Ga naar hoofdinhoud

Morrow Batteries heeft zijn eerste LFP batterijcel ontwikkeld

Morrow Batteries ligt op schema om volgend jaar in Arendal met de industriële productie van LFP-batterijen te beginnen (foto: Morrow Batteries)

Morrow Batteries kondigt een belangrijke ontwikkelingsmijlpaal aan met de productie van A-sample LFP-cellen. Het bedrijf heeft met succes zijn eerste LFP batterijcel ontwikkeld.

Het is voor het bedrijf de eerste stap naar de commerciële productie van Lithium IJzer Fosfaat (LFP) batterijen. Het bedrijf ligt op schema om in maart te beginnen met de productie van B-samples, gevolgd door de afwerking van C-samples en industriële massaproductie in Arendal, Noorwegen, in 2024.

“We zijn blij te kunnen aankondigen dat we A-sample LFP batterijcellen hebben geproduceerd, gecertificeerd en geleverd aan geselecteerde klanten. Ik feliciteer het toegewijde team met deze prestatie na veel hard werk”, zegt Dr. Rahul Fotedar, Chief Technology Officer van Morrow.

Productielijn operationeel

Het bedrijf heeft nu een Customer Qualification Line (CQL) opgezet die tijdelijk in Zuid-Korea in gebruik is genomen. De lijn zal over enkele weken volledig operationeel zijn en maandelijks enkele duizenden prismatische cellen produceren. De proefproductielocatie heeft vergelijkbare eigenschappen als de Gigafactory die in Arendal wordt gebouwd.
“We schrijven nu het eerste hoofdstuk van het Morrow-verhaal. Met deze mijlpalen in het eerste kwartaal maken we ons ambitieuze plan waar en liggen we op schema om volgend jaar in Arendal met de industriële productie van LFP-batterijen te beginnen”, voegt Fotedar eraan toe.

60 procent minder nikkel

De LFP batterijcel is de voorloper van Morrow’s innovatieve volgende generatie LNMO batterijen, die parallel worden ontwikkeld. LNMO is een cel die qua hoge energiedichtheid kan concurreren met NMC, maar 60% minder nikkel (Ni) bevat dan NMC. Zowel de proeflijn in Zuid-Korea als de Gigafactory in Arendal zijn geschikt voor de productie van zowel LFP- als LNMO-batterijen.

Toepassingen

Morrow en partners gebruiken nu de LFP A-sample om faciliteiten en processen te testen. De accu is geschikt voor standaardvoertuigen, vrachtwagens, machines zoals vorkheftrucks en energieopslagsystemen (ESS). Morrow is gesprekken gestart met klanten over de LFP-batterijen.

Duurzamer en kosteneffectiever

“LFP accu’s worden geproduceerd zonder de noodzaak van kobalt en nikkel, wat de sourcingproblemen vermindert en zorgt voor een product dat kosteneffectiever en duurzamer is. De accu’s van Morrow zullen worden geproduceerd in Arendal, Noorwegen, aangedreven door Noorse waterkracht. En we streven ernaar alleen Europese mineralen te gebruiken, zodat we de ethische en kostenproblemen vermijden die gewoonlijk gepaard gaan met de inkoop van mineralen in onze toekomstige, commerciële productie”, aldus Fotedar.
De A-sample cel heeft diverse veiligheids- en vervoerstests doorstaan, zoals UN38.3, UL9540A, IEC62619 en IEC62660-2.

/// Over Morrow Batteries

Morrow Batteries ASA (Morrow) is een industrieel accutechnologiebedrijf met als missie het ontwikkelen en leveren van de volgende generatie accu’s met kathodemateriaal (LNMO). Deze batterijen vervangen kobalt, verminderen nikkel en lithium en maximaliseren het gebruik van schoon en overvloedig mangaan. Het bedrijf is opgericht in 2020. Het hoofdkantoor is gevestigd in Arendal, Noorwegen. Het bedrijf telt meer dan 130 batterijspecialisten in vier internationale kantoren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven