Ga naar hoofdinhoud

De FastConnect kabel van igus reduceert confectioneringstijd

De FastConnect technologie voor chainflex Profinet kabels. (Foto: igus)

Igus introduceert een nieuwe chainflex Profinet kabel voor het snel kabels confectioneren in het veld. Voor dit doel maakt het bedrijf gebruik van de FastConnect technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat de kabel in slechts enkele stappen gemakkelijk kan worden gestript. Hierdoor kan de assemblagetijd met wel 46 procent worden gereduceerd.

Profinet is het meest voorkomende industriële Ethernet communicatiesysteem ter wereld. Dankzij de Profinet technologie, kunnen zelfs grote hoeveelheden data worden overgedragen bij maximaal 100 Mbit/s op basis van het Ethernet-protocol. Profinet kabels worden vaak gebruikt in combinatie met een RJ45 connector in bewerkingsmachines, verpakkingstechnologie of op het gebied van handling. Terwijl vele machine- en installatie-operators al vertrouwen op aansluitklare readychain kabelrups-systemen, hebben gebruikers in het veld kabels van een haspel nodig, die ze zelf op lengte maken en confectioneren.

Op lengte maken en confectioneren

Kabels zelf op lengte maken en confectioneren kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de kabel door een schroefverbinding in de schakelkast moet worden geleid. In dat geval past alleen de kabel er door en niet de connector. Om de connector snel met de kabel te kunnen verbinden, heeft igus nu de FastConnect technologie ontwikkeld voor haar chainflex Profinet kabels. Het zorgt ervoor dat de nieuwe CF898.061.FC kan worden gestript en kan worden voorzien van een connector in slechts een paar stappen.

Tijdsbesparing

De kabel, een connector en een stripgereedschap: dat is alles wat de elektromonteur nodig heeft voor het confectioneren. Voor dit doel heeft igus de binnenmantel, de afscherming en de buitenmantel zo ontworpen dat de gebruiker het gereedschap slechts één keer hoeft in te stellen, de kabel vervolgens dient te verwijderen, de connector er in steken en deze te sluiten. Het hele proces bespaart 46 procent tijd vergeleken met het conventionele strippen van een klassieke kabel met een striptang en een mes.

Testlaboratorium

“Met de nieuwe Profinet kabel, kunnen we gebruikers een uiterst flexibele kabeloplossing bieden die snel kan worden geassembleerd en tegelijkertijd een lange levensduur kent in bewegende toepassingen”, legt Andreas Muckes uit, Head of Product Management chainflex kabels bij igus. Net als alle igus producten, wordt de CF898.061.FC ook getest in het eigen 3800 vierkante meter grote testlaboratorium. “Echte testen in echte toepassingen zijn belangrijk voor ons, omdat we alleen op deze manier onze chainflex levensduur garantie van tot wel 36 maanden betrouwbaar kunnen aantonen en beloven”, zegt Andreas Muckes. Bij de nog steeds lopende testen in de kabelrups, heeft de Profinet kabel nu al met succes de mijlpaal van 7,8 miljoen cycli overschreden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven