Ga naar hoofdinhoud

Kabelhaspels sneller vinden dankzij nieuw logistiek concept

Kremer Techniek ontwerpt en bouwt turnkey productie-installaties inclusief bijbehorende schakelkasten die bij de klant op locatie worden opgesteld (foto: Kremer Techniek)

Waar is de kabel? Monteurs van automatiseringsspecialist Kremer-Techniek waren voorheen veel tijd kwijt met het zoeken naar de onderdelen die ze moesten installeren. Samen met LAPP heeft het Nederlandse bedrijf een eenvoudig en effectief alternatief ontwikkeld. Kremer Techniek ontwerpt en bouwt kant-en-klare productie-installaties en bijbehorende schakelkasten die bij de klant op locatie worden opgesteld.

Georganiseerd blijven betekent gewoon dat je te lui bent om te zoeken – zeggen mensen die het opruimen niet zo nauw nemen. Sommigen beweren zelfs dat chaos het noodzakelijke gevolg is van hun genialiteit. Je kunt het geloven of erom lachen, maar één ding is zeker: wanorde hoort niet thuis in industriële faciliteiten, vooral niet in magazijnen. Het kost tijd en dus geld, en veroorzaakt fouten en slechte kwaliteit. Een bedrijf als Kremer Techniek kan dit gewoonweg niet toestaan. Het in ’s-Heerenberg gevestigde bedrijf is gespecialiseerd in complexe automatiseringsprojecten. Het ontwerpt en bouwt turnkey productie-installaties inclusief bijbehorende schakelkasten die bij de klant op locatie worden opgesteld.

Projecten steeds omvangrijker

Deze systemen bestaan uit tienduizenden, soms gelijksoortige onderdelen, die op het juiste moment op de juiste plaats moeten worden geïnstalleerd. Het is daarom van groot belang dat een onderdeel betrouwbaar beschikbaar is op de plaats van installatie wanneer de monteur het nodig heeft. Dit is niet altijd het geval geweest voor de projecten die steeds omvangrijker worden. Materialen werden gewoon ergens ongesorteerd op pallets achtergelaten en monteurs moesten onderdelen zoeken en naar hun werkplek vervoeren, soms op verschillende verdiepingen.

lapp kremer
Om het werk van monteurs op grote projecten te vergemakkelijken, deelt Kremer in overleg met de klant de installatiewerkzaamheden op in deelprojecten, die dan ook zichtbaar zijn in de lijsten

Dat kon zo niet doorgaan en daarom zocht Kremer Techniek samen met haar leveranciers naar een betere oplossing – met LAPP voorop. LAPP levert al vele jaren kabels aan Kremer Techniek, voornamelijk verschillende varianten van ÖLFLEX en Etherline. Sommige klanten van Kremer Techniek vragen expliciet om kabels van LAPP en daarom bestelt Kremer exclusief bij deze expert in geïntegreerde kabel- en verbindingssystemen met het hoofdkantoor in Stuttgart. “LAPP is gerenommeerd in de markt en staat bekend om zijn oplossingsgerichte werkwijze”, zegt Adri Migchels, die in Nederland als Account Manager bij LAPP Benelux de klanten behartigt.

Labelling kabeltrommels

Daarom was LAPP ook het eerste aanspreekpunt toen Kremer Techniek op zoek ging naar een nieuw concept voor vendor part logistics. Na ontvangst van een order worden kabels niet meer willekeurig op pallets of in dozen verpakt en verstuurd. Om vervolgens door Kremer Techniek te worden opgeslagen om later voor lopende projecten te worden opgehaald en naar klantlocaties te worden getransporteerd. Daar moeten de monteurs ze vervolgens weer sorteren. In plaats daarvan assembleert LAPP de kabeltrommels in haar magazijn in Ludwigsburg op de manier waarop ze later op de locatie van de klant moeten worden behandeld.

Kremer Techniek heeft in samenwerking met LAPP een systeem bedacht dat werkt met lijsten van pallets en kabelhaspels

Bovendien worden de pallets door LAPP al op een begrijpelijke manier geëtiketteerd, zoals Kremer Techniek dat heeft voorgeschreven. In het ideale geval hoeven de onderdelen niet meer in de magazijnen van Kremer te worden opgeslagen. In plaats daarvan worden zij tot ‘kits’ samengevoegd en onmiddellijk naar de klantplaats voor montage verzonden. Deze kits zijn pallets waarop de monteur alle onderdelen kan vinden die hij nodig heeft voor zijn volgende werkstappen.

Projectspecifieke configuraties

Kremer Techniek heeft in samenwerking met LAPP een systeem bedacht dat werkt met lijsten van pallets en bekabeling. De lijsten geven duidelijk aan op welke pallet het benodigde materiaal zich bevindt. Om het werk van monteurs op grote projecten te vergemakkelijken, deelt Kremer in overleg met de klant de installatiewerkzaamheden op in deelprojecten, die dan ook zichtbaar zijn in de lijsten. Op de kabeltrommels wordt aangegeven tot welk deelproject deze kabel behoort.

“Dit bespaart Kremer Techniek veel tijd en geld”, zegt Adri Migchels. Het moeizaam opnieuw sorteren van kabels op de pallets voor de deelprojecten is niet meer nodig en de doorlooptijd in het Kremer-magazijn is dus korter. “De lijsten zijn zo eenvoudig dat zelfs monteurs die onze taal niet machtig zijn, ze kunnen begrijpen”, zegt Migchels. “Dat is vooral handig bij internationale projecten.”

Precies weten hoeveel kabel nodig is

Een ander voordeel is dat de medewerkers van Kremer Techniek altijd precies weten hoeveel meter van een bepaald kabeltype beschikbaar is. Vroeger stonden de kabeltrommels verspreid in een grote fabriekshal bij de klant en moest elke monteur maar hopen dat hij ergens voldoende kabel kon bemachtigen – maar dat ging wel eens mis en leidde tot vertragingen.

De pallets met kabelhaspels worden door LAPP al op een begrijpelijke manier geëtiketteerd, zoals Kremer Techniek dat heeft voorgeschreven

Met het nieuwe systeem gebeurt dat niet meer, omdat ze altijd precies weten hoeveel kabel er nodig is voor elke projectvooruitgang en waar de trommel zich bevindt. Nog meer goed nieuws voor huidige en toekomstige klanten van LAPP: LAPP ontwikkelt projectspecifieke configuraties en aangepaste etikettering individueel met de klant. Adri Migchels: “Deze service levert grote voordelen op voor onze klanten.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven