage ​​aan duurzame bezorging op de laatste kilometer en we kunnen voldoen aan de supersnelle eisen van de hedendaagse consument”, voegt Airwayz CEO, Eyal Zor, toe. “We zullen ook laten zien dat het kosteneffectief is om het commerciële voordeel te bewijzen, maar het zal vooral veilig gebeuren.”

Samenwerking

Airwayz werkt in de pilot ook samen met SkylinX, ontwikkelaar en exploitant van de start- en landingsplaatsen voor drones, en FlytechIL, die de drones bestuurt. Daarnaast zal het logistieke bedrijf Flying Cargo leveringen doen terwijl transportbedrijf GettDelivery helpt bij het verbinden van de nieuwe service met eindklanten.

In het pilotproject werken meerdere partijen samen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven