Ga naar hoofdinhoud

De snelle weg naar een veilige insulinepen

Wereldwijd neemt diabetes toe. Elk jaar krijgen ongeveer 10 miljoen mensen deze diagnose. Dit vergroot de vraag naar insulinepennen voor zelf injecteren. De Deense dochteronderneming van Syntegon heeft met behulp van het Festo automatiseringsplatform een geautomatiseerd systeem ontwikkeld voor de assemblage van deze pennen.

Festo Syntegon

Michael Andersen, Sales Director bij Syntegon Technology Sandved in Denemarken, heeft een toekomstvisie. “Mijn droom en visie voor de toekomst is dat onze machines tijdens productie formaatwijzigingen verwerken. Dat zou het toppunt zijn van de filosofie die we in ons bedrijf nastreven: flexibiliteit en aanpasbaarheid”, voegt de automatiseringsexpert toe. “Door gebruik te maken van het Festo automatiseringsplatform, met onder andere de servoperskit, zijn we al dicht bij het waarmaken van deze droom”.

De servoperskit YJKP van Festo – een voorgeconfigureerd modulair systeem dat bestaat uit software, controllers en standaard elektrische aandrijvingen – kan eenvoudig in de installatie worden geïntegreerd en biedt dankzij de vooraf geïnstalleerde software een hoge mate van flexibiliteit. Dit betekent dat het modulaire perssysteem met servo-aandrijving voor elektrisch persen en hechten tot 17 kN direct klaar is voor gebruik en, vergeleken met andere oplossingen op de markt, zowel intuïtief te parametriseren als kosteneffectief is.

“We hebben meer dan 100 servoperskits geïnstalleerd in de geautomatiseerde assemblagelijnen voor insulinepennen”, vertelt Ulrik Keldke, hoofd van de technische afdeling van Syntegon in Sandved. De nauwkeurig instelbare pers- en hechtkrachten zorgen voor een consistente kwaliteit en lage afvalpercentages. “Wat we vooral prettig vinden aan de servoperskit van Festo is dat deze snel en gemakkelijk in gebruik kan worden genomen en dat de operators van de machines geen training nodig hebben om er mee te werken”, legt Chief Engineer Keldke uit.

Kwaliteit en veiligheid

”Automatiseren van de assemblagelijn is een voorwaarde om te kunnen voldoen aan de eisen voor het eindproduct: de insulinepen moet veilig zijn en gebruiksvriendelijk”, zegt Andersen. De pennen mogen niet breken wanneer ze door de patiënt worden gebruikt, want dat is gevaarlijk. De servoperskit houdt de spanning en druk constant. “Het glas van de injectiespuiten mag nooit worden blootgesteld aan onregelmatige druk. Want dan kunnen ze breken”, aldus Keldke. De geautomatiseerde systemen zorgen ervoor dat de insulinepennen altijd correct zijn en exact dezelfde hoeveelheid insuline afgeven.

De assemblagelijnen van Syntegon kunnen tot 300 pennen per minuut produceren, afhankelijk van het machinetype. De mate van automatisering is schaalbaar naar de vereisten en kan ook op een later moment worden aangepast. De machineconcepten zijn gebaseerd op een draaitafel voor lage tot middelgrote uitvoer, of op een lineair transportsysteem voor hoge uitvoer. Het systeem kan worden uitgebreid met automatische toevoer en stations om de uitvoer en de mate van automatisering te vergroten.

Consistentie en betrouwbaarheid

Syntegon Technology ziet zichzelf als leverancier van geïntegreerde oplossingen. De assemblagelijn voor insulinepennen kan met andere systemen van het bedrijf worden uitgebreid tot een volledige lijn. Farmaceutische producenten kunnen zo worden voorzien van machines voor alle processtappen, van vullen, afsluiten, assembleren, testen tot labelen en verpakken – voorgeconfigureerd en afkomstig van één producent.

Het machinebesturingssysteem is gebaseerd op elektrische en pneumatische componenten en modules van het Festo automatiseringsplatform. Dit zorgt voor een consistente levering, want producten van Festo zijn wereldwijd beschikbaar en bieden open interfaces voor hogere controllers. De CPX-E-CEC-module van Festo zorgt voor verbinding op procesbeheersingsniveau, zodat deze kan worden gebruikt met Profinet of, voor andere klanten in Europe, met EtherCat. En speciaal voor klanten in Noord-Amerika zou het systeem ook kunnen worden geleverd met een Ethernet-/IP-module.

Festo Syntegon

Standaardisatie op het gebied van de componenten heeft ook andere voordelen die Syntegon een concurrentievoordeel bieden: een snellere marktintroductietijd. “Deze  trend wordt steeds belangrijker in de farmaceutische industrie”, legt Michel Andersen van Syntegon uit. “Op dit moment kunnen we systemen na zes tot negen maanden leveren. Ons doel is echter om dit terug te brengen naar drie tot zes maanden. Met onze aanpak, die is gericht op flexibiliteit en aanpasbaarheid, komen we elke dag dichter bij dit doel.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven