Ga naar hoofdinhoud

ATEX en samenstellen van equipment

ATEX is en blijft een thema dat nog steeds de volle aandacht vereist.

Alweer voor de vierde keer organiseert IAB Ingenieurs het ‘ATEX Event, dat dit jaar op 27 november gehouden wordt. Nieuw is het thema: ATEX en samenstellen van equipment. Vertrouwd is de opbouw van het event waar de nadruk ligt op de praktijk, inhoudelijke informatie en vooral het delen van kennis.

ATEX is en blijft een thema dat nog steeds de volle aandacht vereist. Niet alleen door de complexiteit van de materie. Er treden ook regelmatig nieuwe mensen toe tot de sectoren waar ATEX een rol speelt en die zich de kennis nog eigen moeten maken. Bovendien ontwikkelen de wet- en regelgeving en normen zich steeds verder en werpen nieuwe ontwikkelingen ook weer nieuwe vraagstukken op.

Zone-indeling

Voor de vierde editie heeft organisator Andries Brakke gekozen voor het thema ‘ATEX en het samenstellen van equipment’. “Evenals met de Machinerichtlijn geldt voor ATEX ook dat het aan elkaar knopen van ATEX gecertificeerde onderdelen niet automatisch leidt tot een ATEX-proof samenstelling. Integendeel zou ik bijna zeggen. Na een introductie over zone-indeling – ook een thema dat nog altijd vragen oproept – gaat Michiel Bakker tijdens zijn presentatie dan ook in op vragen als: Wanneer spreken we van een samenstel, installatie of skid en hoe gaan we hiermee om in het kader van ATEX? Verder legt hij uit wat de eisen zijn aan samenstellen, wanneer deze onder ATEX 114 vallen en hoe deze moeten worden beoordeeld op potentiële ontstekingsbronnen.”

Eisen

Ook de nieuwe IEC TS 60079-46 komt aan bod: deel 46 uit de normserie explosieve atmosferen met als titel ‘Apparatuursamenstellingen’. Dit technische document specificeert de eisen voor onder meer het ontwerp, de constructie, samenbouw, het testen, inspecteren, markeren, documenteren en beoordelen van samenstellingen.

Praktijkgericht

Maar hoe complex de regelgeving het thema explosieveiligheid ook maakt, het ATEX Event richt zich altijd op de praktijk. Zo worden tijdens de lezingen regelmatig praktijkvoorbeelden aangehaald of zelfs als hoofdthema behandeld. Hoe meet je bijvoorbeeld de statische elektriciteit die bij mobiele arbeidsmiddelen zoals heftrucks, stapelaars en veegmachines kan optreden? En hoe haal je het maximale uit de app EXTOOLS waarmee onder andere de invloed van de procesparameters druk en temperatuur op de explosiekarakteristieken van een stof is te bekijken?

Explosieve demonstratie

“En natuurlijk besluiten we na het diner buffet weer met een explosieve demonstratie”, geeft Andries Brakke aan. “Bij deze ExElect demo wordt onder meer gekeken wat vloeistoffen onder druk doen wanneer de temperatuur het kookpunt overschrijdt, hoe een implosie eruit ziet en nog veel meer. Vervolgens is het in de afsluitende fase van het event mogelijk om plenair vragen te stellen waarna de deelnemers zich tot slot nog onder elkaar kunnen mengen.”

Het ATEX Event 2019 wordt tussen 13.00 en 21.00 uur gehouden op 27 november bij De Reehorst in Ede.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven