Ga naar hoofdinhoud

Deze autoband zuivert de lucht met mos

Oxygene absorbeert vocht van de weg via het loopvlak en haalt CO2 uit de lucht als voeding voor het mos in de zijwand (foto's: Goodyear)

De nieuwste concept autoband van Goodyear draagt de naam Oxygene (zuurstof) en heeft een unieke structuur, waarbij levend mos binnen in de zijwand groeit. Deze open structuur en het slimme loopvlakontwerp van de band absorberen vocht en water van het wegoppervlak en laten dat circuleren, waardoor fotosynthese ontstaat en zuurstof vrijkomt.

Geïnspireerd op de beginselen van de circulaire economie, met de nadruk op minder materiaalafval, uitstoot en energieverlies, is het Oxygene-concept van Goodyear ontworpen om met diverse oplossingen naadloos te integreren in het toekomstige stadslandschap.

De lucht schoner maken

Oxygene absorbeert vocht van de weg via het unieke loopvlak en haalt CO2 uit de lucht als voeding voor het mos in de zijwand; via fotosynthese komt vervolgens zuurstof vrij. In een stad ter grootte van Parijs met ongeveer 2,5 miljoen auto’s, betekent dit dat per jaar bijna 3000 ton zuurstof wordt gegenereerd en meer dan 4000 ton kooldioxide wordt geabsorbeerd.

3D printen met rubberpoeder

Oxygene heeft een niet-pneumatische constructie die 3D-geprint is met rubberpoeder uit gerecyclede autobanden. De lichtgewicht, schokabsorberende structuur voorziet in een duurzame, lekvrije oplossing, die is bedoeld om de levensduur van de band te verlengen en de benodigde service tot een minimum te beperken, zorgeloze mobiliteit dus. De band is extra veilig omdat de open structuur helpt het water van het loopvlak te absorberen, wat zorgt voor meer grip.

Eigen elektriciteit genereren

Oxygene gebruikt de energie die tijdens de fotosynthese wordt gegenereerd om de ingebouwde elektronica te voeden, waaronder de boordsensoren, een unit voor de verwerking van kunstmatige intelligentie, en een aanpasbare lichtstrip in de zijwand van de band, die van kleur verandert om zowel weggebruikers als voetgangers te waarschuwen voor komende manoeuvres, zoals remmen of verandering van rijstrook.

Communiceren met de snelheid van het licht

Oxygene maakt gebruik van een communicatiesysteem met zichtbaar licht, ook wel LiFi genoemd, voor hoogwaardige mobiele connectiviteit met de snelheid van het licht. Via LiFi maakt de band verbinding met het Internet of Things, waardoor gegevensuitwisseling van vehicle-to-vehicle (V2V) en vehicle-to-infrastructure (V2I) mogelijk is, van cruciaal belang voor slimme systemen voor mobiliteitsbeheer.

Boven de normen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt meer dan 80% van de mensen die in verstedelijkte gebieden wonen waar luchtverontreiniging wordt gemeten, blootgesteld aan een luchtkwaliteitsniveau dat de normen van de WHO overschrijdt. “Naar verwachting leeft in 2050 meer dan tweederde van de wereldbevolking in steden, waardoor de noodzaak voor transportnetwerken in stedelijke gebieden substantieel zal toenemen,” zegt Chris Delaney, President of Goodyear Europe, Midden-Oosten en Afrika. “Slimmere, groenere infrastructuur en dito transport worden cruciaal in de aanpak van de meest urgente uitdagingen op het gebied van mobiliteit en ontwikkeling in steden.”

Uitdagen van ons denkvermogen

“Zoals de conceptontwerpen die Goodyear in het verleden in Genève heeft gepresenteerd, is Oxygene bedoeld als uitdaging van ons denkvermogen en als stimulans voor het debat over slimme, veilige en duurzame mobiliteit in de toekomst,” aldus Delaney. “Door op deze wijze een bijdrage te leveren aan het genereren van schonere lucht, kan de band de kwaliteit van leven en de gezondheid van stadsbewoners helpen verbeteren.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven