Ga naar hoofdinhoud

Machines energie efficiënt ontwerpen

Machines energie efficiënt ontwerpen

Auteur en trainer Rinus Simonis heeft in eigen beheer het boek ‘Machines energie efficiënt ontwerpen’ uitgegeven. Het handzame en betaalbare boekje (formaat A5, 60 pagina’s, € 12,70) is een hulpmiddel voor de fabrikanten van machines.

Het boekwerkje biedt tips over de energetische efficiëntie van het machineontwerp. Net als in de consumenten wereld, waar voor de verschillende apparaten energielabels beschikbaar zijn, wordt van de fabrikanten van machines verwacht dat ze hun machines energetisch efficiënt ontwerpen.

Efficiënt ontwerpen

Een zuinig ontwerp kan alleen tijdens het ontwerp worden toegepast. Maar het uiteindelijk energetisch rendement heeft de grootste impact tijdens het gebruik van de machine. De stelling ‘de klant betaalt de energierekening dus de ontwerper hoeft zich daar geen zorgen over te maken is achterhaald.

In de uitgave komen vooral de elektrische wereld en de pneumatiek aan de orde . Omdat luchtlekkage en oneigenlijk gebruik van lucht van grootte invloed zijn op de totale hoeveelheid gebruikte energie is hier ook een hoofdstuk aan gewijd. Het boek geeft geen uitgebreide theoretische uitleg, maar geeft vooral aan hoe men in de praktijk met energetische efficiëntie kan omgaan.

Simonis: Machines energie efficiënt ontwerpenBerekeningen vormen de basis voor energie efficiëntie. Simonis geeft tal van berekeningsvoorbeelden, gebaseerd op in het boek gespecificeerde uitgangspunt. De berekeningstools kunt u downloaden op www.simonisweb.nl.

De auteur

Simonis is vele jaren werkzaam geweest in de industriële automatisering. Hij was onder meer CE verantwoordelijke en beheerder van normblade. Als trainer heeft hij veel trainingsmateriaal voor pneumatiek, elektrotechniek en Codesys geschreven. Om aan deze technieken te kunnen rekenen, heeft hij tools in Excel ontwikkeld, die u via Simonis’ website kunt downloaden.

Meer informatie over het boek is te vinden op Shopmybook, waar u het ook online kunt kopen.

Simonis, R.: Machines energie efficiënt ontwerpen, 2014, uitgegeven in eigen beheer, ISBN 9781616270049, € 12,70 incl. BTW

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven