Ga naar hoofdinhoud

Jubilerend Lenze lanceert open automatiseringsplatform NUPANO

Lenze bestaat 75 jaar en vierde dat samen met klanten, zakenrelaties en de media (foto's: Paul Quaedvlieg)

Lenze bestaat 75 jaar. Dat vierde het bedrijf onlangs met ruim 300 klanten, een groep toeleveranciers, zakenpartners en een geselecteerde groep journalisten van de vakmedia. Tijdens de Lenze Executive Convention werd iedereen bijgepraat over digitalisering, supply chain, duurzaamheid en werden de financiële jaarcijfers bekend gemaakt. Als klap op de vuurpijl introduceerde het bedrijf NUPANO, een open automatiseringsplatform dat machines (OT) koppelt met de IT-laag. “Dat is de toekomst,” aldus CEO Christian Wendler.

Om met de cijfers te beginnen, de omzet van familiebedrijf Lenze groeide in het afgelopen boekjaar met 21% tot 832,6 miljoen euro. Het ordervolume van het bedrijf groeide met 50% tot ruim 1,1 miljard euro. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 91,8 miljoen euro en lag ook ruim boven het resultaat van vorig jaar (47,1 miljoen euro). De EBIT-marge verbeterde eveneens, van 6,8 procent vorig jaar tot 11 procent. De verkoop van de divisie Mobile Drives door Lenze Swiss AG droeg bij aan het positieve bedrijfsresultaat. “Ik durf te zeggen dat we in 2030 op zo’n 2 miljard euro omzet zitten,” zegt Lenze CEO Christian Wendler tegen de honderden aanwezigen bij Lenze GmbH. Daaronder ook veel Nederlandse klanten en zakenpartners.

Turbulente markt

Volgens Wendler zal automatisering, zelfs in een turbulente marktomgeving, de komende jaren een groeisector blijven. Hij ziet de sector en het bedrijf op koers blijven voor groei, ondanks aanhoudende uitdagingen veroorzaakt door COVID-19 en problemen met de toeleveringsketen.

CEO Christian Wendler tijdens de opening van de Lenze Executive Convention

“Natuurlijk hebben wij, net als veel andere bedrijven in de industriële automatisering, leveringsproblemen door materiaaltekorten. Desondanks werken we momenteel met 20 ploegen in de week aan de achterstand. Laten we realistisch blijven, we zijn qua componenten nog steeds erg afhankelijk van producenten in Azië, zowel elektronica- als mechanische componenten.”

Automatisering blijft groeien

“De industrie moet de vermindering van CO2-uitstoot snel opvoeren,” vervolgt Wendler. “Wij helpen onze klanten om duurzame, energie-efficiënte productieprocessen te ontwikkelen – met de focus op automatisering en digitalisering. Met name vanwege de toenemende kostendruk en steeds strengere milieuvoorschriften bieden wij onze klanten in het midden- en kleinbedrijf technische oplossingen met toegevoegde waarde. Dit met ondersteuning door smart data.”

“Met behulp van onze expertise en onze domeinkennis analyseren en interpreteren wij hun machinedata en verkrijgen wij relevante inzichten voor onze klanten. Zo kunnen we de energiebehoefte van een machine nauwkeurig in kaart brengen en het energieverbruik gemiddeld tot 30% verlagen. Automatisering is de oplossing tot duurzaam succes.”

Lenze heeft de focus op automatisering en digitalisering (foto: Lenze)

Consumer goods, material processing en intralogistiek belangrijk

De markten in de VS en China ontwikkelen zich in dezelfde richting. “Naast de wereldwijd toenemende druk op de industrie met betrekking tot emissieverplichtingen is een van de grootste uitdagingen voor de klanten van Lenze het tekort aan geschoold personeel”, zegt Wendler.

“Het tekort aan personeel is een push-factor voor automatiseringsprojecten, bijvoorbeeld op het gebied van intralogistiek, consumer goods en materiaal processing. Daarom automatiseren bedrijven overal ter wereld hun opslag- en materiaalstroomprocessen – en niet alleen in de handel. Deze marktsegmenten zijn daarom een dynamisch en strategisch belangrijk gebied voor Lenze.”

Digitalisering slaagt alleen in samenwerking

Lenze ondersteunt ook machinebouwers in hun zoektocht naar nieuwe, digitale bedrijfsmodellen, waarbij we vertrouwen op elektrotechniek, software en een platformstrategie. “Tegenwoordig is het niet meer voldoende om alleen maar hardware te verkopen. Samen met onze klanten moeten we nauwer samenwerken met de operatoren om een beter inzicht te krijgen in de processen en behoeften, en op basis daarvan businessmodellen te ontwikkelen. Veel kleinere machinefabrikanten kunnen zelf geen digitale diensten ontwikkelen. Lenze helpt hen met de ontwikkeling en de implementatie”, legt Wendler uit.

Van OT naar IT

Naast alle presentaties en workshops over digitalisering, duurzaamheid en supply chain, had Lenze het grootste nieuws tot het laatst bewaard. Het bedrijf introduceerde haar open automatiseringsplatform NUPANO. Lenze wil met NUPANO machinebouwers de middelen geven om optimaal te profiteren van de mogelijkheden die ontstaan door de convergentie van operationele technologie (OT) op het niveau van de machinebesturing met de eindeloze mogelijkheden van moderne IT, en zo nieuwe inkomstenbronnen aanboren.

Lenze’s NUPANO platform biedt open standaarden en eenvoudige bediening. Daarnaast maakt het gebruik van de hoogste cybersecurity-normen (o.a. IEC 62443-2 en -4) om de industriële expertise te beschermen. Momenteel werkt Lenze met enkele pilot-klanten aan de verdere ontwikkeling en implementatie van NUPANO. Het platform wordt beschikbaar voor machinebouwers als ‘software-as a service’.

Geen voorkennis IT nodig

Zoals Lenze de afgelopen jaren heeft geconstateerd, willen veel bedrijven graag digitale bedrijfsmodellen voor hun machines en systemen. “Dit geldt voor alle sectoren, van intralogistiek tot productielijnautomatisering”, meldt Werner Paulin, hoofd New Automation Technology bij Lenze. “Ze hebben vaak de juiste ideeën, maar er is een gebrek aan knowhow, aan geschoold personeel, en in sommige gevallen een gebrek aan technologisch inzicht voor nieuwe bedrijfsmodellen.”

NUPANO verbindt OT met IT (foto: Lenze)

Het open automatiseringsplatform van Lenze is een belangrijke technologie die kan worden gebruikt zonder enige voorkennis van IT. Dit onderscheidt NUPANO van andere platforms op de markt.

Platform moet concurrentievoordeel bieden

Het machine- en app-managementsysteem van het platform bevat zowel eigen applicaties als openbare softwaremodules. Maar de belangrijkste focus is duidelijk: “Onze klanten verwachten dat een platform hen een concurrentievoordeel biedt, ze willen geen publieke commodity-apps downloaden”, legt Paulin uit. Dergelijke apps zijn beschikbaar op het platform van Lenze, maar ze zijn niet de belangrijkste bron van waardecreatie voor de machinefabrikant.

Voor veel bedrijven zijn inkomsten uit digitale diensten nog geen realiteit. “Doorgaans verkopen ze een machine en hopen ze de klant over vijftien jaar terug te zien. Deze inkomsten worden eenmalig binnengehaald en in veel gevallen is er nog geen sprake van terugkerende inkomsten”, aldus Paulin. Lenze wil daar met NUPANO verandering in brengen.

Opening Mechatronic Competence Campus

Het Mechatronic Competence Campus (MCC) in de vestiging van Lenze in Extertal werd dit weekend officieel geopend en is het hart van de mechatronica van Lenze. “Het doel is om al onze expertise op één plek samen te brengen om zo onze ontwikkeling van aandrijfoplossingen bestaande uit mechanica, elektronica en software te versnellen, die onze klanten nodig hebben om succesvol te zijn ten opzichte van de concurrentie”, aldus Wendler.

De Mechatronics Competence Campus werd afgelopen weekend geopend (foto: Lenze)

In de komende printeditie van Aandrijftechniek gaan we verder in op de ontwikkelingen bij Lenze en tonen we meer over het open automatiseringsplatform NUPANO.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven