Ga naar hoofdinhoud

Industrial Ethernet groter dan veldbussen

Vijfjarig overzicht van veldbus, Industrial Ethernet en wireless. Industrial Ethernet is nu groter dan veldbus (illustraties: HMS Industrial Networks).

Industrial Ethernet heeft de traditionele veldbussen ingehaald wat betreft nieuw geïnstalleerde nodes in de fabrieksautomatisering. Dit is de belangrijkste conclusie van de jaarlijkse studie van HMS Industrial Networks over de markt voor industriële netwerken. Industrial Ethernet is nu goed voor 52% van de nieuwe geïnstalleerde nodes (46% vorig jaar), terwijl de veldbussen op 42% (48% vorig jaar) uitkomen.

De jaarlijkse analyse van HMS van de industriële netwerkmarkt betreft wereldwijd nieuw geïnstalleerde nodes in de fabrieksautomatisering. Als onafhankelijk leverancier van producten en diensten op het gebied van industriële communicatie en het Internet of Things heeft het Zweedse bedrijf inzicht in de industriële netwerkmarkt. In de analyse wordt tevens gekeken naar de veranderingen van de marktaandelen gedurende de laatste 5 jaar.

EtherNet/IP is nu het meest geïnstalleerde netwerk met een aandeel van 15%, gevolgd door Profinet en Profibus, beide met 12%. Draadloze technologieën groeien eveneens, met een marktaandeel van 6%.

Groei Industrial Ethernet

Al een aantal jaren groeit Industrial Ethernet sneller dan de conventionele veldbussen en inmiddels hebben de op ethernet gebaseerde netwerken de traditionele veldbussen gepasseerd. Met een groeipercentage van 22% heeft Industrial Ethernet nu wereldwijd een marktaandeel van 52%, vergeleken met 46% vorig jaar. EtherNet/IP is daarbij het grootst met 15% marktaandeel. Wereldwijd zijn Profinet, EtherCAT, Modbus-TCP en Ethernet Powerlink de grootste Ethernet-concurrenten.

HMS zag de overgang naar Industrial Ethernet al lange tijd aankomen, maar pas nu heeft het de veldbussen daadwerkelijk ingehaald als het gaat om het aantal nieuw geïnstalleerde nodes. De overgang naar industrieel Ethernet wordt gedreven door de vraag naar hoge prestaties, de integratie tussen fabrieksinstallaties en IT/IoT-systemen en door het Industrial Internet of Things.

Veldbussen groeien nog steeds licht, gesteund door een sterke industrie en de zorg over cybersecurity. Maar ondanks een hoger groeipercentage van 6% (4% vorig jaar) zal het aantal veldbusinstallaties naar verwachting de komende jaren gestaag afnemen. Dominant is nog steeds Profibus met 12% van de totale wereldmarkt, gevolgd door Modbus-RTU en CC-Link, beide met 6%.

Regionale verschillen

veldbus versus Industrial Ethernet
Aandelen van de diverse veldbus-, draadloze en Industrial Ethernet-systemen op de wereldmarkt.

Draadloze technologieën groeien met 32% en zijn goed voor 6% van de totale markt. Hierbij is WLAN de meest populaire technologie, gevolgd door Bluetooth. Draadloos wordt in toenemende mate toegepast door machinebouwers en systeemintegrators voor het bouwen van innovatieve automatiseringsarchitecturen. Gebruikers kunnen hiermee bezuinigen op bekabeling en nieuwe oplossingen creëren voor connectiviteit en besturing, waaronder ‘bring your own device’ (BYOD) oplossingen via tablets of smartphones.

In Europa en het Midden-Oosten zijn Profinet en EtherNet/IP toonaangevend en wordt Profibus nog steeds veel toegepast. Andere populaire netwerken zijn EtherCAT, Modbus-TCP en Ethernet Powerlink. De Amerikaanse markt wordt gedomineerd door de CIP-netwerken, met een duidelijke trend richting EtherNet/IP. In Azië onderscheidt geen enkel netwerk zich als echte marktleider. Hier worden Profinet, EtherNet/IP, Profibus, EtherCAT, Modbus en CC-Link op grote schaal toegepast, terwijl de Ethernet-versie CC-Link IE Field steeds meer momentum krijgt.

Terugblik

In het nieuwe onderzoek kijkt HMS terug op vijf jaar gestage netwerkgroei. De conclusie is dat Industrial Ethernet in 2017 de veldbussen qua marktaandeel eindelijk achter zich laat. Niettemin bevestigt het onderzoek dat de netwerkmarkt gefragmenteerd blijft. Gebruikers blijven vragen om connectiviteit met een grote verscheidenheid aan netwerken, afhankelijk van de toepassing.

Wat de toekomst betreft, is het duidelijk dat industriële apparaten steeds meer met elkaar verbonden raken, gestimuleerd door het Industrial Internet of Things (IIoT) en Industry 4.0. HMS meent als bedrijf optimaal te zijn uitgerust om mee te kunnen groeien met deze trends, omdat alles er draait om ‘connecting devices.’

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven