Ga naar hoofdinhoud

ABB levert schakelinstallatie voor duurzaam elektriciteitsnet

ABB heeft in Meeden een bestaande schakelinstallatie vervangen door een nieuwe installatie (foto: ABB)

“We moeten van het gas af”, “de vervuilende kolencentrales moeten worden gesloten” en “we moeten meer windmolens en zonnepanelen installeren”. Iedereen wordt er zo’n beetje elke dag mee geconfronteerd. De energietransitie is in volle gang. Enexis Netbeheer en ABB zijn er in ieder geval volop mee bezig. In Meeden (Gr.) heeft laatstgenoemde een bestaande schakelinstallatie vervangen.

Werd er een aantal jaren geleden slechts her en der een windmolen geplaatst of een beperkt aantal zonnepanelen (vooral op daken) gelegd, tegenwoordig zijn het complete parken die ieder een grote hoeveelheid energie opwekken Deze energie wordt niet meer alleen voor eigen consumptie (of een beperkte groep gebruikers) gegenereerd maar voor de gehele gemeenschap. Voor het veilig en efficiënt beschikbaar maken van deze decentraal opgewekte energie zijn echter enige maatregelen nodig.

De Nederlandse netbeheerders hebben de verplichting om klanten (zowel afnemers als opwekkers) aan te sluiten op het distributienet. Het aansluiten kan zowel op laagspanning (tot 1000 V) als op hoogspanning (boven 1000 V) geschieden. Deze ommezwaai betekent dat het elektriciteitsnet op de veranderende markt moet worden voorbereid.

Schakelinstallatie

Enexis Netbeheer investeert veel geld om het elektriciteitsnet geschikt te maken voor de opname van deze duurzaam opgewekte energie. Het bedrijf heeft een investering gedaan in Meeden (midden Groningen) waarbij een bestaande schakelinstallatie werd vervangen door een installatie van ABB. Hierdoor wordt de betrouwbaarheid van het net gewaarborgd, wordt er in de groeiende capaciteitsbehoefte voor aansluiting van klanten voorzien en wordt er een belangrijke bijdrage geleverd aan de CO2-reductie die in Nederland is afgesproken.

Met 27 afgaande velden is het tot nu toe de grootste installatie van het type UnigearZS1 die door Enexis Netbeheer in haar netwerk is geplaatst. Het UniGear systeem wordt al vele jaren succesvol door ABB geproduceerd. Wereldwijd zijn al duizenden installaties van dit type in bedrijf.

Raamovereenkomst

De schakelinstallatie voor station Meeden is onderdeel van een samenwerking die Enexis Netbeheer en ABB zijn overeengekomen in de vorm van een raamovereenkomst voor levering van dit type installaties. Behalve de prijs/kwaliteitverhouding, de hoge bedrijfszekerheid en de lage milieubelasting is de service van de lokale ABB-organisatie belangrijk, zowel tijdens als na de afronding van het project.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven