Algemeen

Met digitalisering een stapje voor blijven

digitalisering met Motion Terminal
De Motion Terminal is een ventieleiland, gebaseerd op piëzo-technologie. Maar wel een ventieleiland dat functies van tot maar liefst vijftig componenten vervangt. (foto: Festo)

Tijdens de jaarlijkse persbijeenkomst van Festo lichtte het bedrijf uitgebreid de ontwikkelingen toe waar de toekomst mee vorm wordt gegeven. Digitale pneumatiek, bionische robotica, supra bewegingstechnieken en digitalisering kwamen aan bod en passeerden op verschillende manieren de revue.

Als eerste pakt de onderneming uit met het onderwerp waarmee het bedrijf dit jaar over de hele wereld de voorpagina’s wil halen: het digitaliseren van pneumatiek, waarbij de besturing wordt geregeld met behulp van apps. Tijdens de Hannover Messe werd dit paradepaardje onthuld en Festo zet haar kaarten op deze Motion Terminal.

Digitalisering

De Motion Terminal is een ventieleiland, gebaseerd op piëzo-technologie. In ieder ventiel bevinden zich twee piëzo’s die zorgen voor de werking en de functie. Vier ventielen samen vormen Motion Terminal, een ventieleiland dat functies van tot maar liefst vijftig (!) componenten vervangt.

Voor alle verschillende functies wordt dezelfde ventielhardware gebruikt. Het ventieleiland is een samengaan van mechanica met elektronica, motion control en software. Een engineer hoeft niet langer verschillende componenten te combineren om bepaalde functies te verkrijgen, maar kan deze ‘blackbox’ inzetten en de bij de gewenste functie behorende app gebruiken om het ventieleiland aan te sturen.

Is een andere functie nodig voor een machine, dan is het ventieleiland in een handomdraai aangepast aan de nieuwe wensen. Een voordeel is, dat instellingen en functies niet van buitenaf aan het ventieleiland te zien zijn. Aanpassingen aan die instellingen zijn alleen mogelijk door een geautoriseerde engineer; het manipuleren van de hardware behoort daarmee tot het verleden.

Het ventieleiland wordt bestuurd met behulp van apps. De functie die een ventiel vervult, is geprogrammeerd in een app waarmee de engineer de paramaters voor de functie instelt. De Motion Terminal wordt standaard geleverd met de ventielfunctie-app. Extra apps en andere functie-apps kunnen geïntegreerd met de hardware worden besteld of zijn later bij te kopen.

IoT gateway

De communicatie met het internet kan op verschillende manieren tot stand worden gebracht. Er is een ethernet WebConfig-gebruikersinterface waarmee de instellingen via een webbrowser kunnen worden ingesteld. Maar er is ook een CPX-module voorzien waarmee diverse besturingssystemen en gebruikersspecificaties kunnen worden ingezet, en ook alle gebruikelijke digitale en analoge I/O modules.

Deze CPX-module biedt een eenvoudige en veilige oplossing om overall equipment effectiveness (OEE) te realiseren en de aangesloten componenten en modules veilig met de cloud te verbinden. De CPX IoT-gateway biedt kant en klare dashboards voor alle Festo-componenten voor het monitoren van prestaties, status, energieverbruik en voorspellend onderhoud.

Het volledige artikel vindt u in het septembernummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven