Ga naar hoofdinhoud

Er zal nooit één Industrial IoT komen

De 'dingen' van het internet der dingen zullen nooit in één enkele categorie zijn onder te brengen, en zelfs niet in een handvol categorieën (foto: Ayla Networks).

De ontwikkeling van het Industrial Internet of Things wordt vaak vergeleken met die van technologievoorlopers zoals personal computers. Hoewel sommige vergelijkingen zinvol zijn, is er één gegeven dat het Industrial IoT anders maakt dan andere technologische trends. De ‘dingen’ van het internet der dingen zullen nooit in één enkele categorie zijn onder te brengen, en zelfs niet in een handvol categorieën. Een blog van Adrian Caceres verklaart waarom.

Wat is het punt van dit onderscheid, en waarom moeten fabrikanten van industriële producten zich daar zorgen om maken? Omdat ze er voor moeten zorgen dat de Industrial IoT producten die ze maken rekening houden met deze versnippering – en dat de integratie, compatibiliteit en complexiteit problemen met zich meebrengt, zowel nu als in de toekomst.

Computers en smartphones en tablets – de apparaten die worden gebruikt om verbinding te maken met het ‘internet van computers’ – zijn ontworpen met connectiviteit in het achterhoofd. Dat geldt niet voor de producten die nu worden verbonden met het IIoT. Die producten kunnen variëren van verlichting en turbines tot ketels, thermostaten en landbouwmachines.

De uiteenlopende soorten producten die worden verbonden met het IIoT hebben sterk verschillende manieren om verbinding te maken, vereisen verschillende netwerkprotocollen, hebben verschillende doeleinden en genereren verschillende soorten gegevens. Deze verschillen zullen niet een of andere manier te veranderen of na verloop van tijd verdwijnen. Een gasmeter zal altijd andere connectiviteitsparameters hebben dan een tractor.

Toch zullen ongelijksoortige aangesloten apparaten hun communicatie en – misschien wel het belangrijkst – de gegevens die zij produceren, moeten coördineren om voor het IIoT om waardevolle data te produceren. Op het eind van de rit ligt de werkelijke waarde van het IIoT in deze informatie.

Vragen bij het Industrial IoT

Onderstaand zijn enkele vragen waarover fabrikanten van IIoT producten moeten nadenken, het liefst bij het begin van het ontwerpproces van het product dat moet worden aangesloten:

 • Hoe zal worden omgegaan met de veiligheid over het volledige spectrum van connectiviteit aan het Internet of Things, vanaf het product via de cloud en de software die wordt gebruikt om de aangesloten producten te beheren?
 • Welke soorten netwerkprotocollen nodig zijn om de producten aan te sluiten?
 • Zal het protocol ‘hard coded’ worden ondersteund in ingebedde firmware? Zo ja, wat gebeurt er als in de toekomst nieuwe protocollen ontstaan, of de huidige protocollen niet meer worden gebruikt?
 • Op welke cloud-infrastructuur zullen de producten worden aangesloten? Welke diensten die door de gekozen cloud service provider worden aangeboden, zullen het meest efficiënte en economische bedrijf van de aangesloten producten mogelijk maken?
 • Aangezien de meeste Industrial IoT producten permanente verbindingen zullen handhaven, hoe zullen deze permanente verbindingen worden beheerd op een schaal dat de kosten clouddiensten niet de pan uit rijzen?
 • Hiermee samenhangend: hoe zal de data-infrastructuur worden ontworpen opdat de potentieel constante stroom van data vanuit IIoT producten op passende wijze kan worden beheerd zodat producenten de data kunnen verzamelen, organiseren en zinvol gebruiken?
 • Wat zal er gebeuren met de werking van een aangesloten product als de verbinding met de cloud wordt verbroken? Meer specifiek: hoe zullen planningen en andere instructies worden behouden wanneer de internetverbinding uitvalt?
 • Zullen updates draadloos worden aangeboden? Hoe zal worden omgegaan met netwerken en beveiliging voor draadloze communicatie?
 • Hoe zal de aangesloten apparaten worden aangestuurd? Via een webapplicatie? Een mobiele app?
 • Hoe wordt gezorgd voor goede respons van apparatuur zodat, wanneer een gebruiker van het aangesloten product een actie initieert, het product onmiddellijk reageert?
 • Hoe zullen de veiligheid, prestaties en betrouwbaarheid worden opgeschaald bij toenemende aantallen of families van aangesloten producten?
 • Hoe zal worden omgegaan met de lopende exploitatie, onderhoud, service en ondersteuning voor toegepaste Industrial IoT producten, die gemakkelijk jaren of zelfs decennia in het veld kunnen blijven?

Niet wachten op één Industrial IoT

Tenzij een fabrikant van IIoT producten diepgaande technische expertise op al deze gebieden in huis heeft, zal hij nieuw personeel met de vereiste vaardigheden moeten aannemen, dat werk moeten uitbesteden of een aantal of alle vaardigheden in huis moeten halen of moeten investeren in een uitgebreide IoT platform.

Wat voor een bepaalde fabrikant ook de juiste beslissing is, één ding is zeker. Hij moet niet wachten in de hoop dat het Industrial Internet of Things op wonderbaarlijke wijze minder complex zal worden. Het IoT zal altijd versnipperd blijven. Het benutten van de expertise van degenen die zich al door de problematiek van de versnippering heen hebben gewerkt en de complexiteit te tikken kan uiteindelijk een aanzienlijke hoeveelheid tijd, kosten en stress op de lange termijn besparen.

Naschrift van de redactie:

Dit artikel is gebaseerd op een blog van Adrian Caceres, CTO, VP Engineering en medeoprichter van Ayla Networks op een website van marktonderzoekbureau ARC Research. Na de ‘veldbusoorlog’ en de ‘industrial ethernet oorlog’ staat nu dus een ‘Industrial IoT oorlog’ voor de deur. Hebben we dan niets geleerd uit het verleden?

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven