Algemeen
Dutch ICU Fighter
Dankzij de vrijwillige inzet en steun van Brabantse ondernemers is het concept model van de Dutch ICU Fighter een feit geworden (foto: Life Science Business)

Life Science Business introduceert de Dutch ICU Fighter, het eerste gepatenteerde systeem om het ziekenhuispersoneel op de IC-afdeling te ontzorgen bij het Prone & Supine positioneren (buik- en rugligging) van coronapatiënten. Brabantse ondernemers hebben samen het concept model ontwikkeld. Het positioneringssysteem kan met de hand, mechanisch of elektrisch worden aangedreven.

“Het is onze intentie om de Dutch ICU Fighter op NON-PROFIT basis aan de Europese en Amerikaanse ziekenhuizen te leveren gedurende de coronacrisis. Bovendien willen we samen met Nederlandse bedrijven de Dutch ICU Fighter voor de Europese markt produceren”, aldus drs. Mehrdad Omidvar, uitvinder en CEO van Life Science Business.

“Hiermee kunnen we onze morele plicht richting de zorgverleners en de coronapatiënten naleven en onze huidige economie stimuleren. Dankzij de samenwerking met een 7-tal Brabantse ondernemers is het ons gelukt om het concept model van onze uitvinding op een zeer professionele wijze te ontwikkelen”.

Omdraaien met slecht twee zorgprofessionals

Uit diverse wetenschappelijke studies blijkt dat (corona)patiënten met ernstige ARDS een goede respons geven door beademing in de prone (buik) positie. Door de inzet van de Dutch ICU Fighter kunnen de patiënten binnen 5 minuten omgedraaid worden met behulp van slechts twee zorgprofessionals. Nu gebeurt dat nog vaak met zes tot zeven personen.

Het inzetten van dit systeem zorgt ervoor dat de ziekenhuizen tijd besparen, minder personeel hoeven in te zetten en lagere zorgkosten hebben. Tevens zorgt het ervoor dat minder fysieke inspanning van het ziekenhuispersoneel vereist wordt.

Elektrisch, mechanisch of met de hand

“Inmiddels hebben we 4 verschillende versies, waaronder een elektrisch model en een mechanisch model ontworpen. Het concept model van de Dutch ICU Fighter bestaat uit twee draaisystemen met meerdere elektrisch bedienbare rolsystemen aan weerszijden van het bed.

Nadat de patiënt volledig gefixeerd is en de veiligheidsriem is vastgezet, wordt de patiënt met behulp van het liftsysteem opgetild, omgedraaid en in de juiste houding op het bed gelegd”, aldus Cristel Boot, werkzaam als industrieel designer bij Life Science Business.

Brabantse ondernemers

Dankzij de vrijwillige inzet en steun van Brabantse ondernemers is het concept model van de Dutch ICU Fighter een feit geworden. De firma Visual Brand heeft ervoor gezorgd dat er een professionele animatie film gemaakt is, waardoor de zorgprofessionals heel snel getraind kunnen worden. Firma Johan Boot heeft de metaalbewerking en technische aspecten uitgevoerd en Brabants Ontwerp het industriële design en de 3D-print.

Zeilmakerij C. Witte heeft gezorgd voor het speciale, uit Frankrijk afkomstige, textiel voor het rolsysteem, terwijl het professionele spuitwerk door Van Gestel Autoschade Etten-Leur is gedaan. HSA Breda heeft de belettering en MediPlus de benodigde medische hulpmiddelen geregeld.

Op zoek naar technologiepartners

“We zijn op zoek naar partners op het gebied van medische technologie, metaalbewerking, carbon technologie en aandrijfsystemen, die bereid zijn om samen met ons mee te denken en de productie lijn voor de Dutch ICU Fighter op te zetten. Door de productie voor de Europese markt in Nederland te houden willen wij samen met onze partners meer werkgelegenheid in Nederland creëren”, aldus Omidvar.

Life Science Business BV is een medisch technologie bedrijf dat zich focust op de ontwikkeling van innovatieve medische technologieën. Voor meer informatie over de Dutch ICU Fighter kunt hier contact opnemen.

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck) Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K… Lees verder →

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl) Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld.… Lees verder →

 • Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

  Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

  De autonome landbouwrobot van Pixelfarming Robotics werkt met een slim energiesysteem, dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. (Foto: Wiferion) Pixelfarming Robotics heeft een slim energiesysteem ontwikkeld dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. Met Robot One ontwikkelde het bedrijf een volledig elektrische  landbouwrobot voor onkruidbestrijding zonder pesticiden. Wiferion… Lees verder →

 • Hogere laadsnelheid accu UTwente

  Hogere laadsnelheid accu door nieuw materiaal

  Volgens onderzoekers van UTwente kan de laadsnelheid tot wel tien keer worden verhoogd door de anode van lithium-ion accu’s te maken van het nieuwe materiaal nikkelniobaat. (Foto: Paul Quaedvlieg) Door de anode van lithium-ion accu’s te maken van een compleet nieuw materiaal, nikkelniobaat, is de… Lees verder →

 • Caparoc-componenten met UL-keurmerk

  Caparoc-componenten met UL-keurmerk

  Caparoc van Phoenix Contact is een nieuw, specifiek, modulair systeem voor overstroombeveiliging. (Foto: Phoenix Contact) Caparoc van Phoenix Contact is een nieuw, specifiek, modulair systeem voor overstroombeveiliging. Voor internationaal gebruik zijn alle voor distributie geschikte componenten uit de productfamilie voorzien van de keurmerken UL Listed,… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven