Algemeen
Orbital O2 getijdenstroom
De Orbital O2 is met 2 MW nu de sterkste getijdencentrale ter wereld (foto: Orbital Marine Power)

Sterke stromingen ontstaan waar eb en vloed tussen eilanden worden geperst. Deze zijn bijzonder krachtig bij de Orkney eilanden ten Noorden van Schotland. Daarom wordt hier al jaren geëxperimenteerd met getijdenkrachtcentrales, met name in het European Marine Energy Center (EMEC). Orbital Marine Power, een Schots technologiebedrijf op het gebied van drijvende-getijdenturbinetechnologie, heeft onlangs zijn eerste commerciële 2 MW-unit gelanceerd, de Orbital O2.

De 680 ton zware Orbital 02 wordt, na commissioning, geïnstalleerd in EMEC, waar het de krachtigste operationele getijdenturbine ter wereld zal zijn. Ongeveer 15 meter onder de 72 m lange bovenbouw van de O2 bevinden zich twee volledig geïntegreerde aandrijflijnen van SKF op twee vleugelachtige poten.

Rotoren 20 meter diameter

Hier draaien de twee rotoren met dubbele bladen, elk met een diameter van 20 meter. Dit zijn op dit moment de grootste ooit op één enkel productieplatform en ze worden aangedreven door de waterstroming in de oceaan. De elektriciteit die in de generatoren wordt opgewekt, gaat via een onderzeese kabel naar de wal, waar deze rechtstreeks in het net kan worden gevoerd, opgeslagen of verwerkt kan worden tot ‘groene waterstof’.

Orbital O2 SKF
De Orbital O2 onderweg naar de Orkneys (foto: Orbital Marine Power)

Aandrijflijn als plug&play module

SKF leverde de complete, volledig geïntegreerde aandrijflijn als een ‘plug & play module’ aan Schotland. De 2MW-aandrijflijnen, zoals gebruikt in het Scottish Orbital-project, zijn een aanvulling op generatie van elektriciteit uit zonne- en windenergie. De getijden zijn betrouwbaar, de productie van elektriciteit is voorspelbaar en de energiedichtheid als gevolg van het actieve medium zeewater is zeer hoog.

CoMo-conditiebewaking

Binnen de Orbital O2-aandrijflijnen zit de SKF kerncompetentie niet alleen in de hoofdlagers en in de draaikranslagers voor het kantelen van de rotorbladen, maar ook in de zeewaterafdichtingen van de hoofdassen tussen de rotornaaf en de gondelbehuizing. Tevens leverde SKF de ‘CoMo’ conditiebewaking voor het hele systeem.

Orbital O2 SKF
Elke aandrijflijn van de Orbital O2 levert 1 MW energie op (foto: SKF)

Oceaan energie biedt enorm potentieel

Experts zien waterkrachtcentrales op zee, die energie opwekken uit golf- of getijdenstroom, als een belangrijke pijler van de transitie naar duurzame energie. In haar huidige offshore-strategie streeft de EU-Commissie naar 40 gigawatt aan oceaanenergie in 2050 – opgewekt in golf- of getijdencentrales, drijvende fotovoltaïsche systemen en door algen te gebruiken voor de productie van biobrandstoffen.

Het O2-project heeft ook financiering ontvangen van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie in het kader van het FloTEC-project, evenals van het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling via het Interreg North West Europe-programma in het kader van het ITEG-project.

De eerste video is een duidelijke animatie over de werking:

De tweede video is de lancering van de orbital O2 naar volle zee die onlangs plaatsvond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven