Ga naar hoofdinhoud

Centralisatie spaart tijd en kilometers

Een Festo medewerker in de paneelbouw-afdeling test hier een klantspecifieke opdracht (foto: Festo)

De nieuwe ‘Technology Plant’ van Festo in Scharnhausen (D) is drie maal groter dan de oude, 8 km verderop gelegen fabriek. Productie, assemblage en logistieke verwerking vinden nu op één locatie plaats. Festo produceert in Scharnhausen ventielen, ventieleilanden en elektronica. Tevens worden er complete klantspecifieke installaties samengesteld en getest.

De nieuwe fabriek is voor een deel ondergebracht in een bestaand gebouw. De investering voor de herinrichting van de bestaande gebouwen en de nieuwbouw (voor onder andere de energievoorziening) bedroegen 70 miljoen euro. De fabriek beslaat een oppervlakte van 66.000 m2 en er werken ongeveer 1.200 medewerkers. De opzet van de fabriek is naar de laatste inzichten op het gebied van ‘Lean manufacturing’, optimale goederenstromen en energiebesparing. “Met de Technology Factory zijn we goed voorbereid op toekomstige eisen: we hebben de ruimtelijke voorwaarden gecreëerd voor coöperatieve technologie- en productontwikkeling. Door middel van geoptimaliseerde processen gaan producten veel sneller van de ontwerp- naar de productiefase”, zegt bedrijfsleider Stefan Schwerdtle.

Experts van de afdelingen inkoop, logistiek, ontwikkeling, productie, IT en HR hebben de fabrieksarchitectuur samen opgezet. Met 3D-ontwerpsoftware is een concept gemaakt en met meer dan 800 3D-geprinte modellen is een maquette gemaakt om het ontwerp te visualiseren en te optimaliseren. De centralisatie van productie, assemblage en logistiek op één locatie en de optimalisatie van de goederenstromen heeft de doorlooptijd met 66 procent gereduceerd. Stefan Labonde, hoofd van de afdeling materiaalmanagement geeft een voorbeeld: “Bij de productie van de pneumatische DGSL minislede is de totale afstand die de componenten moeten afleggen van productie, assemblage tot verzending, gereduceerd van 32 km tot 240 m”.

Modelfabriek

Veel aandacht is geschonken aan de energie efficiëntie van de productie- en montage-inrichtingen. Voor ieder geproduceerd onderdeel wordt het energieverbruik individueel vastgesteld en gecontroleerd. Afwijkingen in verbruik, door bijvoorbeeld persluchtlekkages, worden door continu druk- en volumestromen te vergelijken snel onderkend zodat men snel kan ingrijpen. Decentrale ventieleilanden zorgen voor een aanzienlijke vermindering van het persluchtverbruik.

Het volledige artikel vindt u in het februari/maartnummer van Aandrijftechniek.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven