Algemeen
Bosch rexroth Cytroforce
Samen met tank, veiligheidskleppen en sensoren vormen de CytroForce-modules een zeer compacte en efficiënte servo-hydraulische as met een gesloten vloeistofcircuit (foto: Bosch Rexroth)

De hydraulische lineaire aandrijving naar een hoger niveau tillen. Dat doet Bosch Rexroth met de evolutionaire CytroForce, waarbij diverse componenten samen een intelligente compacte as vormen voor kracht-, bewegings- en positioneringstaken. De out-of-the-box oplossing zet een nieuwe standaard op het gebied van vermogensdichtheid, energie-efficiëntie en stille werking. Plug-and-produce ready geleverd, zelfs niet-hydraulisch georiënteerde machinefabrikanten profiteren van een geoptimaliseerde TCO, aldus de hydrauliekspecialist. Want aansluiten gebeurt elektrisch.

De Cytroforce werd vorige week voor het eerst getoond tijdens het online event Rexroth on Air – Connected Hydraulics. Allereerst een compliment aan Bosch Rexroth. Industriële componenten die er gelikt uitzien, dat zien we niet vaak in de hydrauliekwereld. Maar deze CytroForce mag er zijn qua looks. Maar dat is natuurlijk niet het belangrijkste. Het gaat om de geleverde prestaties.

De CytroForce-M kan een kracht leveren tot 1.200 kN, heeft een slag tot 1,0 m en een snelheid  tot 0,8 m/s, afhankelijk van de configuratie. De positioneringsnauwkeurigheid is 10 µm, de herhaalnauwkeurigheid is 5 µm. Verder voldoet de robuuste CytroForce aan IP65.

Mechanisch monteren, elektrisch aansluiten

Om productieve en efficiënte persen, metaalbewerkingsmachines en andere specifieke toepassingen mogelijk te maken, is de CytroForce consequent afgestemd op efficiëntie, beschikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.

Geschikte productdocumentatie is beschikbaar tot en met het 2D of 3D CAD-model. De hydraulische assen zijn in de fabriek voorgeconfigureerd en hoeven – na mechanische installatie – alleen nog maar elektrisch te worden aangesloten.

Eenvoudig onderhoudsconcept

Ook het onderhoudsconcept is eenvoudig: met behulp van een servicekit kunnen zelfs servicemedewerkers van buiten het bedrijf vloeistofmonsters nemen voor laboratoriumanalyse. Het bijvullen vereist geen specifieke kennis. De servicekits zijn beschikbaar voor alle servo-hydraulische assen (SHA) van Bosch Rexroth inclusief de CytroForce.

In combinatie met Rexroth’s ODiN (Online Diagnostics Network) service is ook condition monitoring of predictive maintenance mogelijk, wat de beschikbaarheid van de machine verder vergroot.

Gebaseerd op Sytronix

De modulaire CytroForce is gebaseerd op de beproefde toerental-afhankelijke Energy-on-demand aandrijving Sytronix. Deze energiezuinige unit die bestaat uit servoaandrijving en hydraulische vaste of variabele hydrauliekpomp.

In de CytroForce komen daar een manifold en een differentiaal- of tandemcilinder bij. Alle hydraulische componenten en interfaces zijn met behulp van de nieuwste processen flow-geoptimaliseerd. Dit vermindert de geluidsemissie en verhoogt de prestaties bij minimale afmetingen.

Samen met de tank, veiligheidskleppen en sensoren vormen de CytroForce-modules een zeer compacte en efficiënte servo-hydraulische as met een gesloten vloeistofcircuit, energy on demand en een uniform aandrijf- en besturingsconcept.

De Rexroth on Air – Connected Hydraulics presentatie kan hier worden bekeken:

 • Compacte en allround frequentieregelaar FR-E800 van Mitsubishi

  De Mitsubishi FR-E800 is een compacte en allround regelaar (Foto: Mitsubishi Electric) Mitsubishi Electric, in Nederland onder andere gedistribueerd door Hiflex Automatiseringstechniek, heeft een aantal compacte en allround frequentieregelaars FR-E800 in het assortiment. De frequentieregelaars uit de FR-E800 serie zijn gebaseerd op de technologie van… Lees verder →

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft ook in het najaar een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied.… Lees verder →

 • ATS Transporttechnieken overgenomen door Veth Participations

  Met de overname wil Veth Participations ATS Transporttechnieken wereldmarktleider maken op het gebied van ‘Bag Emptying’, een nichesegment waarbinnen ATS op dit moment al een belangrijke speler is. (Foto: ATS) ATS Transporttechnieken uit Rijen is overgenomen door Veth Participations. Met de overname wil Veth Participations… Lees verder →

 • Compacte computers van OnLogic voor IoT en Edge computing

  De Karbon 400 serie heeft twee modellen: de compacte Karbon 410 met standaard IO en uitbreidingsmogelijkheden, en de Karbon 430 met extra uitbreidingsopties voor complexe IoT toepassingen. (Foto: OnLogic) OnLogic , fabrikant van industriële en robuuste computerhardwareoplossingen, introduceert de Karbon 400 serie computers. De twee… Lees verder →

 • Efficiënte IE5+-motoren optimaal geschikt voor levensmiddelenproductie

  Schaalbare aandrijfoplossingen, zoals de nieuwste IE5+-motoren, zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik in de levensmiddelenindustrie. (Foto: Nord Drivesystems) Nord Drivesystems heeft een motor ontwikkeld die geschikt is voor toepassing in de levensmiddelenindustrie: de IE5+-motor biedt optimale efficiëntie en milieubewustzijn voor toepassingen voor levensmiddelen. Maximale hygiëne… Lees verder →

 • Schaeffler opent duurzame fabriek voor e-mobility aandrijvingen

  De nieuwe fabriek in Szombathely is de eerste productiefaciliteit van Schaeffler die 100 procent is gewijd aan oplossingen voor elektromobiliteit. (Foto: Schaeffler) Schaeffler heeft een nieuwe productiefaciliteit geopend op zijn Szombathely-locatie in het westen van Hongarije. Hiermee creëert het bedrijf 150 nieuwe banen in e-mobility.… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven