Ga naar hoofdinhoud

Langere levensduur transportband in foodindustrie

Het water van frequente reinigingscycli waste de smering uit de lagers van deze transportband (foto's: NSK)

Een Duits groenteverwerkingsbedrijf kampte enige tijd met het snel uitvallen van de lagers. Het veelvuldig en grondig reinigen spoelde veel smeervet weg. Door over te stappen op andere lagers ging de levensduur van 2 weken naar 9 maanden.

Het groenteverwerkingsbedrijf kampte al langer met snelle uitval van de lagers. NSK werd ingeschakeld om het probleem te onderzoeken en om zo de resulterende onderhoudskosten te verhinderen. Tijdens de analyse stelden de deskundigen van NSK al snel de oorzaak vast. Door de strenge hygiënenormen die in de voedingsindustrie gelden, werd het systeem regelmatig en grondig gereinigd. Het onderzoek leerde dat het reinigingsproces er toe leidde dat een grote hoeveelheid water in de lagers kon dringen, zo werd het smeervet weggespoeld.

Smeermiddel komt geleidelijk vrij

Om de uitdagingen aan te pakken die deze verplichte reinigingscycli de applicatie bezorgde, stelde NSK de inzet van haar afgedichte Molded-Oil lagers voor. Voor deze Molded Oil lagers werd een speciaal tribologisch concept ontwikkeld. Zo zijn de lagers bijvoorbeeld uitgerust met smeervet geïmpregneerd materiaal, dat bestaat uit smeerolie en een olie-gebaseerde polyolefine hars. Deze werkwijze werd door NSK zelf bedacht. Dit materiaal geeft het smeermiddel geleidelijk vrij over een lange periode en het kan er niet worden uitgewassen dankzij de consistentie. Tegelijkertijd voorkomt het materiaal van de drager dat er water of onzuiverheden het lager binnendringen.

Levensduur veel langer

Dankzij de inzet van dit type lagers is hun levensduur in de fabriek gestegen van twee weken tot meer dan negen maanden. Dit zeer succesvol resultaat bevestigt eens te meer de ‘vuistregel’ van NSK dat de levensduur van Molded Oil lagers minstens twee keer zo lang is als die van conventionele vetgesmeerde lagers in water- en stofrijke omgevingen. In dit specifieke geval is de levensduur met een factor 40 toegenomen.

De fabriek geniet ook van andere voordelen. De bedrijfsomgeving blijft bijvoorbeeld schoner omdat er geen vet ontsnapt en er geen olie moet bijgevuld worden. Molded Oil lagers zijn daarom uitermate geschikt voor toepassingen in de voedingsindustrie, waar een grondig en frequent reinigingsproces essentieel is. Het gebruik van roestvrij staal voor de lagercomponenten draagt ook bij aan de inzetbaarheid in deze applicaties.

Efficiënte afdichting

NSK leverde de lagertypes met efficiënte afdichting (DDU) voor deze groenteverwerkingsinstallatie. Die garanderen aan beide zijden een nog hoger beschermingsniveau. Deze optie is beschikbaar voor het standaard assortiment Molded Oil kogellagers. Molded Oil is ook beschikbaar voor sferische en cilindrische rollagers. De speciale eigenschappen van de door NSK ontwikkelde Molded Oil lagers en andere lagertypes voor toepassingen in de voedselverwerking, zijn beschreven in een nieuwe brochure die beschikbaar is als een e-boek op www.nsk-literature.com.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven