Ga naar hoofdinhoud

InspiringFifty bekroont vijftig vrouwelijke rolmodellen in ‘deep tech’ (+video)

Er is een groot gebrek aan diversiteit in de techsector. Minder dan 20 procent is vrouw. (Foto: Inspiringfifty)

In de nieuwste editie van de InspiringFifty, Deep Tech Benelux+, zijn 50 vrouwelijke rolmodellen in deep tech bekroond. Het is een lijst van inspirerende vrouwen die werken bij multinationals als Philips, TNO en ASML, deep tech start-ups en scale-ups, en universiteiten in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

“We organiseren deze editie om techvrouwen die impact maken op de samenleving in de spotlights te zetten”, zegt organisator Yvonne Boesten van HighTechXL. Samen met Fe+male Tech Heroes en AccelerateHER hebben ze de verkiezing opgezet.

Gebrek aan diversiteit in de techsector

Er is een groot gebrek aan diversiteit in de techsector. “Minder dan 20 procent is vrouw”, vertelt Ingelou Stol, oprichter van Fe+male Tech Heroes, het diversiteitsinitiatief van de High Tech Campus in Eindhoven. “Om dit te veranderen, kunnen rolmodellen het verschil maken. Met deze lijst zetten we vrouwelijke talenten in de spotlights, en laten we zien wat er allemaal mogelijk is. Om te inspireren, van jong tot oud.”

Aantrekken van talent

Voor bedrijven in de techwereld is het aantrekken van talent cruciaal. En daarin speelt diversiteit een grote rol: “Uit onderzoek blijkt dat diverse teams leiden tot de beste innovaties. Dat is essentieel in een regio als bijvoorbeeld Eindhoven, waar bedrijven werken aan de nieuwste technologieën die de wereld gaan veranderen”, aldus Boesten. “Je wilt dat ieder talent zich hier thuis voelt.”

Rolmodellen in deep tech

Deze InspiringFifty-lijst draait om talent in ‘deep tech’, wat het beste kan worden beschreven als de meest geavanceerde technologieën die worden ontwikkeld. Het zijn sleuteltechnologieën die belangrijke, wetenschappelijke vooruitgang en oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen mogelijk maken.

37 rolmodellen uit Nederland

Van de 90 vrouwen die zijn genomineerd, komen er 37 uit Nederland, 11 uit België, 1 uit Duitsland en 1 uit het Verenigd Koninkrijk.

Een selectie van de vrouwelijke winnaars:

 • 8 zijn gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie (AI)
 • 7 zijn onderdeel van een deep-tech startup of scale-up
 • 7 werken bij multinationals, waaronder ASML, Signify, Philips, NXP en SAP
 • 4 werken bij onderzoeksinstituut TNO
 • 1 heeft geholpen bij het onderzoek naar en de ontwikkeling van het Covid vaccin van Johnson & Johnson.

De lijst van winnaars is hier te vinden.

Jury

Een gerenommeerde jury beoordeelde de genomineerden, waaronder:

 • Hans de Jong, Commissaris, voormalig president van Philips
 • Herman Boom, Executive Vice President ASML
 • Deeptha Khanna, Executive Vice President Philips
 • Manon Janssen, CEO Ecorys
 • Tom Vanhoutte, Partner imec.xpand
 • Brigit van Dijk-van De Reijt, CEO BOM
 • Lene Hviid, Global Manager, Shell Research Alliance
 • Sophie Vandebroek, Honorary Professor KU Leuven, voormalig CTO Xerox

Oorspronkelijk was er een awardshow gepland voor december 2021, maar vanwege de huidige Covid-maatregelen in Nederland is dit uitgesteld. De organisatie zal in het voorjaar van 2022 een nieuwe datum aankondigen.

Bekijk hieronder de bijbehorende video:

Aantrekken nieuw talent

Het aantrekken van nieuw talent in techniek is belangrijk. Ondanks corona groeien nog steeds erg veel bedrijven. Echter, personeelstekort kan de organisatorische groei in de weg zitten, zo blijkt onder meer uit het artikel: Optimisme technische bedrijven overstijgt coronacrisis • AT-Aandrijftechniek

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven