Ga naar hoofdinhoud

IAL Haarlem wordt Beckhoff Automation BV

De multicore IPC meet slechts 82 mm x 82 mm x 40 mm en bewijst daarmee de schaalbaarheid van op PC gebaseerde besturingstechniek (foto: Paul Quaedvlieg).

Na 25 jaar importeurschap van de Beckhoff producten krijgt Industrial Automation Link (IAL) per 1 januari 2017 een nieuwe naam: Beckhoff Automation BV. Dat liet Jos Out, directeur van IAL, aan Aandrijftechniek weten tijdens de SPS IPC Drives in Neurenberg. Vanzelfsprekend had het moederbedrijf uit Verl, Duitsland, weer het nodige nieuws te melden waarvan we hier een beknopte opsomming weergeven. 

IAL begon in 1991 met het importeurschap van Beckhoff. “Het bedrijf was destijds veel kleiner en de industriële PC’s waren veel groter dan nu,” aldus Jos Out. “In 1991 waren wij de eerste buitenlandse vertegenwoordiging van Beckhoff.” We treffen Jos Out op de immense stand van Beckhoff Automation GmbH. “Momenteel zijn we een van de grootste standhouders op deze beurs en zoals gebruikelijk hebben we ook veel nieuws te vertellen.” We halen het belangrijkste nieuws er even uit.

Ultra compacte IPC

Een van de grootste noviteiten behelst een heel klein product. De Ultra-Compact-IPC C6015 is universeel inzetbaar voor automatiserings-, visualiserings- en communicatietaken en daarmee ook voor op EtherCAT gebaseerde applicaties. Als economische, compacte en flexibel te monteren oplossing is de IPC ook geschikt voor toepassingen waarbij deze technologie door budget- en ruimteproblemen niet werd gebruikt. De multicore IPC meet slechts 82 mm x 82 mm x 40 mm en bewijst daarmee de schaalbaarheid van op PC gebaseerde besturingstechniek. Hij IPC C6015 is een factor drie compacter dan de C6905, tot nu toe de kleinste schakelkast-IPC van Beckhoff. De besturing is zo’n 25% goedkoper dan de tot nu toe goedkoopste x86-PCs van het merk.

pr212016_beckhoff_ultra_compact_ipc_web

De nieuwe IPC is ondanks de compacte en betaalbare uitvoering geschikt voor industrieel gebruik. Een Itel Atom met tot vier processorkernen zorgt voor grote rekenkracht. De C6015 wordt als passief gekoeld, heeft een hoge beschikbaarheid en is ondergebracht in een robuuste aluminium-zinkgietwerk behuizing. De IPC voldoet ook aan alle bekende industriële eisen, zoals een temperatuurbereik tot +55 °en hoge trillings- en schokvastheid.

Embedded besturing met meerdere kernen

Met de nieuwe embedded PC’s van de serie CX2000 biedt Beckhoff veel rekenkracht voor montage op rails aan. De nieuwe vermogensklasse maakt gebruik van Intel Xeon D processoren met vier, acht en twaalf CPU-kernen en maakt krachtige besturingen in compacte bouwvorm mogelijk. Hiermee zijn de prestaties die al in de industrieserver C6670 aanwezig waren nu ook op rail beschikbaar.

De nieuwe embedded PC’s gebruiken Intel Xeon D processen van de vijfde generatie van de Intel-Core microarchitectuur die is gebaseerd op 14 nm technologie. Er zijn drie uitvoeringen, die verschillen in de toegepaste CPU, zie foto.

beckhoff-ipc-02

De diverse processorkernen bieden ook bij veeleisende automatiseringstaken voldoende rekenkracht en parallelliteit. Ze worden daarbij optimaal ondersteund door de TwinCAT 3 automatiseringssoftware, die het mogelijk maakt de verschillende besturingstaken over de respectievelijke CPU-kernen te verdelen en daarmee een verfijnde geprojecteerde rekenbelasting realiseert.

Grafische kaart

Een ander belangrijk aspect van de vermogenstoename is de separate grafische kaart. Omdat de Intel Xeon CPUs niet over een geïntegreerde grafische eenheid beschikken, heeft Beckhoff bij de CX20x0 een grafische kaart met separaat 2 GM RAM geheugen ingebouwd. De scheiding van CPU-RAM en GPU-RAM voorkomt onderlinge beïnvloeding van de twee rekeneenheden. De hoge vermogensdichtheid van CPU en GPU in een nauwe ruimte vereist het gebruik van een onbekabelde connector met een naar behoefte uitwisselbare ventilator, waarvan het toerental wordt geregeld en ook in de besturing op te vragen is.

beckhoff-ipc-03EtherCat P

Met EtherCat P introduceert Beckhoff een forse besparing op de bekabelingskosten. In plaats van twee aparte kabels (voeding en communicatie), is nu nog maar één kabel nodig. Bij EtherCat P (Power) zijn namelijk de voedingskabel en communicatie-kabel bij elkaar gevoegd. Dat betekent meer aansluitgemak en lagere bedradingskosten.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven