Ga naar hoofdinhoud

Forse tijdsbesparing per gebouwde machine dankzij slimme kabelassemblages

De Nederlandse fabrikant van industriële zaagmachines, Harwi, staat bekend om de duurzaamheid, kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van haar producten. Om de eigen productiviteit te verhogen en de montage te vereenvoudigen, koos Harwi voor kabelassemblages op maat van LAPP. Dit bespaart de machinefabrikant vier uur per gebouwde machine, wat neerkomt op een extra machine per twee tot drie weken. Bovendien is de installatie van de zaagmachines op de werf merkbaar vereenvoudigd en is het risico op verkeerde bekabeling verlaagd.

Veiligheid, ergonomie en gezondheid – dat zijn de huidige ontwikkelingsdoelen van Harwi voor de industriële zaagmachines die ze al sinds 1960 bouwen. Het bedrijf uit Helmond staat ook bekend om zijn uiterst duurzame producten: “We weten dat er Harwi zaagmachines zijn die al sinds mijn geboorte in gebruik zijn, dus al meer dan 35 of 40 jaar”, zegt Adriaan van Mensvoort, algemeen directeur van Harwi. Drie jaar geleden nam Adriaan de leiding van Harwi over in het kader van een generatieoverdracht binnen het reeds lang bestaande bedrijf. Hoewel de robuuste, hoogwaardige machines in de markt hoog aangeschreven staan, liet hij geen middel onbeproefd om de kwaliteit en duurzaamheid verder te optimaliseren.

Dit betekende ook dat de verbindingsoplossingen voor Harwi zaagmachines getest moesten worden. In plaats van kabels en connectoren als losse onderdelen te bestellen, koopt Harwi nu complete kabelassemblages bij LAPP, afgestemd op elk type zaagmachine. “Deze beslissing alleen al bespaart ons ongeveer vier uur voor elke machine die we bouwen, waardoor we elke twee tot drie weken een extra machine kunnen bouwen”, legt Adriaan uit. “Dit maakt het installatieproces ook veel eenvoudiger en sneller voor onze dealers en vermindert mogelijke bronnen van fouten.”

Robuuste zaagmachines

Sinds de oprichting in 1960 heeft Harwi naam gemaakt met robuuste, gebruiksvriendelijke en kwalitatief hoogwaardige zaagmachines voor de houtverwerkende industrie. Maar Harwi is ook al sinds jaar en dag verbonden aan gerenommeerde doe-het-zelf merken als Praxis, Gamma en Bouwmaat. Naast duurzaamheid en ergonomie onderscheidt Harwi zich door alle belangrijke typen zaagmachines te produceren: verticale zaagmachines, radiale zaagmachines en cirkelzaagmachines. “Cirkelzaagmachines zijn absoluut onze specialiteit”, zegt Adriaan. “Maar onze kwaliteitsnormen gelden evenzeer voor alle soorten zaagmachines die we maken.” De machines vinden hun weg naar de klanten via een groot netwerk van dealers over de hele wereld, die ook de installatie en service verzorgen.

“Toen ik de nieuwe algemeen directeur werd, wist ik dat het bedrijf dringend behoefte had aan innovatie en ontwikkeling,” zegt Adriaan. “Het was voor mij belangrijk om alle leveranciers en dealers waarmee we samenwerken te controleren en ervoor te zorgen dat hun diensten en producten overeenkomen met onze nieuw vastgestelde kernwaarden.” Het belangrijkste doel van Harwi is altijd geweest om machines te leveren voor een veilige en ergonomische werkomgeving, een leidende factor bij alle technische – en servicebeslissingen. “We willen dat onze machines het leven van alle betrokkenen gemakkelijker en comfortabeler maken, van het ontwerp en de installatie tot de vele jaren van gebruik,” voegt Adriaan toe. “En we merkten dat verbindingsoplossingen een aspect waren waar verbetering in dit opzicht een groot verschil zou maken.”

Ontwerp en installatie eenvoudiger

Vóór de wisseling van het management bestelde Harwi kabels en connectoren als losse componenten. Tijdens de bouw van een machine haalden de medewerkers naar eigen inzicht uit het magazijn wat ze nodig hadden. “Dit werkte omdat we gekwalificeerde medewerkers hadden en nog steeds hebben, maar het was niet bijzonder efficiënt met betrekking tot zowel montagetijd als voorraadbeheer”, legt Adriaan uit. “En dat maakte de installatie voor de klant moeilijker dan het zou moeten zijn.” Harwi zaagmachines worden in twee delen geleverd die op locatie in elkaar gezet moeten worden. Daarbij hoort ook het aansluiten van de zaagmotor op de besturingseenheid. “Tot voor kort betekende dit het openen van een lasdoos en het handmatig bedraden van verschillende voedingskabels”, zegt Adriaan. “Het was een complex proces dat een getraind oog vereiste en als ook maar één van deze vele kabels verkeerd werd aangesloten, draaide het zaagblad in de verkeerde richting of helemaal niet.”

Adriaan benaderde Harwi’s jarenlange partner LAPP en vroeg om een oplossing. Al snel bleken kabelassemblages de ideale oplossing te zijn. LAPP levert nu alle benodigde kabels en connectoren voor elke Harwi zaagmachine als een compleet, voorgemonteerd pakket. Naast een aanzienlijke tijdsbesparing bij de assemblage betekent dit ook dat Harwi geen specialisten meer nodig heeft voor deze taak – een groot voordeel met het oog op de toenemende tekorten aan geschoolde arbeidskrachten. Last but not least is het installatieproces hierdoor eenvoudiger geworden: in plaats van het eerdere complexe proces hoeft het servicepersoneel tijdens de montage slechts één kabelbundel in te klikken door middel van de connector en de bekabeling is compleet. “Dit maakt het leven voor onze dealers veel eenvoudiger,” benadrukt Adriaan, “en het vermindert klachten van klanten over hun niet goed werkende machine aanzienlijk.”

Volledig vertrouwen in LAPP

Onder andere omstandigheden zou Adriaan zich misschien onzeker hebben gevoeld over de beslissing om over te schakelen op voorgemonteerde kabelassemblages: “Het uitbesteden van zoiets essentieels als kabelassemblages vereist een zekere mate van vertrouwen in de fabrikant, want je wordt behoorlijk afhankelijk. Maar wij hebben het volste vertrouwen in LAPP.” Het feit dat LAPP al vele jaren leverancier is van Harwi, heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van een vertrouwensrelatie. “LAPP werkt nauw samen met zijn klanten en zowel de verkoop- als de engineeringteams begrijpen onze behoeften”, zegt Adriaan. “We merkten hun enthousiasme als het ging om het vinden van een oplossing op maat voor onze toepassing – en ze hebben precies dat gedaan. En ze nemen onze feedback altijd mee voor verbeteringen. Dat is precies het soort relatie dat we zoeken met een leverancier en we zullen dit partnerschap in de toekomst zeker blijven onderhouden.”

Ook interessant:

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven