Algemeen
Elektrische aandrijflijn van Zem (Foto: Volvo Penta)

Volvo Penta breidt zijn capaciteiten, ervaring en bereik uit door meerderheidsaandeelhouder te worden van de Noorse leverancier van maritieme accu- en elektrische aandrijflijnoplossingen Zem AS.

Volvo Penta heeft een spannende nieuwe overname aangekondigd van Zem – een bedrijf met 12 jaar marktervaring als leverancier van zowel maritieme accusystemen als complete elektrische aandrijflijnen en een sterke staat van dienst in Noorwegen, de meest volwassen maritieme e-mobiliteitsmarkt ter wereld.

Elektomobiliteit

“Als onderdeel van de grote elektromobiliteitsinitiatieven van de Volvo Groep beschikt Volvo Penta over een solide technologische basis die kan worden benut. Elektromobiliteit voor de scheepvaart stelt echter unieke eisen,” legt Peter Granqvist, Chief Technology Officer bij Volvo Penta, uit. “Er zijn heel specifieke overwegingen die van het allergrootste belang zijn voor de installatieomgeving, de veiligheid en het gebruik zelf, plus het huidige gebrek aan laadinfrastructuur. Dit zijn uitdagende kwesties die een innovatieve probleemoplossing en ervaring vereisen. Bovendien verschilt de regelgeving op zee van die op de weg.
“De ambitie van deze fantastische overname is om een nieuwe stap voorwaarts te zetten in onze elektromobiliteitsontwikkeling, dankzij de gespecialiseerde mariene competentie en het aanbod waarover Zem vandaag beschikt”, vervolgt hij.

Een sterke basis om op te bouwen

Het kernteam van Zem heeft een achtergrond in elektromobiliteit die teruggaat tot 1993. In 2009 werd Zem opgericht als adviseur voor de maritieme en offshore sector om batterij- en hybride oplossingen te ontwerpen. Tegenwoordig levert het bedrijf batterijoplossingen voor veel verschillende toepassingen, variërend van veerboten, offshore bevoorradingsschepen en hogesnelheidspassagiersschepen, tot reddingsboten en de bloeiende aquacultuursector.

Capaciteit, ervaring en bereik

Beide ondernemingen beschikken over een waaier aan kennis, ervaring en expertise. Volvo Penta zal de groei van Zem ondersteunen via haar gevestigde netwerk, terwijl de ervaring van Zem Volvo Penta zal helpen om ontwikkelingsprojecten te versnellen. Samen zullen de ondernemingen Volvo Penta’s aanbod en mogelijkheden op het gebied van maritieme elektromobiliteit uitbreiden en versnellen.

Elektrische aandrijflijn

“Het bundelen van de krachten met Volvo Penta markeert het begin van een spannende nieuwe fase voor Zem,” zegt Jan-Olaf Willums, oprichter van Zem. “Onze twee bedrijven zitten op één lijn wat betreft kernwaarden als veiligheid en milieubescherming en we hebben allebei die Scandinavische pioniersgeest! Volvo Penta’s naam en marktbereik zullen ons helpen nieuwe markten voor elektromobiliteit aan te boren en zo onze groei ondersteunen.”

Volvo Penta’s elektromobiliteitstransformatie

Om de duurzaamheidsagenda van de Volvo Groep vooruit te helpen, kondigde Volvo Penta onlangs aan dat het nog meer middelen gaat inzetten om de productontwikkeling te versnellen. De ambitie is om netto-nul-emissies te bereiken door middel van fossielvrije, hernieuwbare brandstoffen, elektrische en hybride technologie en tegelijkertijd efficiënte oplossingen te blijven bieden aan de maritieme industrie.

Merknaam

Zem blijft opereren onder de huidige merknaam en onder leiding van Egil Mollestad, de langjarige CEO van het bedrijf en een erkend pionier in de maritieme sector. Verwacht wordt dat de samenwerking tussen Volvo Penta en Zem geleidelijk zal groeien.
Hoewel ZEM zijn activiteiten op het gebied van accu’s en complete aandrijflijnen zal blijven uitbreiden, zullen de twee bedrijven na verloop van tijd samen complete pakketten creëren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven