Ga naar hoofdinhoud

19.200 euro besparing dankzij NSK lagers

Bij applicaties met veel verontreiniging door vocht en stof, gaan de Molded Oil lagers van NSK met roestvast stalen behuizing twee keer langer mee (foto: NSK)

Het gebruik van de geavanceerde Molded Oil diepgroefkogellagers in de roterende filterinstallatie van een biogasinstallatie verlengt de levensduur tot meer dan het dubbele. Bij de Molded Oil lagers is het smeermiddel ingebed in een polyalkeenhars, waardoor verontreiniging van vocht of partikels vermeden wordt en er een garantie is op een langere onderhoudsloze werking.

Bij een groenteverwerkend bedrijf wordt een net geplaatste biogasinstallatie ingezet om de voedingsresten te fermenteren en het resulterende methaan om te zetten in elektrische energie en warmte. Het centrale punt van de installatie is een grote roterende filter die grof en niet fermenteerbaar materiaal eruit filtert. Maar de installatie moest herhaaldelijk stilgelegd worden door breuken. Gemiddeld om de zes weken moesten de bestaande groefkogellagers met contactafdichtingen vervangen worden. Elke rotor bevat twee lagers en er zijn twee rotoren per roterende filter. De vervanging nam telkens een vol uur in beslag.

Verontreiniging in de loopbanen

Het bedrijf ging op zoek naar een oplossing en raadpleegde daarom de specialisten van NSK. Zij onderzochten de beschadigde lagers en de omgevingsomstandigheden. De oorzaken van het veelvuldig stuk gaan was verontreiniging in de loopbanen van de lagers. Op basis van deze analyse stelde NSK voor om de bestaande lagers te vervangen door Molded Oil diepgroefkogellagers.

Naast het voorkomen van verontreinigingen laat de basis van deze Molded Oil lagers het smeermiddel langzaam los in het lager, zodat voldoende smering wordt aangehouden gedurende een lange periode. Het gebruik van DDU-afdichting op de lagers helpt eveneens het voorkomen van verontreiniging, maar ook het gebruik van roestvast staal als behuizing verlengt de levensduur aanzienlijk. Dit metaal is de optimale keuze in deze sterk corrosieve omgeving.

Levensduur verdubbeld

De indrukwekkende resultaten die bereikt werden in de biogasinstallatie bevestigen wat NSK al lang beweert: in toepassingen die geteisterd worden door vervuiling met vocht en stof ligt de levensduur van Molded Oil lagers met roestvast stalen behuizing meer dan twee keer zo hoog als die van lagers met een conventionele smering.

Dankzij de aanpassingen werkt de biogasinstallatie van het groenteverwerkend bedrijf nu probleemloos, met jaarlijkse veel minder vervangingen van de lagers en minder storingen en dus ook veel minder tijdsverlies. Een berekening op basis van deze factoren leert dat er een kostenbesparing van 19.200 euro per jaar werd gerealiseerd.

Door toepassing van Molded Oil lagers worden onderhoudskosten flink verlaagd (foto: NSK)

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven