Ga naar hoofdinhoud

Betrouwbare inclinatie-waarde berekenen met nieuwe inclinometer van DIS (video)

De nieuwe inclinometer van DIS Sensors berekent betrouwbaar de inclinatiewaarde.

Na een periode van testen, finetunen en nog meer testen, is de dynamische inclinometer van DIS Sensors klaar om de markt op te gaan. Deze nieuwe sensor is ontwikkeld om (mobiele) machines en installaties te monitoren zónder dat trillingen en schokken de gemeten waarden beïnvloeden. Werkend op een volledig nieuw ontwikkeld hard- en firmware platform (gebaseerd op de modernste MEMS chip) combineert de sensor een 3-assige versnellingsopnemer met een 3-assige gyroscoop om zo een betrouwbare inclinatiewaarde te berekenen. Efficiënt, betrouwbaar en beduidend kostengunstiger dan traditionele oplossingen.

Alle delen van iedere machine zijn continu in beweging als gevolg van bedieners commando’s en externe factoren. Deze bewegingen worden in veel gevallen aan de besturing doorgegeven middels een zogenaamde inclinometer (1, 2 of 3 assen).

Om te voorkomen dat onbedoeld schokken en trillingen het signaal ‘vervuilen’, worden filters toegepast of extra sensoren ingezet. Weliswaar effectief, maar door de toevoeging van extra elementen ook duurder, complexer en storingsgevoeliger.

Slimme software algoritmes

Met de komst van de betaalbare MEMS (Micro-Electrical-Mechanical Systems) technologie, gecombineerd met slimme software algoritmes, zijn er echter nieuwe mogelijkheden ontstaan om een enkelvoudige sensormodule te ontwikkelen die bovenstaande problematiek oplost.

Als wereldwijd opererend specialist in sensoren richtte DIS Sensors, onderdeel van de Rotero Holding, zich dan ook op deze doorbraak en ontwikkelde een volledig nieuw hardware platform dat gebaseerd is op de MEMS chip. In deze dynamische inclinometer is een versnellingsopnemer gecombineerd met een 3-assige gyroscoop.

Gyro-gecompenseerd

De hoek die aan het besturingssysteem wordt doorgegeven als een separaat, CANopen/J1939 object per as, is hierdoor gyro-gecompenseerd en hiermee zuiver en vrij van de invloed van verstorende trillingen en schokken.

De krachtige geïntegreerde controller die alle in- en uitgaande signalen verwerkt is af te stemmen op de specifieke applicatie. Hiervoor zijn voor-gedefinieerde profielen beschikbaar evenals een gebruikersvriendelijke configuratietool. De afmetingen van deze sensor zijn identiek aan de populaire DIS QG65 range.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven