Algemeen
Bosch Rexroth Actuator Subsea
DNV GL heeft het veiligheidssysteem van de Subsea Valve Actuator tot SIL 3 gecertificeerd (foto: Bosch Rexroth)

Het nieuwe concept voor Subsea Valve Actuators (SVA) van Bosch Rexroth is gecertificeerd door DNV GL voor de toepassing in veiligheidssystemen tot en met Safety Integrity Level (SIL) 3 eisen. De SVA is een zelfstandige actuator voor het openen en sluiten van procesafsluiters in de diepzee tot 3000 meter en dieper.

Het systeem van de Subsea Valve Actuator bestaat uit een elektrisch gestuurde aandrijving met een hydrostatische transmissie, die tot 75% van de benodigde energie bespaart ten opzichte van een conventionele elektromechanische as.

De gepatenteerde SVA is ontworpen om procesafsluiters te openen en te sluiten voor olie- en gasproductie of in CO2-opslagsystemen in de diepzee. Een ontwerp dat redundant is uitgevoerd, bijvoorbeeld van de veiligheidsventielen en de in het veld bewezen veersystemen, zorgt ervoor dat de actuator de procesafsluiter veilig kan sluiten, zelfs in geval van stroomuitval en zonder externe energietoevoer.

Bescherming mens en milieu

Daarnaast kan de actuator ook mechanisch van buitenaf worden bediend met behulp van een onderwaterrobot via een onafhankelijke overbruggingsinterface. Alle relevante componenten van de aandrijflijn zijn redundant uitgevoerd.

DNV GL, het wereldwijd toonaangevende classificatiebedrijf voor de maritieme industrie, heeft nu de SVA gecertificeerd voor toepassing in systemen met veiligheidseisen tot SIL 3 volgens IEC 61508 en IEC 61511. Het ontwerp voldoet ook aan de ISO 13628-x en API 17x normen, die belangrijk zijn in de offshore-industrie voor de bescherming van mens en milieu en voor onderzeese installaties of schepen.

Driekwart minder energieverbruik

“Voor het eerst kunnen gebruikers nu elektrische onderwateractuators gebruiken met de in het veld bewezen veiligheid van mechanische veersystemen, zonder dat ze de elektromechanica hoeven te overschrijden, zoals in het verleden nodig was”, benadrukt Dr. Alexandre Orth, die bij Bosch Rexroth verantwoordelijk is voor de subsea-automatiseringssystemen.

“De SVA is compacter, lichter en eenvoudiger van ontwerp en vermindert het energieverbruik met wel driekwart”. Bovendien heeft Bosch Rexroth een continue en geautomatiseerde bewaking van de systeemcondities geïntegreerd, wat de veiligheidsfunctie aanzienlijk verbetert.

Onderhoudsvrije werking

Aan het begin van het jaar werd de innovatieve SVA al bekroond met de ‘Spotlight On New Technology Award’ van de Offshore Technology Conference (OTC 2020). Het systeem is geschikt voor gebruik in de diepzee tot 3000 meter en dieper en is ontworpen voor een onderhoudsvrije werking voor de duur van 25 jaar.

De SVA is een belangrijk onderdeel om de elektrificatie van productiesystemen in de diepzee te bevorderen. Onderstaande video geeft daar een goed beeld van:

 • Yaskawa Weber Hospital Systems

  Ziekenhuisbedden reinigen met industriële robots

  Met de robots kan er zo dicht mogelijk bij alle onderdelen van het bed met hete stoom gewerkt worden (foto's: Yaskawa) Weber Hospital Systems, onderdeel van Weber Machinebouw, heeft een systeem ontwikkeld om ziekenhuisbedden automatisch te reinigen met behulp van robots. In 2014 heeft Weber… Lees verder →

 • Lasal update tool sigmatek

  Software comfortabel bijwerken met Lasal Update Tool

  Programmawijzigingen die van invloed zijn op volgorde, visualisatie en besturing samengevoegd in een comfortabele interface met behulp van de Update Tool in de LASAL software van SigmaTek Met de nieuwe ‘Update Tool’ in de All-In-One Engineering Software Tool LASAL van Sigmatek zijn programmawijzigingen door te… Lees verder →

 • SMC EX600 IO link

  Nieuwe IO-Link mastermodule van SMC optimaliseert productieprocessen

  SMC levert voor de EX600-serie een IO-Link mastermodule die flexibel aansluit op productienetwerken Communicatie tussen de PLC en het sensor-/actuatorniveau is essentieel in geautomatiseerde processen en Industrie 4.0-toepassingen. SMC biedt een passende oplossing voor het aansluiten van componenten, zoals ventielen, op een bestaand productienetwerk: de… Lees verder →

 • schunk colab

  Nieuwe technologieën staan centraal in CoLab van Schunk (video)

  In het CoLab applicatiecentrum zijn twaalf industriële robots en cobots beschikbaar voor het vinden van specifieke automatiseringsoplossingen (foto's: Schunk) In het CoLab, het nieuwe applicatiecentrum op de Schunk-locatie in Brackenheim-Hausen (Duitsland), kunnen klanten hun automatiserings-oplossingen nu realistisch testen op een oppervlakte van 800 vierkante meter… Lees verder →

 • Fraunhofer IFF robot lopende band

  Fraunhofer IFF ‘automatiseert’ de lopende band medewerker (video)

  Dankzij nieuwe technologieën kunnen mobiele robots taken uitvoeren aan de lopende band, en zelf meelopen (foto's: Fraunhofer IFF) Robotica-experts van het Fraunhofer IFF hebben samen met partners uit de industrie en de wetenschap een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee intelligente mobiele assistent-robots assemblagetaken kunnen uitvoeren, zelfs… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven