Ga naar hoofdinhoud

ContiTech heeft goed 2015 achter de rug

ContiTech is een grote spelen in onder meer riemen, luchtveren, transportbanden, rupsen en andere technische rubberproducten (foto: ContiTech).

ContiTech AG, internationaal actief toeleverancier voor industrie en automotive, zag de omzet in 2015 stijgen tot ongeveer 5,4 miljard euro. Dit betekent een toename van 37 %. Dit voor onze tijden zeer forse cijfers was vooral te danken aan de overname van Veyance Technologies, Inc., begin 2015. De de autonome groei bedroeg 4 %, en ook daarmee was het concern dik tevreden.

Het concern heeft de wind mee dankzij de oplevende auto-industrie en een aantal goed lopende industriesectoren. Hierdoor kon de onderneming de dalende omzet in aan de mijnbouw en oliewinning gerelateerde bedrijven, goed voor ongeveer 18% van de omzet, compenseren.

2015 was vooral voor klanten in de mijnbouw een uitdagend jaar. Deze industrie heeft te lijden van lage grondstoffenprijzen en aanhoudende economische problemen. De laatste jaren zijn de investeringen met meer dan de helft afgenomen. Daar kwam ook een sterke verslechtering van de olie-industrie bij.

Vorig jaar werd iets meer dan de helft van de omzet in de auto-industrie gerealiseerd. Dankzij een ongeveer gelijke verdeling van de omzet over automotive en overige sectoren werden schommelingen grotendeels gecompenseerd. ContiTech is ook het huidige boekjaar positief begonnen , maar men verwacht dat 2016 een uitdagende jaar wordt. Het bedrijf werkt aan verbetering van de operationele marge en herstructureringsmaatregelen moeten de winst.

Resultaten

ContiTech behaalde in 2015 een bedrijfsresultaat (EBIT) van 171 miljoen euro (vorig jaar 433 miljoen euro), het rendement op omzet kwam overeen met 3,2 procent (vorig jaar 11,0 procent). Vóór amortisatie van immateriële activa en voor bijzondere posten bedroeg de winst in het boekjaar 388 miljoen euro. Het aantal werknemers is, vooral door de overname van Veyance, toegenomen. Eind 2015 telde ContiTech ruim 42.500 mensen, bijna 10.000 meer dan het jaar ervoor. Daarvan komen 8000 voor rekening van Veyance.

Verdeeld over de diverse divisies waren de omzetten over 2015 als volgt:

  • Mobile Fluid Systems                    1600 miljoen euro
  • Conveyor Belt Group                      990 miljoen euro
  • Power Transmission Group            640 miljoen euro
  • Benecke-Kaliko                              550 miljoen euro
  • Industrial Fluid Systems                 500 miljoen euro
  • Air Spring Systems                         360 miljoen euro
  • Vibration Control                             350 miljoen euro
  • Compounding Technology              235 miljoen euro
  • Elastomer Coatings                        110 miljoen euro

Bijna de helft van de omzet (49%) werd gerealiseerd in Europa, 30% in Noord- en Zuid-Amerika en 17% in Azie. Van de werknemers was 59% werkzaam in Europa, 25% in Noord- en Zuid-Amerika en 16% in Azië.

Investeringen

ContiTech heeft vorig jaar wereldwijd 245 miljoen euro geinvesteerd (vorig boekjaar 191 miljoen euro) in nieuwe fabrieken, uitbreiding van de productie en kostenbesparingen. Die investeringen vonden vooral plaats buiten Europa. In Changzhou werd een tweede fabriek voor milieuvriendelijke materialen voor auto-interieurs geopend. In Changshu werd het eerste Compounding Center in China geopend voor de lokale levering van rubbercomopunds en in Hongarij werd de productie van slangen uitgebreid. De productiecapaciteit voor luchtveersystemen in Mexico werd uitgebreid en eer is gestart met het bouwen van een nieuwe transportbandfabriek in Marokko.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven