Ga naar hoofdinhoud

Modulaire besturing klaar voor Industrie 4.0

Het Industriewebinar werd georganiseerd in samenwerking met Pilz Nederland, dat het onderwerp bespreekt aan de hand van zijn PSS 4000 machine-/procesbeveiligingssysteem (foto: Pilz)

Half april organiseerde Eisma Industriemedia in samenwerking met Pilz Nederland een webinar over industriële automatisering. Tijdens het online seminar ging sales manager Peter Eland van Pilz in op de opbouw en mogelijkheden van moderne machine- en installatiebesturingen en de rol die PLC-systemen gaan spelen in het kader van Smart Industry en Industrie 4.0.

Een PLC is meer dan hardware in de vorm van een PLC CPU-module met wat I/O-modules. Het PLC-systeem van Pilz, PSS 4000, omvat CPU- en I/O-modules, maar ook het operating systeem, de engineering- en visualiseringssoftware maken deel uit van het systeem. Daarnaast communiceren de PLC’s met de buitenwereld (HMI’s, Scada, MES, kantoornetwerken) en via communicatieprotocollen met sensoren en actuatoren. Het automatiseringssysteem wordt continu uitgebreid, bijvoorbeeld met motion modules. Het automatiseringsplatform is modulair opgebouwd dus flexibel, schaalbaar en klaar voor de toekomst.

Het hart van de PSS 4000 is de CPU-module, die leverbaar is met diverse processoren. Een centraal geplaatste PLC kan 64 kaarten met in totaal 256 I/O aan, zowel standaard als failsafe. Daarnaast kunnen er weer decentrale units aan worden gekoppeld met 64 I/O-kaarten. Dat betekent 64 x 256 I/O ofwel 16.384 in- en uitgangen, genoeg voor een heel grote installatie. Heeft u nog meer nodig, dan zijn de PLC’s via een netwerk aan elkaar te knopen.

Voor communicatie met sensoren en actuatoren‘ in het veld’ zijn modules beschikbaar voor zowel traditionele bussystemen (Profibus, CANopen) als Industrial Ethernet varianten (ProfiNET, Ethernet/IP, EtherCAT, Modbus TCP, RAW UDP). Voor veiligheidsfuncties hanteert Pilz het ……

Het complete artikel inclusief informatie over het Industriewebinar is te lezen in de komende editie van AT-aandrijftechniek.

Het Industriewebinar is hier nog steeds te bekijken.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven