Ga naar hoofdinhoud

Digitaliseren van labels leidt tot transparantie

De systeem componenten van Sigmatek maken al vele jaren gebruik van digitale naamplaatjes (foto: Sigmatek)

Klassieke typelabels behoren in slimme fabrieken tot het verleden of zijn slechts een printout van de belangrijkste productgegevens. Steeds meer relevante informatie en het continu compact ontwerpen van producten zijn een uitstekend pleidooi voor het digitaliseren van labels.

De systeem componenten van Sigmatek maken al vele jaren gebruik van digitale naamplaatjes. Hier wordt relevante productinformatie in opgeslagen, zoals de beschrijving van het artikel, serienummer, hardware versie, weergave grootte, geheugenstructuur, MAC-adres en nog veel meer. Ook vindt men de checksums over de hele dataset om de validatie te garanderen.

Eenvoudige informatieverwerking

Alle beschikbare informatie kan als een hardware tree worden gelezen met de LASAL engineering software tool. Data kan worden opgeslagen in de systeemgeschiedenis, verder worden verwerkt en weergegeven via de user interface. De machinebouwer weet dus welke componenten in de geleverde machine of het geleverde systeem zijn geïnstalleerd.

De verzamelde gegevens zijn uiterst nuttig, met name bij onderhoud – of het nu gaat om diagnostiek, probleemoplossing of het verkrijgen van vervangende onderdelen wanneer documentatie ontbreekt.

Waarschuwingsberichten

De informatie in het digitale naamplaatje kan ook verder worden verwerkt in de software. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om in de applicatie te definiëren wat er moet gebeuren als de eindklant of een extern servicebedrijf componenten tijdens de garantieperiode zonder toestemming vervangt.

Als preventieve maatregel kan een waarschuwingsbericht op de bedieningsinterface worden weergegeven om de klant te informeren dat een procedure is uitgevoerd die niet onder de garantie valt.

Historie van gehele levenscyclus bekend

Tegelijkertijd kan deze procedure worden opgeslagen in het logboekbestand van het besturingselement en op een later tijdstip worden geëvalueerd. Indien de besturing is aangesloten op de servicecloud van de fabrikant, kunnen de machinebouwers uiteraard op deze manier geïnformeerd worden over de procedure, zodat zij de historie over de gehele levenscyclus van hun machines/systemen kennen.

Verkoopargument

Deze voordelen maken van het digitale naamplaatje op middellange termijn een verkoopargument. Vooral omdat het ook helpt in de strijd tegen namaak machines. Het serienummer dat op het digitale naamplaatje is opgeslagen, wordt direct voor levering via de applicatiecode in het besturingselement opgeslagen, waar het niet kan worden bewerkt.

Als deze niet overeenkomen, wordt het CPU-opstartproces automatisch gestopt. Dit maakt product piraterij onmogelijk en beschermt ook de operator van de machine tegen interventies door ongetraind personeel.

Met de Varan-producten van Sigmatek kan het bijbehorende product informatieblad ook worden opgeslagen in het digitale naamplaatje. Dit scheelt papier, dus beter op het gebied van duurzaamheid en de informatie is altijd beschikbaar.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven