Ga naar hoofdinhoud

Kartbaan 4.0: decentrale besturing voor een modulair transportsysteem

Met het nieuwe e-Cart systeem kunnen actief aangedreven, intelligente werkstukdragers worden geïmplementeerd die werkstukken kunnen roteren, optillen, vastklemmen of kantelen (foto: Turck)

Met het e-Cart systeem speelt Krups Automation in op de toegenomen eisen van de moderne assemblage- en testautomatisering op het gebied van veiligheid, onderhoud en communicatie. De afzonderlijke modules van het traject worden autonoom aangestuurd door de TBEN-L-PLC van Turck. Met de multibus-geschikte IP67 PLC biedt Krups gestandaardiseerde en geoptimaliseerde besturing van de afzonderlijke componenten. Dit stelt klanten in staat om de bedrading en de inbedrijfstellingstijd te verkorten en het systeem eenvoudig uit te breiden.

Op het gebied van assemblage- en testautomatisering is Krups met zijn hoofdfabriek in Dernbach, Duitsland, een van de marktleiders. Het bedrijf is gespecialiseerd in automatiseringssystemen die montage- en teststations efficiënt met elkaar verbinden. Met het nieuwe e-Cart systeem kunnen actief aangedreven, intelligente werkstukdragers worden geïmplementeerd die werkstukken kunnen roteren, optillen, vastklemmen of kantelen.

Onderhoud overbodig

De nieuwste ontwikkeling van Krups is een hoog beschikbaar transportsysteem dat geheel nieuwe wegen bewandelt – of aandrijft. Philipp Krups, bedrijfsleider van de tweede generatie, legt het basisidee uit:

“In een klassiek rollenbaansysteem bevindt de aandrijving zich in de transportband. We hebben veel mechanica in de lijn en dus ook de bijbehorende slijtage. Onderhoud is altijd een probleem met vast geïnstalleerde systemen.”

Zelfdiagnose

“Daarom wilden we het systeem omdraaien en het onderhoud aan het traject overbodig maken. We hebben een passief traject ontwikkeld dat volledig onderhoudsvrij is. Alle technologie en elektronica zit nu in de rijdende wagens, de zogenaamde e-Carts. Deze elektrisch aangedreven wagens hebben een zelfdiagnosesysteem en kunnen indien nodig uitgenomen worden voor preventief onderhoud.”

Flexibelere processen mogelijk

“Hierdoor worden de stilstandtijden verkort en blijft het transporttraject in bedrijf. Bovendien is een latere uitbreiding van het transportsysteem eenvoudig te realiseren. Het e-Cart systeem maakt ook flexibelere productieprocessen mogelijk met kleinere batchgroottes. Je zou ook kunnen zeggen dat het een Industrie 4.0 transportband is,” aldus Philipp Krups

Modulair concept

Krups heeft het nieuwe transportsysteem geïntroduceerd onder de naam ‘LOGO! MAT e-Cart’. Om te voorkomen dat het wiel bij elk systeem opnieuw moet worden uitgevonden, vertrouwt Krups op een modulair concept. Het systeem bestaat uit enkele gestandaardiseerde modules: Rotatiemodule, dwarsshuttle, stopper en indexer.

Deze units worden individueel samengesteld tot een lay-out voor de wensen van de klant en worden ter plaatse aangesloten op de systeembesturing van de klant. Het transportsysteem voorziet het productiesysteem van de klant van rapportage-gegevens en maakt bidirectionele communicatie-interfaces mogelijk.

Decentrale besturing

In het verleden was er altijd een hoofdbesturing waar alle signalen naartoe werden geleid. Deels nog in point-to-point bekabeling, maar in toenemende mate ook met decentrale I/O-units.

Christian Mies, besturings-engineer bij Krups legt uit: “Het probleem was de programmering. Klassiek gezien programmeert een systeemprogrammeur alles in een stappenreeks. Als er echter een of andere afwijking optreedt bij het inschakelen of na een noodstart die niet in deze stappenreeks in kaart is gebracht, dan zouden de gebruikers de eenheden handmatig moeten verplaatsen om weer een vertrouwd beeld te krijgen”

“Om handmatige ingrepen te voorkomen, moet een transportsysteem anders worden geprogrammeerd. Je schept de voorwaarden en definieert de reacties daarop die bij alle situaties passen.”

Meer over het e-Cart systeem, de TBEN-L-PLC van Turck en zaken als autonomie, Codesys, energiebesparing en terugverdientijd is te lezen in de nieuwste digitale of printeditie van Aandrijftechniek. Dat is mogelijk vanaf 2 euro per maand.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven