Ga naar hoofdinhoud

AI-module van Rockwell Automation optimaliseert productieproces

De FactoryTalk Analytics LogixAI-module is de nieuwste toevoeging aan de FactoryTalk Analytics-reeks van Rockwell Automation (foto: Rockwell Automation)

De nieuwe FactoryTalk Analytics LogixAI-module (voorheen ook bekend onder de naam Project Sherlock) maakt gebruik van artificial intelligence (AI) voor de detectie van onregelmatigheden in productieprocessen. De nieuwe module van Rockwell Automation waarschuwt het personeel op de fabrieksvloer, zodat ze de afwijkingen kunnen onderzoeken en waar nodig kunnen ingrijpen.

Veel bestaande oplossingen voor data-analyse vereisen een diepgaande kennis van zowel data als industriële processen. De nieuwe uitbreidingsmodule voor ControlLogix-controllers maakt analyses gemakkelijker door de taken van de data-expert over te nemen. De module past naadloos in het chassis van de controller en streamt data uit de controller om voorspellende modellen te bouwen. De AI-module bewaakt de productieprocessen continu en detecteert afwijkingen op basis van de kennis die ze in de loop der tijd over de processen heeft opgedaan.

Onverwachte veranderingen

“De FactoryTalk Analytics LogixAI-module maakt voorspellende analyses toegankelijker en helpt medewerkers op de fabrieksvloer betere beslissingen over de productieprocessen te nemen”, zegt Jonathan Wise, productmanager bij Rockwell Automation. “De module verzamelt informatie over de ControlLogix-toepassingen en waarschuwt operators en technici als er zich onverwachte veranderingen voordoen. Op deze manier kunnen ze problemen met de productkwaliteit in een vroegtijdig stadium voorkomen en ervoor zorgen dat de productieprocessen zonder onderbrekingen doorlopen.”

Virtuele sensor

De module kan operators bijvoorbeeld helpen bij het signaleren van afwijkingen in de prestaties van apparatuur zoals mixers, die ten koste kunnen gaan van de productkwaliteit of die tot onderbrekingen in het productieproces leiden. De module kan ook gebruikt worden als virtuele sensor. Daardoor hoeven medewerkers bijvoorbeeld niet langer de vochtigheidsgraad van verpakte voedingsmiddelen te meten, maar in plaats daarvan kan de module variabelen van onderdelen van de productielijn zoals sproeiers, drogers en branders analyseren om een meetresultaat virtueel te voorspellen.

Problemen gerichter oplossen

Medewerkers op de werkvloer kunnen bij problemen gewaarschuwd worden door een alarm in te stellen op een human machine interface (HMI) of dashboard. De toekomstige functionaliteit van de module gaat nog een stapje verder door hen te helpen om problemen gerichter op te lossen en de optimalisatie van processen te automatiseren.

FactoryTalk Analytics LogixAI

De FactoryTalk Analytics LogixAI-module is de nieuwste toevoeging aan de FactoryTalk Analytics-reeks van Rockwell Automation. Deze omvat onder meer FactoryTalk Analytics for Devices, software die informatie verzamelt over de structuur en de status van een automatiseringssysteem, zodat medewerkers geïnformeerd worden over problemen met afzonderlijke apparaten. De LogixAI-module gaat verder door van de toepassingen van een automatiseringssysteem te leren, zodat ze kan helpen bij het identificeren van afwijkingen.

Beide modules werken nu nog afzonderlijk van elkaar, maar zullen elkaar bij toekomstige uitbreidingen ondersteunen. Het FactoryTalk Analytics-platform integreert data uit diverse bronnen, zodat medewerkers nieuwe inzichten kunnen opdoen. FactoryTalk Analytics for Devices en de LogixAI-module zullen in de toekomst allebei als databronnen voor FactoryTalk Analytics dienen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven