Ga naar hoofdinhoud

Toegevoegde waarde door digitalisering blower- en compressortechnologie

De trendonderwerpen in blower- en compressortechnologie zijn energie-efficiëntie, intelligente besturing en voorspellend onderhoud. Om deze doelstellingen te bereiken, moeten persluchtsystemen verder worden uitgebreid in de richting van digitalisering. In plaats van verouderde gegevens op te slaan, zijn er manieren nodig om de bedrijfs- en slijtagegegevens op intelligente wijze te concentreren en deze op een gerichte manier te evalueren. Dan kunnen met betrouwbare informatie uitspraken worden gedaan over faalkans, trends en optimalisatiemogelijkheden. Het grote belang van digitalisering heeft geleid tot de oprichting van AERZEN Digital Systems GmbH.

aerzen compressors digitalDe huidige kijk op persluchttechnologie toont, met name in toepassingen met hoge luchteisen, dat een hogere efficiëntie bereikt kan worden wanneer machines op hun optimale werkpunt draaien. Voor de beluchting in de biologische afvalwaterbehandeling kan AERZEN dit optimaliseren door de interactie van verschillende blower- en compressortechnologieën. Hier coördineert de AERsmart  master control de interactie van positieve verdringing blowers, schroefcompressoren en turboblowers met een duidelijke focus op ecologie en economie.

Met de oprichting van AERZEN Digital Systems zet de technologieleider nu een grote stap in de richting van efficiënt gebruik van hulpbronnen. Het onafhankelijke bedrijf onder de paraplu van AERZEN Group bundelt de digitale diensten en breidt deze uit in op maat gemaakte servicepakketten. AERZEN Digital Systems presenteert zijn eerste producten online, op locatie van de klant en op komende vakbeurzen.

Behoud van de ideale lijn op lange termijn

De belasting van het proces in waterzuiveringsinstallaties wordt gekenmerkt door sterke schommelingen. De registratie en evaluatie van de bedrijfsgegevens van een blowerstation met AERaudit  levert bindende resultaten op over het gebruik en de efficiëntie van de installatie. Op deze manier kunnen potentiële besparingen worden geïdentificeerd omdat de optimale selectie en het ontwerp van de technologie voor de heersende omstandigheden de sleutel is tot een economische en duurzaam ecologische werking. Bovendien kan vervuiling of slijtage ook de reden zijn waarom optimale bedrijfsvoering van het proces de ideale lijn verlaat. Aspecten als deze hebben een beslissende invloed op hoe efficiënt de operationele middelen werken. Herken trends van uw installatie automatisch en bepaal de juiste interventielimieten – dit maakt ook deel uit van de nieuwe dienst van AERZEN.

AERprogress: gecoördineerd servicepakket

AERZEN begeleidt klanten gedurende de gehele levenscyclus en biedt met AERprogress verschillende servicepakketten. De basis hiervan is ‘Machine Park Management’ met regel-gebaseerde monitoring van gedefinieerde machineparameters in real-time, offline rapportage met berekeningen, trending van processen, sleutelindicatoren en suggesties voor optimale werking. Er zijn ook online meldingen wanneer grenswaarden worden overschreden. Het startpakket wordt afgerond door het digitale service- en onderhoudslogboek van historische gegevens in een veilig web portaal. Dit vormt de centrale visualisatie en gebruikersinterface naar de gebruiker toe.

aerprogress aerzen

Usage Based Maintenance – kunstmatige intelligentie

In de uitbreidingsoptie ‘Usage Based Maintenance’ rust AERZEN de blowers en compressoren uit met extra sensortechnologie. In combinatie met geavanceerde algoritmen en kunstmatige intelligentie opent dit de weg voor de exacte berekening van onderhoudsintervallen volgens de heersende bedrijfsomstandigheden. Dit omvat ook de nauwkeurige levensduurberekening van lagers, een belangrijk detail speciaal voor compressoren.

Het tweede servicepakket is conceptueel ontworpen om hoge kosten als gevolg van uitvaltijd, onderhoud en redundantie van machines te voorkomen. Dit serviceproduct wordt geflankeerd door een service- en onderhoudssamenwerking met het vraaggerichte aanbod van reserveonderdelen en de planning van monteurs.

Availability Management – informatie uit gegevens extraheren

Het derde pakket, ‘Availability Management’, maakt ook gebruik van sensortechnologie die verder gaat dan alleen de werking van de blowertechnologie zoals gangbaar in de machinebouwtechnologie. AERZEN verwerkt de geleverde gegevens met speciale algoritmen tot belangrijke informatie. Deze geven informatie over de toekomstige beschikbaarheid van de machines. Daarnaast kunnen betrouwbare voorspellingen worden gedaan over hoe hun karakteristieke diagrammen zich zullen ontwikkelen. Deze gedetailleerde gegevensvoorbereiding is bijvoorbeeld geschikt voor het definiëren van de grenswaarden voor economische controle. In het verleden konden machines uitvallen zonder voorafgaande waarschuwing. Het proces, de productie, kwam tot stilstand en de defecte machine was meestal niet meer te repareren. Zo’n geval van ‘total loss’ is een ding van het verleden in  availability management, het beheer van de beschikbaarheid.

aerzen

De operator ontvangt informatie over een onverwachte machinestoring op een beveiligd dataplatform. Hierdoor krijgt hij de kans om preventief onderhoud en reparaties uit te voeren, om economische afschrijving te voorkomen. Deze aanpak kan ook worden gebruikt als een systeem voor vroegtijdige waarschuwing, en ook om tijd te winnen voor het bestellen van een service technicus en de nodige reserveonderdelen. Op dit punt ziet AERZEN zichzelf als een partner om samen met de operator concrete maatregelen, servicescenario’s en interventielimieten te definiëren. In totaal is het financiële voordeel voor de klant aanzienlijk hoger dan de serviceprijs. Besparingen blijven dus risicovrij en zijn daarom de moeite waard, vooral ecologisch – precies op de ideale lijn.

Energy Management

Het vierde servicepakket, ‘Energy Management’, is consequent ontworpen voor duurzaamheid – en ook hier ligt de focus op energieverbruik. Aanzienlijke verbeteringen kunnen worden bereikt op het niveau van de individuele machine, het systeem en de combinatie. Het systeem van continue verbetering omvat machinefactoren die het verbruik beïnvloeden. Dit betreft inlaattemperaturen, verschil- en inlaatdruk en de conditie van filtercartridges. AERZEN valideert het overtollige verbruik op basis van de verzamelde informatie, analyseert belasting profielen, doet suggesties voor energie-efficiëntie en vergelijkt actuele en doelsituaties.

aerzen

Achter het ‘Improvement System’ schuilt de invloed van belasting profielen, belasting verdeling, stilstand tijden en systeemefficiëntie op het efficiënt gebruik van hulpbronnen. Het vermijden van verspilling, het verlagen van de levenscycluskosten en het continu monitoren van een installatie zijn drie gedetailleerde aspecten van optimalisatie. De kern is het implementeren van een continu verbeterproces (CIP) voor blower- en compressortechnologie door middel van een continue analyse van de operatieve gegevens. Dit geeft gebruikers de zekerheid dat ze zich volledig kunnen concentreren op hun eigen processen en taken. De verzamelde gegevens zijn direct beschikbaar zonder handmatige verdere verwerking of samenvatting van de gegevens in het “Consumption Certification” pakket, bijvoorbeeld als onderdeel van een ISO 50001 energiemanagementrapport. Zo heeft de exploitant alle argumenten en documenten voor het operatieve proces of als basis voor investeringen aan zijn zijde ten opzichte van de aandeelhouders en andere belanghebbenden.

Samenvatting

Vooral gezien de lange levensduur en de hoge investeringssommen is het de moeite waard om de blower- en compressorsystemen voortdurend te monitoren en te verbeteren. Het gebruik van innovatieve gegevensverwerking, kunstmatige intelligentie en gerichte sensortechnologie geeft een uitgebreid beeld van de werkelijke omstandigheden en oorzaken-en-gevolg bij het gebruik van machines in processen. Met AERZEN Digital Systems bundelt de Aerzener Maschinenfabrik haar knowhow in blower- en compressortechnologie met de nieuwe mogelijkheden van digitalisering. De openheid van het systeem maakt de weg vrij voor de integratie van de diensten in een reeds bestaande IT- en cloud-infrastructuur.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven