Ga naar hoofdinhoud

Databril vergemakkelijkt onderhoud windturbines

Onderhoud aan windturbines is erg duur en kost veel tijd. Er zijn weinig vakmensen en het is de bedoeling om hun werk zo eenvoudig en effectief mogelijk vorm te geven (foto: Industrieblick/Fotalia, montage: AnyMotion).

Het Bremer Institut für Produktion und Logistik (BIBA) aan de Universität Bremen, AnyMotion in Bremen en COMback in Oberreichenbach (Baden-Württemberg) ontwikkelen een technologie die het onderhoud aan windturbines sterk moet vereenvoudigen. In de nabije toekomst zet de onderhoudstechnicus een databril op en wordt naar de plaats geleid waar hij onderhoud of reparaties moet uitvoeren. Hij krijgt daar, ook via de bril, nauwkeurige instructies voor zijn werk. Maar de databril legt ook zijn werk vast en ontlast hem van de talrijke lastige documentatieplichten; geen handleiding, briefje, pen en formulieren meer.

AR Maintenance System is de naam van het gemeenschappelijk onderzoeksproject. Het heeft een looptijd van twee jaar en wordt gesubsidieerd door het Bundesministerium für Wirtschaft und Energie in het kader van het programma Zentrales Innovationsprogramm Mittelstand (ZIM). De Duitse regering wil hiermee kleinere ondernemingen duurzaam ondersteunen bij hun samenwerking met onderzoeksinstituten, die toepassingsgericht bezig zijn. Zodoende leveren ze een bijdrage aan de groei van kleinere ondernemingen, ambachtslieden en ZZP-ers voor het scheppen en behouden van banen.

Onderhoud windturbines

Duitsland telt momenteel circa 26.000 windturbines op land en op zee en nog steeds wordt het ene na het andere windpark aangesloten op het net. In Duitsland stonden volgens WindGuard eind 2014 24.867 wind turbines. In het eerste halfjaar van 2015 werden 422 offshore windturbines aangesloten op het net. Hiermee werd op 30 juni 2015 door in totaal 668 Duitse windturbines op zee energie geleverd voor ongeveer drie  miljoen huishoudens, aldus het Bundesverband WindEnergie.

Het aantal windturbines stijgt nog snel en daarmee groeit ook de behoefte aan onderhoud. Dit onderhoud vraagt veel tijd en is vrij kostbaar, terwijl het aantal vakmensen met het noodzakelijk opleidingsniveau beperkt is. Het is daarom belangrijk om de werkzaamheden van deze vaklui zo eenvoudig en effectief mogelijk te maken.

Hierbij gaat het om in het AR Maintenance System, waarbij AR staat voor Augmented Reality, computerondersteunde uitbreiding van de perceptie van de realiteit. De projectpartners ontwikkelen hiermee een assistentiesysteem voor servicetechnici, dat de werkelijkheid door het aanleveren van visuele informatie over het onderhoudsproces uitbreidt en de documentatie gemakkelijk maakt.

Later ook voor andere branches

De bril is licht, drukt niet op de neus, beperkt het gezichtsveld niet en past onder elk type helm. Met de bril krijgt de onderhoudstechnicus hulp bij de oriëntatie binnen de windturbine, krijgt hij aanwijzingen over het werk en verzorgt de bril de documentatie van zijn werk.

Onderhoud aan windturbines met AR-bril
Werken met behulp van een databril: het AR Maintenance System herkent de geometrische vormen van de schakelkast, levert afbeeldingen van de opbouw- en schema’s de de documentatie van de werkzaamheden (foto: Michael Jung/Fotalia, montage: AnyMotion).

Van elke turbine moet een veelvoud aan data worden bijgehouden en moet de data-veiligheid worden gewaarborgd. Ook hier zal de databril ondersteunen. De technicus heeft de handen vrij voor zijn werk, want hij hoeft niet meer in handboeken te bladeren of kleine berichten op te stellen. Hij kan zijn werkopdracht sneller en efficiënter afwerken en tegelijkertijd documenteren.

De drager ziet door de half transparante 3D data bril alles op een normale manier. Bovendien levert de bril, geprojecteerd boven de objecten, een aanvullend en ondersteunend werkoverzicht met data. Ook registreert de bril via de camera de kijkrichting van de drager. Dat wordt mogelijk door de nieuwste techniek en complexe, onderliggende software. Het systeem zal allereerst alleen voor de servicetechnici van windturbines waardevolle diensten leveren, maar volgens BIBA is het mogelijk om het ook in andere branches te gebruiken. Het systeem zou compatibel zijn met diverse AR-Brillen, ook van de nieuwste generatie.

Ondersteuning door Computer Vision Lab

Uitdagingen in het project vormen de indoor navigatie (AnyMotion), de visualisatie, het opnemen en aanleveren van onderhoudsinstructies en –werkzaamheden. de objectherkenning (BIBA) en het beheer van grote hoeveelheden data (COMback). Om het project wordt gebruik gemaakt van de langdurige ervaring en de kennis uit onderzoeken van BIBA met betrekking tot 3D objectherkenning.

Voor dit project schakelt het instituut ook zijn Computer Vision Lab in. Hier houdt men zich bezig met beeldverwerking en kunstmatige intelligentie voor de productie en logistiek en ondersteunt zo de directe omzetting van onderzoek naar de praktijk. Belangrijke thema’s van VisionLab zijn onder andere 3D objectherkenning, kwaliteitscontrole in de productie en mens-machine-interactie, thema’s die in het kader van Industrie 4.0 steeds belangrijker worden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven