Ga naar hoofdinhoud

KTR introduceert intelligente koppelingsnaaf met geïntegreerd meetsysteem

Digitalisering zet ook door bij mechanische componenten. KTR introduceert nu een koppeling die koppel en snelheid kan meten

KTR heeft een spelingsvrije ROTEX-GS-koppelingsnaaf ontwikkelt, die koppel en snelheid kan meten. Bij rotatie worden de meetgegevens via een display op de koppeling weergegeven en kunnen via Bluetooth worden verzonden en in een relevante app worden bekeken. Bij de compacte MONITEX BT bevindt de volledige meettechnologie zich in de koppelingsnaaf, waardoor het nieuwe meetsysteem zonder veel moeite in de aandrijving kan worden geïntegreerd, zelfs bij extreme ruimtecondities. De belangrijkste toepassingsgebieden zijn machinebewaking, testbanktechnologie, procescontrole en kwaliteitsborging.

De MONITEX BT is een spelingsvrije ROTEX-GS-koppelingsnaaf met een geïntegreerd meetsysteem om koppel en snelheid te meten. Dankzij het compacte ontwerp kan de MONITEX BT in veel gevallen een standaard ROTEX-naaf vervangen en is hij eenvoudig te monteren.

Meetgegevens via Bluetooth

De inductieve energieoverdracht gebeurt contactloos en maakt een continue werking van de meetnaaf mogelijk; daartoe wordt een inductiekop radiaal van de koppeling geïnstalleerd met een afstand van maximaal 10 millimeter. Zodra het systeem wordt ingeschakeld, worden de meetgegevens via Bluetooth verzonden en via de MONITEX-app door een mobiel apparaat of een pc ontvangen en opgeslagen.

Speciale app of via Windows

Een visuele en akoestische waarschuwing informeert de gebruiker zodra de ingestelde grenswaarden worden overschreden of onderschreden. De meetresultaten kunnen in de app worden weergegeven als curveverloop of als numerieke getallen waarbij de minimale, maximale en gemiddelde waarden continu worden berekend.

Dankzij het compacte ontwerp kan de MONITEX BT in veel gevallen een standaard ROTEX-naaf vervangen en is hij eenvoudig te monteren

De MONITEX app is gratis en te downloaden voor Android en iOS apparaten in de respectievelijke app stores; KTR levert de relevante software voor gebruik op de PC met een Windows besturingssysteem. De MONITEX BT heeft een display waarop de huidige koppel- en snelheidswaarden vanaf 300 omw. per minuut worden weergegeven – de gegevens zijn ook beschikbaar als de ontvanger niet in de buurt is of als eenvoudige bewaking van de belasting volstaat.

Analoge spanningssignalen

Voor de bewaking of besturing van de aandrijving heeft de gebruiker vaak live-gegevens nodig voor invoer in de machinebesturing. Dit kan naar keuze worden gedaan door een randapparaat dat de Bluetooth-gegevens omzet of door een digitaal-naar-analoog converter (DAC) die de verbinding met MONITEX BT genereert en de koppel- en snelheidswaarden weergeeft als analoge spanningssignalen.

De belangrijkste toepassingen van de koppelmeetkoppeling zijn bijna alle gebieden van de dagelijkse meetwerkzaamheden – waaronder machinebewaking, testbanktechnologie, procescontrole en kwaliteitsborging. De nieuwe MONITEX BT is voorlopig verkrijgbaar in de maten 28 en 42, andere maten zullen snel volgen.

Ook interessant: Nieuwe tandkrans voor spelingsvrije koppeling van KTR

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven