Algemeen
MCA Linear motion robotics
Marco Vreeke (rechts) en Bart te Braak: “We zijn door het nieuwe ‘linear motion robotics’ gezamenlijk in staat om turnkey oplossingen te leveren waarbij we ‘alles’ kunnen” (foto: Hissink)

Begin 2019 gingen Motion Control Automation in Varsseveld en Stamhuis Lineairtechniek uit Twello samen onder de naam MCA linear motion robotics. Negen maanden later tekenen zich langzaam de contouren af van de eerste resultaten die de fusie bevestigen. De blik op de toekomst liegt er bovendien ook niet om met een focus op robotica aangestuurd op basis van vision en AI, logistieke AGV’s en het streven naar ‘ontzorging’.

Ongeveer vier jaar geleden werd Stamhuis Lineairtechniek opgenomen in de Rubix Group. Hier kwam het bedrijf organisatorisch in contact met MCA die op dat moment al een jaar onderdeel was van deze groep.

Van twee naar één

In eerste instantie deden de bedrijven afzonderlijk waar zij van oudsher al goed in waren. Stamhuis Lineairtechniek richtte zich puur op lineaire transport- en bewegingssystemen en kon daarbij gebruik maken van een speciaal kenniscentrum lineairtechniek. Hiermee had het bedrijf uitgebreide mogelijkheden om onderzoek te doen naar de meest efficiënte manier om een lineair systeem te ontwikkelen, op te bouwen en te onderhouden.

Zowel creatief als technisch

Marco Vreeke, product engineer: “Dit kenniscentrum is een belangrijke stap geweest in de verdere ontwikkeling van onze activiteiten. Om de beste oplossing voor een specifiek project te vinden is immers kennis, inzicht en ervaring nodig. Dat vereist zowel een creatieve als technische inslag van onze mensen en dus moet je mogelijkheden hebben om ideeën te testen en te optimaliseren. Alles in het kader van maatwerk voor de klant en in het kader van ‘ontzorgen’.”

Mechatronica en servo

MCA deed haar naam eer aan door op het vlak van motion control en automation kleine en grote projecten uit te voeren. Met het dealerschap van Yaskawa met een programma van onder andere mechatronica producten, servosystemen en motion controllers, speelde het bedrijf vaak een adviserende rol. Tevens werd er steeds meer de nadruk gelegd op robotica met een eerste robotproject in 2000 en een uitbreiding van de activiteiten richting projectmatig werken.

Herorganisatie

Bart te Braak, technical manager: “Op een gegeven moment werd het punt bereikt dat een herorganisatie van alle activiteiten op zijn plaats was. Dit zou de duidelijkheid naar de markt ten goede komen en bovendien efficiënter zijn. Beide bedrijven werken namelijk – ook al vóór de overname – voor een belangrijk deel bij dezelfde klanten en leverden regelmatig gezamenlijk een totaal project af.”

“Hoeveel efficiënter en prettiger zou het dan zijn wanneer je binnen één groep deze samenwerking kunt realiseren en daarbij de ‘best of both worlds’ kunt aanbieden? Met dit idee in het achterhoofd is uiteindelijk MCA linear motion robotics opgezet.”

Turnkey-oplossingen

Hierin heeft iedereen overigens ruim vertrouwen aangezien al langer duidelijk is dat de twee partijen goed met elkaar door één deur kunnen. Dit blijkt onder andere uit de diverse projecten die de afgelopen maanden zijn uitgevoerd. Vreeke: “We zijn door het nieuwe ‘linear motion robotics’ gezamenlijk in staat om turnkey oplossingen te leveren waarbij we ‘alles’ kunnen.”

MCA linear motion robotics
MCA linear motion robotics is opgezet met het idee de ‘best of both worlds’ te combineren van Stamhuis Lineairtechniek en MCA (foto: MCA linear motion robotics)

“Dus alle mechanische onderdelen maar ook de bijbehorende besturing, automatisering, softwareontwikkeling, programmering, kastenbouw enzovoorts. Richting de klant is dit een voordeel omdat hij nu met één aanspreekpartner te maken heeft. Voor ons is het een voordeel omdat we nu gewoon alles in huis hebben om echt een totaaloplossing neer te zetten. Dit prikkelt ook de creativiteit van mensen. Alsof je er een kist bouwblokken bij hebt gekregen.”

Lees het complete artikel over de ontwikkelingen bij MCA linear motion robotics in het komende nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven