Ga naar hoofdinhoud

3DExperience World 2020: platform opent nieuwe deuren voor maakindustrie

Dit jaar draaide het vooral om de introductie van de 3DExperience Works-pakketten Standard, Professional en Premium (foto: Dassault Systèmes)

Elk jaar organiseerde Dassault Systèmes haar SolidWorks World. Een groot user en reseller event waar alle noviteiten, speciale klantcases en discussies plaatsvonden over engineering met SolidWorks en bijbehorende software in de breedste zin van het woord. Vorig jaar werd al aangekondigd dat de naam ging veranderen. Die dekte de lading niet meer. SolidWorks is tegenwoordig onderdeel van het 3DExperience platform van moederbedrijf Dassault Systèmes. Maar dekt 3DExperience World wel de lading?

Vorig jaar in Dallas introduceerde Dassault Systèmes al het nieuwe softwareportfolio 3DExperience Works, met applicaties voor SolidWorks-gebruikers in vooral het mkb-segment. Het nieuwe platform combineert ontwerp-, simulatie- en ERP-applicaties voor multidisciplinair samenwerken op het 3DExperience-platform.

Gian Paolo Bassi, bij Dassault Systèmes CEO van SolidWorks blikt even terug naar de SolidWorks World vorig jaar in Dallas: “Design, simulate, manufacture and manage. Dat is allemaal mogelijk 3DExperience Works.”

Multidisciplinair samenwerken

Dit jaar, in Nashville, draaide het vooral om de introductie van de 3DExperience Works-pakketten Standard, Professional en Premium. De nieuwe versies bieden standaard, professionele en premium applicaties waar gebruikers van de SolidWorks-desktopsoftware al jaren op vertrouwen.

De koppeling met het digitale 3DExperience-platform biedt engineers echter meerdere voordelen bij het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe producten. Zo profiteren ze van een verbeterde samenwerking, ingebed en eenvoudig te gebruiken gegevensbeheer, automatische software-updates en flexibele toegang tot de meest recente projectgegevens die op één plaats beschikbaar zijn.

Next-gen ontwerpapplicaties

Dassault Systèmes biedt de nieuwe versies software aan inclusief 3D Creator en 3D Sculptor. Dit zijn ‘next-gen’ ontwerpapplicaties die waar dan ook en in elke browser draaien. Ze stellen gebruikers in staat om uit tientallen andere 3DExperience Works-applicaties te kiezen en alleen die applicaties te gebruiken die ze nodig hebben voor hun taken.

Gebruikers kunnen alle diensten die het platform biedt verkennen en zo grip krijgen op de digitale transformatie binnen hun bedrijf. “Onze klanten willen meer doen dan alleen ontwerpen. Ze willen de producten die ze maken levensecht ervaren”, aldus Bassi. “Dat vereist een beter ontwerp, een betere simulatie, een beter beheer, een betere productie, en vooral een betere samenwerking binnen de gehele value chain.”

Gian Paolo Bassi is een gedreven spreker

Er zijn apps voor specifieke taken, waarbij je alleen datgene gebruikt wat je nodig hebt. “Alles is connected en geïntegreerd,” vervolgt Bassi zijn verhaal. “Alle data in het proces zijn altijd up-to-date. Het platform zelf is schaalbaar, net als een appstore. En iedereen spreekt dezelfde taal.” Volgens Bassi blijft er daardoor tijd over om na te denken, te creëren en ‘getting things done’. “Ook voor het onderwijs en start-ups willen we vergelijkbare oplossingen gaan ontwikkelen.”

Assisted Automation

Vorig jaar had Bassi het in een persoonlijk interview over ‘assisted automation’, een soort artificial intelligence in de software. Dit jaar toont hij de eerste mogelijkheden aan het publiek. “Voorheen moest je als engineer zelf een product of onderdeel via een ‘mate’ functie een elkaar koppelen. Nu ‘herkent’ de software als het ware dat twee onderdelen op elkaar aansluiten en voegt ze automatisch samen.”

Een ander voorbeeld is het creëren van gaten op een bepaalde positie. De software kijkt naar vergelijkbare vormen en maakt ook daar de gaten op een bepaald patroon. Dit soort ondersteunende functies moeten het ontwerpen van een product sneller en gemakkelijker maken.

Meer zien als een aanvulling

Ïn Nashville horen we veel nieuws, maar wat is nu belangrijk voor de engineers, de users die elke dag met deze CAD-software hun business genereren? Daarom spreken we later in Nederland met Martijn Visser, Projectmanager/Consultant bij CAD2M in Doetinchem. Wat is volgens Visser het grootste nieuws dat in Nashville werd getoond?

“Het grootste nieuws is de introductie van de 3DExperience Works pakketten. Het laat namelijk mooi zien dat SolidWorks centraal blijft staan. Dit is namelijk de vertrouwde 3D CAD oplossing waar veel bedrijven hun engineering activiteiten in laten plaats vinden. Met de introductie van de 3DExperience Works pakketten wordt voor deze bedrijven de deur geopend naar nog meer mogelijkheden op een cloud gebaseerd platform, waarbij de koppeling blijft bestaan naar hun vertrouwde SolidWorks pakket. Men moet dit dus zien als een aanvulling en niet als een vervanging.”

Martijn Visser, Projectmanager/Consultant bij CAD2M in Doetinchem

Connectiviteit is het toverwoord

In Nashville sprak Bassi over de next gen ontwerpapplicaties 3D Creator en 3D Sculptor. Wat zijn hier de voordelen van? Visser: “Met de 3D Creator en 3D Sculptor rollen biedt Solidworks haar klanten de mogelijkheid om in hun webbrowser te gaan modelleren. Dit biedt als belangrijke voordelen dat je niet meer afhankelijk bent van een prijzig workstation en daarnaast kun je overal met een internetverbinding aan de slag. Je hoeft namelijk enkel in te loggen en je hebt toegang tot je ontwerpapplicatie.”

“Maar daar stopt het niet. Omdat deze applicaties op het 3DExperience platform draaien heb je ook direct een connectie met de andere applicaties op dit platform. Daarbij moet gedacht worden aan mogelijkheden voor het opslaan en delen van data en samenwerking met de betrokkenen binnen een projectteam. Connectiviteit is het toverwoord. Je hebt namelijk ook nog steeds een connectie naar SolidWorks op je eigen computer.”

Kleien met 3D materiaal

Visser geeft een voorbeeld: “Ik ben bezig met het ontwerp voor een computermuis. Op een gegeven moment moet ik de vorm van de muis gaan definiëren. Met surface modeling in SolidWorks kan dit een uitdagende klus zijn. Door de connectie met het 3DExperience platform kan ik direct vanuit SolidWorks mijn samenstelling uploaden. Vervolgens gebruik ik de 3D Sculptor rol met de xShape app om de vormgeving op een makkelijke en snelle manier voor elkaar te krijgen. Dit gebeurt namelijk op basis van het vrije-vorm ontwerp, ofwel kleien met 3D materiaal.”

“Dit doe ik in dezelfde SolidWorks samenstelling. Aansluitend sla ik alles op en kan ik het complete model weer openen in SolidWorks op mijn eigen computer. Dat is de kracht van het platform: door de hoge mate van connectiviteit kan ik data snel opslaan en delen in de cloud. Vervolgens kan ik direct gebruik maken van nieuwe en ongekende mogelijkheden als vrije-vorm ontwerp.”

Schaalbaarheid en rollen

Bassi heeft het in zijn presentatie over de schaalbaarheid van het platform. Hoe zit het met die schaalbaarheid en de voordelen daarvan? “Over de schaalbaarheid kan ik melden dat alle rollen op tijdelijke basis worden verkocht,” aldus Visser. “Afhankelijk van de behoefte en lengte van een project kan ik de rollen daar op aan laten sluiten.”

“Heb ik dus tijdelijk behoefte aan vrije-vorm ontwerp, dan pak ik de 3D Sculptor rol. Heb ik tijdelijk behoefte aan geavanceerde simulatieberekeningen, dan pak ik één van de krachtige Simulia rollen. Verder heb ik als gebruiker ook niet te maken met een opschaling van complexe ICT binnen mijn organisatie, doordat alles in de cloud draait. Dus geen zorgen over de aanschaf van prijzige servers en het onderhoud daarvan.”

Lancering nieuwe rollen

Tot slot laat Visser weten dat er meer rollen aan gaan komen. “De 3D Creator rol biedt nog niet alle functionaliteit die we gewend zijn van SolidWorks. Maar houd er rekening mee dat in de loop van dit jaar nog nieuwe rollen gelanceerd gaan worden. Eén voorbeeld is een nieuwe rol om plaatwerk ontwerp mogelijk te maken. Het 3DExperience platform opent dus vele nieuwe deuren voor engineering- en maakbedrijven.”

Weten wat het 3DExperience Platform nu precies inhoudt? Kijk onderstaande video:

Dit artikel verscheen eerder in uitgebreide vorm in Aandrijftechniek. Wilt u het magazine ook ontvangen? Dat kan naar keuze digitaal of in print.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven