De Fraunhofer-ILT en het Nederlandse onderzoekscentrum QuTech, een samenwerking van de TU Delft en TNO, slaan de handen ineen. Dit doen ze op het gebied van quantumcommunicatie en quantuminformatienetwerken. De partners hebben een memorandum van overeenstemming getekend voor een nauwe samenwerking.
In een langdurige, strategische samenwerking gaan Fraunhofer en QuTech structureel samenwerken aan de ontwikkeling en kennisoverdracht van het quantuminternet. De partners hebben tot doel een bredere wetenschappelijke samenwerking te initiëren en te bevorderen en nieuwe prototypes en testbeds uit te rollen. Daarnaast willen ze gezamenlijk kennis beter benutten in toepassingsgericht onderzoek en overdracht naar de industrie.
Multinationaal quantumnetwerk in EU
“Om te zorgen voor betrouwbare en veilige communicatie en om de Europese soevereiniteit op het gebied van nieuwe quantumtechnologieën te versterken, zetten we ons in voor het opzetten van een multinationaal quantumnetwerk in de EU”, legt Paul de Krom, CEO van TNO, uit. Het netwerk zal beschikbaar worden gesteld aan de industrie en de wetenschap. Het dient als testbed om nieuwe producten en toepassingen te ontwikkelen en het volledige potentieel van gedistribueerde quantumcomputing te ontsluiten. Hiertoe zullen de deelnemers gezamenlijk technologie- en interfacestandaarden op het gebied van quantumcommunicatie en quantuminformatienetwerken vaststellen en op gecoördineerde wijze bijdragen aan de Europese agendavorming op deze gebieden.
Quantum Key Distribution-netwerken
QuTech en Fraunhofer zijn bijvoorbeeld overeengekomen om samen te werken aan de inzet van complexe Quantum Key Distribution (QKD)-netwerken over de grenzen heen of rond hubs in Duitsland en Nederland. Ze zullen ook samenwerken om geïntegreerde fotonica-oplossingen voor dergelijke netwerken te ontwikkelen.
Pan-Europees quantum netwerk
De nabije toekomst biedt veel uitdagingen en kansen voor samenwerking. Zo kunnen verdere aanbestedingen voor Europese quantumcommunicatie-infrastructuren in quantumnetwerken worden verwacht. “Deze samenwerkingsinfrastructuren vereisen een grensoverschrijdende strategie tussen toonaangevende landen en actoren voor de ontwikkeling van de verschillende technologieën en een duidelijk begrip van de verschillende posities, rollen en belangen”, legt Dr. Kees Eijkel, directeur Business Development bij QuTech, uit.
Quantum frequentieomvormer
Sinds 2019 werken het Fraunhofer Instituut voor Lasertechnologie ILT en QuTech nauw samen als onderdeel van een ICON-project, een Fraunhofer-programma voor samenwerking met internationale partners, om optische componenten voor quantumcommunicatie en informatie te ontwikkelen. De voordelen van de samenwerking worden al weerspiegeld in een quantumfrequentieomvormer (QFC)-architectuur die onlangs door Fraunhofer ILT is gedemonstreerd. Deze heeft bijzondere prestaties geleverd op het gebied van lage ruis en verbeterde signaal-ruisverhouding.
Quantum knooppunt
Met het memorandum van overeenstemming zal de eerdere samenwerkingsovereenkomst nu worden uitgebreid. Daarnaast zijn beide partijen van plan om het eerste Duitse quantumknooppunt van een transnationaal quantumnetwerk bij Fraunhofer ILT te installeren als een uitbreiding en testbed, en als opstap voor een Europese aanpak van een op verstrengeling gebaseerd quantuminternet. De basis hiervoor is zowel de QuTech-technologie als de Fraunhofer ILT QFC-technologie. Prof. Constantin Häfner, directeur van de Fraunhofer ILT, concludeert: “Nauwe, internationale samenwerking is een essentiële bouwsteen voor de gezamenlijke ontwikkeling van een innovatie-ecosysteem voor quantumtechnologieën, voor technologieoverdracht en – in samenwerking met RWTH Aachen University – voor de overdracht van talent naar de industrie om het Europese concurrentievermogen op de wereldmarkten te versterken.”
Video
Bekijk hieronder een video over de samenwerking en doelen van Fraunhofer en QuTech:
Mogelijk vindt u het artikel Kwantumfysische sensor test harde schijven ook interessant.