Ga naar hoofdinhoud

ETG en OPC samen naar Industrie 4.0

EtherCAT Technology Group en OPC gaan gemeenschappelijke interfaces ontwikkelen voor Industrie 4.0 en het Internet of Things (foto: Ixxat).

De EtherCAT Technology Group (ETG) en de OPC Foundation bundelen hun krachten om gemeenschappelijke interfaces te ontwikkelen voor Industrie 4.0 en het Internet of Things. Hiertoe is tijdens de Hannover Messe 2015 een Memorandum of Understanding getekend.

De organisaties constateren dat hun technologieën elkaar goed aanvullen. EtherCAT is een real-time Ethernet bussysteem voor de besturing van machines en installaties, waarbij het EtherCAT Automation Protocol (EAP) zorgt voor ‘lean’ data-uitwisseling tussen masters. OPC UA(Unified Architecture) is een platform voor schaalbare communicatie met geïntegreerde ‘Security by design’ die versleutelde data-overdracht naar MES-/ERP-systemen en ‘the cloud’ mogelijk maakt.

Samen naar Industrie 4.0

Industrie 4.0 en Internet of Things vragen naadloze en continue communicatie door alle besturingslagen en niveaus binnen de digitale fabriek heen, maar ook naar buiten via cloud-gebaseerde diensten en andere internet-technologieën. ETG en OPC Foundation gaan proberen aan deze eisen tegemoet te komen met een gemeenschappelijke definitie van open interfaces tussen hun beide technologieën.

Volgens ETG biedt de samenwerking de voorwaarden om EtherCAT-systemen consequent in Industrie 4.0 en IoT-architecturen te integreren. De ETG Technische Commissie besloot afgelopen oktober dat OPC UA de beste keuze is voor de koppeling met cloud-systemen en de IT-wereld. De organisatie kijkt er naar uit om samen te werken aan het creëren van wederzijds gunstige definities van de gemeenschappelijke interfaces.

Volgens de OPC Foundation is EtherCAT is een van de toonaangevende technologieën voor het veldniveau en biedt het een goede aanvulling op de eigen functionaliteit. OPC UA is geen concurrent van bussystemen; het streeft naar een consistente, veilige en schaalbare communicatie van dergelijke systemen met de IT-wereld. Dankzij de gemeenschappelijke ontwikkeling van interfaces tussen onze beide verenigingen, verwacht OPC snelle en praktijkgerichte resultaten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven