Ga naar hoofdinhoud

Beter eerste halfjaar Danfoss ondanks marktsituatie

In juli voltooide Danfoss de acquisitie van het Amerikaanse UQM Technologies, aanbieder van aandrijfsystemen voor elektrische bedrijfswagens en off-road voertuigen. (foto's: Danfoss)

In het eerste half jaar van 2019 steeg de omzet van het Danfoss-concern met 4% tot 3,2 miljard euro. Daarmee lag de omzet 125 miljoen euro hoger dan in het eerste half jaar van 2019. Het concern investeert verder in innovatie en heeft nieuwe technologieën op het gebied van elektrificatie in huis gehaald.

In Europa en Noord-Amerika zorgde de vraag naar oplossingen met hoog energetisch rendement en lage emissie voor de groei, terwijl China werd beïnvloed door de afzwakkende conjunctuur die tegen het einde van het tweede kwartaal ook in Europa en Noord-Amerika merkbaar werd.

Het resultaat (EBIT) bedroeg 351 miljoen Euro. Gecorrigeerd voor de winst door het afstoten van de warmtepompactiviteiten van Thermia vorig jaar benadert het resultaat de sterke resultaten van de eerste helft vorig jaar. De EBIT-marge bedroeg 11,1%.

Eerste halfjaar

“We hebben een goed resultaat geboekt onder zwaardere marktcondities. Danfoss levert een scala aan technologieën en oplossingen die een beslissende rol spelen bij de oplossing van de klimaatverandering. Tegelijkertijd staan energetisch zuinige en emissiearme oplossingen boven aan de agenda van de energietransitie.

De onzekerheid op grond van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en andere geopolitieke conflicten is ook in de rest van de wereld merkbaar. Wij zijn er op ingesteld dat de wereldwijde economie in een fase van verminderde of geen groei ingaat, waarin de groei van de markt in de meeste cyclische industriële negatief zou kunnen uitvallen”, aldus Kim Fausing, President en Chief Executive Officer van Danfoss.

Elektrificatie

Het eerste halfjaar van 2019 van de Danfoss groep kenmerkte zich door een blijvend sterke focus op de ontwikkeling en versterking van de vier kernactiviteiten. Dit werd onder meer duidelijk door de investering van 140 miljoen euro in het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe producten, een stijging van 11% ten opzichte van het vorig jaar.

“Wij zullen verder investeren om Danfoss op lange termijn te versterken en de toekomstige groei te garanderen. Dat is de kern van onze strategie, zo blijven wij aan de top en de aantrekkelijkste technologiepartner voor onze klanten”, aldus Fausing.

In juli voltooide Danfoss de acquisitie van UQM Technologies, aanbieder van aandrijfsystemen voor elektrische bedrijfswagens en off-road voertuigen. Door de stijgende vraag naar elektrische oplossingen voor voertuigen heeft Danfoss flink in deze sector geïnvesteerd en hoort momenteel bij de wereldtop voor elektrische oplossingen voor voertuigen en zeeschepen.

“De wereld maakt een digitale en elektrische transitie door, met een sterke focus op duurzaamheid. Daardoor zullen onze energiesystemen en de manier waarop wij energie gebruiken fundamenteel veranderen. De ontwikkelingen op deze gebieden gaan snel. Om aan de top te kunnen blijven, investeren wij momenteel in innovaties en halen nieuwe technologieën in huis”, besluit Fausing.

Danfoss Fausing
Kim Fausing, President en Chief Executive Officer van Danfoss.

Vooruitzichten voor 2019

De vooruitzichten voor 2019 zullen overeenkomstig het jaarverslag over 2018. Danfoss verwacht zijn marktaandeel verder uit te kunnen bouwen, waarbij de onderneming zijn winstgevendheid (gemeten aan het margeniveau van 2018) op grond van de lopende investeringen in digitalisering en elektrificatie kan verhogen.

Het met deze vooruitzichten verbonden risico is echter groter geworden door de huidige geopolitieke situatie, in het bijzonder door het voortdurende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en door andere conflicten. Deze brengen een grote onzekerheid met zich mee en hebben een negatieve invloed op de groei van de markt in cyclische branches.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven