Ga naar hoofdinhoud

Berekenen nauwkeurigheid tandheugelaandrijving? Dat doe je zo!

Apex Dynamics kan de nauwkeurigheid berekenen van verschillende spelingsarme tandwielkasten, tandheugels, rondsels én complete systemen (foto's: Apex Dynamics).

De juiste nauwkeurigheid van een aandrijving bewaakt de kosten en prestatie van de machineconstructie. Maar hoe berekent een engineer deze nauwkeurigheid? Belangrijk vertrekpunt is de beschikbaarheid van de volledige specificaties van de gebruikte tandwielkast, tandheugel en rondsel. Maar zelfs wanneer een engineer alle specificaties heeft kan het nog lastig zijn de exacte, gewenste nauwkeurigheid te berekenen.

Vaak is de vraag ‘wat is de nauwkeurigheid van deze tandheugelaandrijving?’. Voor engineers is de nauwkeurigheid vaak namelijk moeilijk te berekenen. Dat heeft verschillende redenen: omdat leveranciers bijvoorbeeld onduidelijk zijn of ze de benodigde informatie niet hebben of niet willen geven.

Wanneer de nauwkeurigheid van de aandrijving onduidelijk is, loopt de engineer het risico té grote of té nauwkeurige producten te kiezen. Het gevolg is een relatief zware of dure oplossing. De klant betaalt als het ware een soort angst-premie, mede veroorzaakt door de afwezigheid of vaagheid van de specificaties van de leveranciers.

Apex Dynamics

Alle specificaties delen

Bij Apex Dynamics willen ze de klant juist vooruit helpen, daarom worden in hun catalogus écht alle specificaties van de tandwielkasten, tandheugels en rondsels gedeeld. Zij vermelden specificaties – zoals de maximum tangentiale kracht, de maximale spoedafwijking per meter, rechtheid, tandkwaliteit, hardingsdiepte en demagnetiseer-specificaties – tot op de micrometer nauwkeurig.

Simpelweg omdat ze ervoor willen zorgen dat engineers toegang hebben tot alle beschikbare informatie wanneer zij een keuze moeten maken en rechtvaardigen of een constructie-dossier opstellen.

Nauwkeurigheidscalculaties

apex dynamics

Apex Dynamics gaat nu nóg verder in het ontzorgen van engineers. Naast de calculaties die zij maken gebaseerd op de belastingen van de aandrijving, kunnen ze nu ook een calculatie maken om de uiteindelijke nauwkeurigheid te berekenen.

Zo wil het bedrijf de specificaties van de verschillende tandwielkasten, tandheugels en rondsels compleet maken voor engineers. Een groot voordeel voor hen is natuurlijk de tijdwinst, ze hebben niet langer eindeloos contact met leveranciers over onduidelijke of incomplete specificaties.

Calculatieblad

Wilt u een tandheugelaandrijving doorgerekend hebben? Neem dan contact met Apex Dynamics op, dan helpen zij u snel verder. De specialisten van dit bedrijf kunnen de nauwkeurigheid berekenen van verschillende spelingsarme tandwielkasten, tandheugels, rondsels én complete systemen. Van 250 mm tot 90 meter en meer, van module 1 tot en met 12, tandheugel kwaliteit 4 tot en met 10, rechtvertand of schuinvertand en ga zo maar door.

De nauwkeurigheid is het uitgangspunt van de totale aandrijving, daarom kunnen zij het calculatie- en nauwkeurigheidsblad aanleveren voor uw constructiedossier. Op basis van deze calculaties bieden zij niet alleen zo compleet mogelijke specificaties, maar ook advies over de afzonderlijke lengte van de tandheugels in een systeem. Is één tandheugel van 2 meter nauwkeuriger dan 2 tandheugels van 1 meter? Hoeveel scheelt dat dan? En wat voor invloed heeft dit op de voedkracht? Zo staan zij engineers zo goed mogelijk bij in het designproces.

Wilt u meer weten over onze tandwielkasten, tandheugels en rondsels of wilt u een aandrijving doorgerekend hebben? Neem contact met Apex Dynamics op, dan helpen zij u verder.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven