Algemeen

B&R brengt safety naar mobiele machines

B&R Bauma X90 Open Safety
Intelligente safety-functies en extreem korte responstijden bieden een heel nieuw scala aan mogelijkheden voor een veilige werking van mobiele machines (foto: B&R)

Het X90-besturings- en I/O-systeem voor mobiele machines is nu verkrijgbaar met integrated safety technologie. Deze intelligente safety-functies en extreem korte responstijden zijn de sleutel tot een geheel nieuw scala aan mogelijkheden voor een veilige werking van mobiele machines en mobiele productielocaties.

Het X-90 besturingssysteem van B&R voldoet aan de ISO 13849 vereisten voor machineveiligheid tot PL d, evenals de ISO 25119-vereisten tot AgPL d. Alle 48 I/O-kanalen op de X90-controller kunnen waar nodig gebruikt worden als safe, niet-safe functies of als een combinatie van beide. De behuizing van de X90 controller is extreem robuust en voldoet aan IP69K.

Safe communicatie

Met het openSAFETY-protocol, wat busonafhankelijk is, biedt het safe X90-besturingssysteem de mogelijkheid om decentrale safe I/O’s of sensoren aan te sluiten. B&R raadt Powerlink, het real-time industriële Ethernet-netwerk, aan om hiervoor te gebruiken. De communicatie voldoet aan de SIL 3 standaard en kan zelfs gebruikt worden via draadloze verbindingen.

B&R mobiele machines besturing X90 open safety Bauma
De nieuwe safety-controller, hier getoond op de Bauma in München, biedt intelligente safety-functies voor mobiele machines (foto: Paul Quaedvlieg)

Centrale safety-software

B&R levert softwarecomponenten voor een verscheidenheid aan safety-functies, welke vooraf door de TÜV zijn gecertificeerd. Het programmeerwerk voor safety-functies wordt zo gereduceerd tot het eenvoudig configureren en koppelen van de safe-softwareblokken via een ladderdiagram. De machinefabrikant hoeft alleen aan TÜV te bewijzen dat dit werk uitgevoerd is in overeenstemming met de richtlijnen voor safe ontwikkeling. Dit vermindert van de complexiteit, de werklast en tijd die nodig is voor certificering.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven