Ga naar hoofdinhoud

EH-serie elektrische grijpers van Oriental Motor grijpen met gevoel

Voor de handling van kwetsbare onderdelen, bijvoorbeeld elektronica, kunststof ringen of breekbare producten, ontwikkelde Oriental Motor, een gevoelige, hoognauwkeurige elektrische grijper. Deze compacte EH-grijper heeft een laag gewicht en een instelbare grijpkracht. Naast het oppakken van producten kan deze grijper, door de ingebouwde absoluut encoder, ook de richting en positie van onderdelen coördineren en kan hij controleren of producten aan de vereiste maatvoering voldoen.

Kwetsbare onderdelen of onderdelen die makkelijk kunnen vervormen, moeten in geautomatiseerde processen voorzichtig worden behandeld. Hiervoor introduceert Oriental Motor – in de Benelux vertegenwoordigd door Rotero – een elektrische grijper die wordt aangedreven door de eigen hoognauwkeurige stappenmotoren uit de AZ serie.

De lichtgewicht grijper zelf is zeer compact uitgevoerd met afmetingen van 91 × 46 × 48,5 mm en heeft een gewicht van 380 gram. Daarbij kunnen de klembekken – die eenvoudig zijn uit te wisselen – maximaal 25 mm uit elkaar bewegen (12,5 mm naar iedere kant) en een maximale grijpkracht opbrengen van 25 N. ook de positioneernauwkeurigheid liegt er niet om en bedraagt ±0,02 mm voor iedere kant.

Van grijpen tot meten

De elektrische grijpers hebben drie hoofdfuncties. De eerste is het vastpakken en opnemen van kwetsbare producten waarbij snelheid en grijpkracht nauwkeurig zijn af te stemmen op de applicatie. Daarbij nadert de grijper het betreffende product met relatief hoge snelheid, mindert vaart wanneer hij het product detecteert en beweegt vervolgens langzaam naar het product toe. Wanneer klembekken om het product zijn gepositioneerd, bewegen zij zich langzaam naar elkaar tot zij het product raken. Vervolgens zullen ze verder sluiten tot de ingestelde grijpkracht is bereikt. Het instellen van de grijpkracht is eenvoudig te realiseren door de motorstroom te regelen.

Een tweede functie is het positioneren van producten of misschien beter gezegd: recht leggen. Hierbij nadert de grijper het product op dezelfde manier als in de grijperfunctie en zorgt de vorm van de grijper ervoor dat het product door een klembeweging in de juiste richting wordt gepositioneerd.

Tot slot is de grijper in te zetten om producten te meten. Ook hierbij klemt de grijper zich om het product tot een bepaalde kracht is bereikt; de positie van de bekken vormt vervolgens een indicatie voor de afmetingen van het product. Deze informatie is vervolgens onder meer te gebruiken voor goed-/afkeur van producten.

Oriental Motor Rotero graphic

Absoluut encoder

Tot slot zijn de grijpers op vele manieren te monteren en uitgevoerd met een absoluut encoder. Naast het feit dat hiermee de zojuist genoemde afmetingen zijn te bepalen, onthoudt deze encoder de instellingen. Dat betekent dat het niet nodig is om opnieuw een kalibratiegang of nulstelling uit te voeren na het wegvallen van de spanning.

Meer informatie

Geïnteresseerd in deze grijpers van Oriental Motor? De productspecialisten van Rotero vertellen u er graag meer over! Bel met naar 0348 – 495 172 (NL) / 015 – 451 840 (BE) of stuur een e-mail naar info@rotero.com. Meer informatie is ook te vinden op www.rotero.com.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven