Voor het maken van klantspecifieke connectoren en/of wartels maakt Lapp al enige tijd gebruik van een zelf aangeschafte, professionele 3D-printer. Deze machine stond vorig jaar op de WoTS ‘live’ te produceren en trok veel aandacht. Dat zo’n dure printer niet voor marketingdoeleinden gekocht is spreekt voor zich. Aandrijftechniek ging op bezoek bij Lapp Benelux in Waalre om uit te vinden waarom dan wel.
Gijs op de Weegh van de afdeling Lapp Systems ontvangt ons. Deze afdeling is opgericht om op het gebied van kabels, connectoren, wartels en toebehoren totaaloplossingen te bedenken voor klanten en om problemen te verhelpen die niet met standaard producten op te lossen zijn. “Met een eigen 3D-printer kunnen we snel klantspecifieke producten ontwerpen of bestaande connectoren redesignen” zegt Op de Weegh. “We kunnen nu een stuk meerwaarde bieden aan onze klanten. Een andere belangrijke factor is dat we niet afhankelijk zijn van een printcentrum en zo ook onze ideeën binnenshuis houden”.
Praktijkoplossingen
Een klant had problemen met het aansluiten van servomotoren. De standaard connectoren zijn dusdanig klein dat deze niet aan te sluiten waren op de kabel die de klant wenste en de trekontlasting liet daarnaast ook te wensen over. Het aansluiten gaat nu wel door een hogere bouwgrootte en de trekontlasting is sterk verbeterd door een Lapp wartel te integreren in het ontwerp.
Een ander probleem deed zich voor bij een verbindingskabel van een decentrale motorstarter. Op de Weegh: “De connectorkap was erg krap uitgevoerd en dat gaf veel problemen bij het aansluiten. Regelmatig draaiden monteurs na het aansluiten vervolgens de wartel dol omdat de kabel voor het benodigde vermogen te dik is voor de standaard wartel. Het aansluiten gaat nu eenvoudiger en met de grotere Lapp wartel zijn de problemen opgelost”.

Tevens biedt de connectorkap die Lapp Systems ontwikkelde de mogelijkheid om de wartel aan de boven- en/of de zijkant te monteren. Een blindstop sluit het eventueel ongebruikte gat af. De kap is uiteindelijk in productie genomen zodat Lapp nu de kappen met eigen wartels kan leveren, en dat is goedkoper.
Een andere klant kwam met het probleem dat bij het regelmatig op- en afbouwen van een installatie de connectoren steeds onbeschermd op de grond lagen. Een eenvoudige blinderingsplaat was snel ontworpen en geprint.
Het volledig artikel vindt u in het juni-nummer van Aandrijftechniek.