Ga naar hoofdinhoud

Levensduur 3D-geprinte lagers online berekenen

Kennis over de levensduur van lagers is van belang om veilig en betrouwbaar te kunnen werken met bewegende toepassingen (foto: igus).

Het 3D-printen van smeermiddelvrije en onderhoudsvrije lagers van tribo-polymeren geeft meer vrijheid in engineering en ontwerp. Tegelijkertijd wordt een grote mate van slijtvastheid van de gebruikte componenten behouden. Om dit te bereiken, onderzoekt en ontwikkelt igus nieuwe 3D-materialen voor bewegende toepassingen. Dankzij uitgebreide test-reeksen, in het grootste testlaboratorium van de sector, kan igus nu de levensduur van additief geproduceerde polymeerlagers online berekenen.

Kennis over de levensduur van lagers is van belang om veilig en betrouwbaar te kunnen werken met bewegende toepassingen. Dit is precies waar de online tools van igus voor worden ingezet. De exacte berekening van de levensduur van igus-producten is mogelijk door onderzoek en testen in het grootste testlaboratorium van de sector. In dit testlaboratorium worden alle iglidur-plastics getest op slijtage en frictie.

Ook voor 3D-geprinte lagers

Per jaar vullen 10.000 testen de database voor de online levensduur-calculator ‘iglidur expert’. In slechts vier stappen, registreert het iglidur expert-systeem de individuele vereisten. Vervolgens voorziet het de gebruiker online van een uitgebreide geschiktheids- en levensduuranalyses van alle smeermiddelvrije en onderhoudsvrije iglidur-materialen. De berekening van de exacte levensduur is niet beperkt tot spuitgiet geproduceerde iglidur-lagers, maar is ook beschikbaar voor 3D-geprinte lagers.

Grote slijtvastheid

Sinds het eerste iglidur tribo-filament op de Hannover Messe van 2014 werd geïntroduceerd, is het productassortiment voortdurend uitgebreid. Met het recente aanbod van zes tribo-filamenten voor het FDM-proces en twee materialen voor het SLS (selective laser sintering), kunnen bijvoorbeeld lagers worden gemaakt die direct in industriële toepassingen worden gebruikt. Met de 3D-printservice kan een gebruiker in slechts drie eenvoudige stappen prototypes of speciale onderdelen voor kleine batches maken – van configuratie tot het bestellen – gemakkelijk, snel en tegen lage kosten.

Levensduur nauwkeurig berekenen

Minder materiaal- en energieverbruik, evenals een snelle en op maat gemaakte productie, bieden een enorm besparingspotentieel. Dankzij de uitgebreide testen in het laboratorium, zoals bij spuitgiet onderdelen, kan de levensduur van de additief gefabriceerde onderdelen nauwkeurig worden berekend. Deze levensduurberekening van 3D-geprinte lagers is verwerkt in iglidur Expert voor de iglidur I3 en I180 tribo-filamenten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven