Algemeen
Meer dan 50 verschillende losse componenten kunnen nu worden vervangen door één platform, aangestuurd met motion apps (foto's: Festo)

Na enkele weken spanning en diverse teasers heeft Festo officieel haar nieuws bekend gemaakt van de noviteiten die de Duitse automatiseringsfabrikant toont op de komende Hannover Messe 2017. Het grote nieuws is natuurlijk de Motion Terminal, een revolutie in de pneumatiek, maar het bedrijf had meer bijzonder nieuws zoals een volledig pneumatische cobot, octopus-achtige grijpers, meer digitalisering en IIoT.

Het was even spannend gisteren tijdens de online persconferentie van Festo. Na een drietal teasers die via Youtube en social media gedeeld werden, werd de Motion Terminal voor het eerst gepresenteerd. Festo heeft enkele jaren gewerkt aan de ontwikkeling van de Motion Terminal en spreekt van een revolutie in de automatisering. De Motion Terminal moet gezien worden als het samenspel tussen elektrisch en pneumatische aandrijvingen in combinatie met een besturingstechniek en automatiseringssoftware. De Motion terminal is een programmeerbaar platform, voorzien van intelligentie en vanzelfsprekend gekoppeld aan de cloud.

Dr. Julia Duwe van Festo toonde een inkijkje in een Motion Terminal element, waarin onder meer gebruik wordt gemaakt van pïezo-techniek.

Motion apps

Voor het eerst kunnen pneumatische functies worden gewisseld door gebruik te maken van apps – zonder de hardware te veranderen. Meer dan 50 verschillende losse componenten kunnen nu worden vervangen door één platform, aangestuurd met motion apps. De basis voor een lerende machine! Functies toewijzen via software heeft als bijkomend voordeel dat de machinewerking veel minder zichtbaar is (en dus veiliger), minder vatbaar voor invloeden van verschillende monteurs (omdat de instellingen worden gedaan via de apps) en ook onderhoud wordt veel gemakkelijker door de reducering van reserveonderdelen. De Motion Terminal wordt later dit jaar uitgerold in Europa.

BionicCobot

De BionicCobot werkt onder meer samen met de nieuwe Motion Terminal van Festo

Festo zou Festo niet zijn als ze op de Hannover Messe geen verdere ontwikkelingen tonen op het gebied van Bionic Learning Network. In het verleden zagen we in Hannover al vissen, vogels, vlinders en andere op de natuur gebaseerde, bewegende techniek. Dit jaar toont Festo de BionicCobot, een pneumatisch aangedreven robotarm, die mensen in een productiecel kan ondersteunen met diverse werkzaamheden. De bewegingen van deze Cobotarm zijn nagenoeg hetzelfde als die van een menselijke arm. De BionicCobot werkt onder meer samen met de nieuwe Motion Terminal en beschikt over een intuïtieve bedieningssoftware. Onderstaande video’s zeggen meer dan 1.000 woorden.

Verder toont Festo in Hannover een nieuwe, op een octopus gebaseerde, grijper en laat het bedrijf meer ontwikkelingen zien op het gebied van Supramotion, zoals het positioneren in machines met Supradrive en toepassingen zoals de Supraloop en Suprashaker. Wie dit allemaal live wil zien, zal toch echt naar de Hannover Messe moeten komen. Zeker de moeite waard om dan de stand van Festo te bezoeken.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven