Ga naar hoofdinhoud

Aandrijfriemen in plaats van tandwielen en hydrauliek

Bij de ontwikkeling van de riemen hebben de ingenieurs van Continental gebruik gemaakt van twee beproefde tandriemtechnologieën en deze optimaal gecombineerd (foto's: Continental/Goldwind)

Continental rust windmolens van de Chinese windturbinefabrikant Xinjiang Goldwind Science and Technology uit met aandrijfriemen. De riemen, die in de Duitse vestiging in Dannenberg worden geproduceerd, hebben een gepatenteerd ontwerp dat uniek is en zorgen ervoor dat de rotorbladen op elk moment kunnen worden afgesteld, zelfs zonder gebruik te maken van tandwielen en hydrauliek.

Bij de ontwikkeling van de riemen hebben de ingenieurs van Continental gebruik gemaakt van twee beproefde tandriem-technologieën en deze optimaal gecombineerd. Om aan de vraag van het Chinese bedrijf naar meer dan 100 kilometer aandrijfriemen per jaar te kunnen voldoen, heeft Continental in 2018 al ongeveer 2 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe fabriek op de locatie in Nedersaksen.

Efficiënt alternatief voor tandwielkasten

Goldwind is een van de weinige leveranciers op de markt die gebruik maakt van een tandwielloze aandrijving voor de vleugelverstelling, die van belang is om flexibel te kunnen reageren op veranderende windkrachten.

“Goldwind vertrouwt op tandriemen,” zegt Rolf Marwede, die leiding geeft aan de Continental site in Dannenberg. “Dit heeft een aantal voordelen: Het systeem is minder complex aan de bovenkant van de gondel, en is daardoor minder gevoelig voor trillingen en storingen. Bovendien zijn onze riemen zeer slijtvast en duurzaam.”

Onderhoudsarm

De tandriemen van Continental hebben geen olie nodig voor de smering, zijn over het algemeen zeer onderhoudsarm en zijn bovendien grotendeels bestand tegen corrosie. Dit laatste is een groot voordeel, vooral bij offshore windturbines, in vergelijking met conventionele metalen constructies die permanent worden blootgesteld aan zoutwaterlucht.

“Een eenvoudiger ontwerp met aandrijfriemen is ook op de lange termijn kosten-effectiever en efficiënter dan tandwielkasten”, zegt Marwede. Een snelle vervanging in geval van een defect is net zo eenvoudig, aangezien alleen de riem wordt vervangen, niet de gehele transmissie.

Bijzonder slijtvast

Voor Goldwind was het belangrijk om een onderhoudsarm en eenvoudiger alternatief voor de conventionele tandwielkast te ontwikkelen. De gekozen riemoplossing paste precies in het profiel en is gebaseerd op de Synchrodrive-technologie van Continental: in de riem worden verzinkte staalkabels verwerkt, die zijn ingekapseld in polyurethaan waarvan de tanden en de riem zijn gemaakt. Polyurethaan wordt beschouwd als bijzonder slijtvast.

Speciaal weefsel

De twee tegengestelde legrichtingen van de staalkabels en hun strengen resulteren in neutrale loopeigenschappen, waardoor de banden uiterst veerkrachtig zijn. Ongeveer 12 miljoen buigcycli zijn niet ongewoon. Wat de riemen van Goldwind echter zo bijzonder maakt, is het speciale weefsel dat bij Continental in Northeim wordt geproduceerd. Hier gebruikt de specialist voor aandrijfriemen zijn knowhow uit de Synchrochain technologie.

“Het weefsel vermindert de slijtage en het lawaai en geeft de tandriem een veel stabielere structuur. Zo kunnen we de prestaties van de riem nog verder verhogen”, legt Marwede uit. Het weefsel versterkt de tanden en verbetert het inloopgedrag, wat weer ten goede komt aan de efficiëntie. “Het komt erop neer dat we hier twee productgroepen samenbrengen en zo de ideale oplossing voor de Goldwind-toepassingen hebben ontwikkeld.”

Competence Center Dannenberg

Continental produceert de banden voor Goldwind op de locatie Dannenberg, een competentiecentrum voor de productie van polyurethaan riemen binnen het bedrijf. Het technologiebedrijf heeft hiervoor vorig jaar een nieuwe installatie geïnstalleerd. De nieuwe, in 2017 gebouwde hal, waar de fabriek in bedrijf is, biedt ruimte voor verdere productie-uitbreidingen.

“Wij kunnen zowel Synchrodrive als Synchrochain banden op één locatie aanbieden en beide producttypes combineren – net als bij de Goldwind-toepassing. Dit is uniek – en maakt ons een veel krachtiger partner”, vat Marwede samen.

Ideale aanvulling op andere energiebronnen

Continental ziet haar partnerschap met Goldwind als een belangrijke pijler om de thema’s duurzaamheid en het behoud van de grondstoffen nog meer in de schijnwerpers te zetten. Naast aandrijfriemen levert het bedrijf ook lagerelementen, folies die de rotorweerstand verminderen en hydraulische leidingen aan de windturbinefabrikant.

Windturbines worden beschouwd als schoon en de daaruit opgewekte windenergie is een ideale aanvulling op andere energiebronnen. Eind 2019 waren er wereldwijd windturbines met een totaal vermogen van ongeveer 650 GW (GigaWatt) geïnstalleerd. Ter vergelijking: 40 GW zou genoeg zijn om alle Duitse huishoudens van elektriciteit te voorzien. Met een geïnstalleerde capaciteit van ruim 200 GW is China veruit de grootste windmarkt ter wereld.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven