Algemeen
smart industry
Een door het EOB gepubliceerde studie toont aan dat innovatie in Industrie 4.0 wereldwijd aanzienlijk is versneld

Een door het Europees Octrooibureau (EOB) gepubliceerde studie toont aan dat innovatie in Industrie 4.0-technologieën de afgelopen tien jaar wereldwijd aanzienlijk is versneld. Nederland heeft de op drie na hoogste Industrie 4.0 innovatiedichtheid binnen Europa, en is goed voor bijna 8% van alle Europese octrooien op dit gebied. Eindhoven is Europa’s toonaangevende innovatiecluster voor Industrie 4.0, vóór Londen, München, Stockholm en Parijs.

Tussen 2010 en 2018 groeiden de wereldwijde octrooiaanvragen voor deze technologieën met een gemiddeld jaarlijks percentage van bijna 20% – bijna vijf keer sneller dan het gemiddelde van alle technologiegebieden. Het gaat hierbij om smart connected technologieën zoals IoT, big data, 5G en kunstmatige intelligentie (AI).

Internationale octrooifamilies

De studie, getiteld Patents and the Fourth Industrial Revolution – the global technology trends enabling the data-driven economy kijkt naar alle internationale octrooifamilies (IPF’s) inzake Industrie 4.0 tussen 2000 en 2018. Iedere IPF vertegenwoordigt een hoogwaardige uitvinding waarvoor octrooiaanvragen zijn ingediend bij twee of meer octrooibureaus wereldwijd.

Uit het onderzoek blijkt dat alleen al in 2018 bijna 40.000 nieuwe IPF’s voor deze technologieën zijn ingediend. Dit betekent dat ze goed waren voor meer dan 10% van alle octrooiactiviteiten wereldwijd in dat jaar.

Eindhoven toonaangevend

De octrooigegevens in de studie tonen ook aan dat innovatie geconcentreerd is in bepaalde regionale clusters. Eindhoven is het toonaangevende innovatiecluster van Europa wat betreft de wereldwijde bijdrage aan 4IR-octrooien, gevolgd door Londen, München, Stockholm en Parijs.

In een wereldwijde rangschikking staat Eindhoven op de 15e plaats. De twee belangrijkste 4IR-clusters, Seoul en Tokio, zijn elk goed voor bijna 10% van alle IPF’s wereldwijd, San José (Silicon Valley) voor nog eens 6,8%.

Innovatie vertraagd

Hoewel Nederland wat volume betreft een belangrijke bijdrage levert aan innovatie op het gebied van Industrie 4.0, is de groei (10,2% in de betreffende periode) de afgelopen jaren vertraagd en loopt achter op het mondiale en Europese gemiddelde van respectievelijk 20% en 15,5%.

Binnen Europa staat Nederland op de vijfde plaats achter Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Zweden met een bijdrage van 7,7% (4.076 in totaal) aan alle Europese 4IR-patenten tussen 2000 en 2018.

Hoge mate van specialisatie

Op het gebied van innovatiedichtheid ligt Nederland met 238 IPF’s per miljoen inwoners ruim boven het Europese gemiddelde (95 IPF’s), en staat het in Europa op de derde plaats (achter Zweden en Finland) en wereldwijd op plaats 6.

Nederland laat een hoge mate van specialisatie zien met verschillende Industrie 4.0-technologieën, zoals in 3D-systemen, slimme gezondheidstoepassingen en slimme landbouw. Een interessante illustratie daarvan is de casestudie over landbouwvernieuwer Lely en datagedreven melkveehouderijtechnologie, zie de PDF van het rapport.

Philips, TUE en TNO

Philips levert de grootste Nederlandse bijdrage aan 4IR. Tussen 2000 en 2018 diende het 2.898 IPF’s in. Philips is ook verantwoordelijk voor de overgrote meerderheid van de Nederlandse 4IR-innovaties. TNO is de grootste onder de Nederlandse onderzoeksinstituten en universiteiten gevolgd door de Technische Universiteit Eindhoven.

Wereldwijd bezet TNO de 10e plaats met ingediende octrooien en is het naast Fraunhofer (Duitsland) en CEA (Frankrijk) een van de drie Europese onderzoeksinstellingen in de top 10 van toonaangevende onderzoeksinstellingen.

Volledig data-gedreven economie

“Het geheel van slimme verbonden apparaten, sneller draadloos internet, big data en AI transformeren de wereldeconomie en hebben een diepgaande invloed op vele sectoren, van productie tot gezondheidszorg tot transport”, aldus EOB-voorzitter António Campinos.

“We zien niet alleen een versnelling van de ontwikkeling van informatie- en communicatietechnologie, het gaat om een belangrijke verschuiving naar een volledig data-gedreven economie.

Hoewel Europa niet zo snel groeit als sommige andere regio’s, ligt onze kracht in de diversiteit van ons innovatie-ecosysteem, de sterke prestaties van sommige van onze kleinere landen met hun hoge specialisatieniveau en innovatieve regionale clusters”.

Koploper Verenigde Staten

De studie bevestigt dat voor zover het de geografische oorsprong van Industrie 4.0-innovatie betreft, de Verenigde Staten wereldleider blijven en goed zijn voor ongeveer een derde van alle uitvindingen tussen 2000 en 2018. Ter vergelijking: Europa en Japan namen in deze periode ieder ongeveer een vijfde voor hun rekening.

De Verenigde Staten hebben zelfs hun voorsprong op octrooien die sinds 2010 wereldwijd zijn ingediend, versterkt met een groei van jaarlijks gemiddeld 18.5%, wat sneller is dan zowel Europa als Japan (gemiddelde jaarlijkse groei van respectievelijk 15,5% en 15,8% in dezelfde periode).

Europa groeit maar verliest terrein

Gestart vanaf een zeer laag niveau in de late jaren 2000 is de innovatieve activiteit van China en Zuid-Korea in een zeer hoog tempo toegenomen (met een gemiddelde jaarlijkse groei van respectievelijk 39,3% en 25,2% tussen 2010 en 2018).

Zowel de snelle opkomst van China als Zuid-Korea als de sterke ontwikkeling van octrooiaanvragen uit andere regio’s heeft ervoor gezorgd dat Europa terrein verliest aan andere wereldwijde innovatiecentra.

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck) Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K… Lees verder →

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl) Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld.… Lees verder →

 • Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

  Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

  De autonome landbouwrobot van Pixelfarming Robotics werkt met een slim energiesysteem, dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. (Foto: Wiferion) Pixelfarming Robotics heeft een slim energiesysteem ontwikkeld dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. Met Robot One ontwikkelde het bedrijf een volledig elektrische  landbouwrobot voor onkruidbestrijding zonder pesticiden. Wiferion… Lees verder →

 • Hogere laadsnelheid accu UTwente

  Hogere laadsnelheid accu door nieuw materiaal

  Volgens onderzoekers van UTwente kan de laadsnelheid tot wel tien keer worden verhoogd door de anode van lithium-ion accu’s te maken van het nieuwe materiaal nikkelniobaat. (Foto: Paul Quaedvlieg) Door de anode van lithium-ion accu’s te maken van een compleet nieuw materiaal, nikkelniobaat, is de… Lees verder →

 • Caparoc-componenten met UL-keurmerk

  Caparoc-componenten met UL-keurmerk

  Caparoc van Phoenix Contact is een nieuw, specifiek, modulair systeem voor overstroombeveiliging. (Foto: Phoenix Contact) Caparoc van Phoenix Contact is een nieuw, specifiek, modulair systeem voor overstroombeveiliging. Voor internationaal gebruik zijn alle voor distributie geschikte componenten uit de productfamilie voorzien van de keurmerken UL Listed,… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven